Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Βιογραφικό


Η πορεία του από το 1971 μέχρι και σήμερα

Χαράλαμπος Αθανασίου

Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Νομού Λέσβου

Τα νησιά μας δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα για αλλαγή σελίδας. Με τη στήριξή σας, η φωνή μας θα ακουστεί και πάλι ισχυρή στα κέντρα των αποφάσεων.

Ακολούθησέ με

Κόμμα

Νέα Δημοκρατία

Εκλογική Περιφέρεια

Νομός Λέσβου

Εκλογές

Εθνικές Εκλογές 2019

Επιτροπές

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου του Χριστόφα, γεννήθηκε στη Αγία Παρασκευή Λέσβου, είναι Έλληνας δικαστικός και πολιτικός, βουλευτής με τη  Νέα Δημοκρατία από το 2012.

Είναι παντρεμένος με τη Μαριάνθη Κομνηνάκα και έχει δύο παιδιά, την Ελένη, δικηγόρο Αθηνών, και το Χρήστο, μηχανικό. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Παρασκευή και γυμνάσιο στην πόλη της Μυτιλήνης. Σπούδασε Νομικά με υποτροφία στη Νομική Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο του το 1971.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, δικηγόρησε για δύο χρόνια, ενώ παράλληλα εκπλήρωνε και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Το 1975 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις, ως Πάρεδρος και στη συνέχεια ως Πρωτοδίκης. Υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1992 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών. Το 1993 επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του Προϊσταμένου του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Την περίοδο 1996 – 1998 εκλέγεται Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ το 1996 προάγεται σε Εφέτη και το 2008 σε Αρεοπαγίτη. Από το 1994 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατελώντας Γενικός Γραμματέας αυτής κατά τις περιόδους 1998 – 2000, 2002 – 2004 και 2006 – 2008 ενώ από το 2008 – 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία το 2012.
Διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών (21 Ιουνίου 2012 – 25 Ιουνίου 2013).
Κατόπιν, διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί Κυβερνήσεως Σαμαρά (25 Ιουνίου 2013 – 27 Ιανουαρίου 2015).

Το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η χώρα μας είχε την Προεδρία της Ε.Ε., προήδρευσε του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάφερε να ολοκληρώσει σημαντικές πολιτικές που βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και βοηθούσαν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. Επί της Προεδρίας του γεννήθηκε ένας νέος θεσμός, αυτός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά Προεδρία της Ελλάδας από την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1981 και, κατά γενική ομολογία, ήταν μία άριστη Προεδρία, όπως δημόσια αναγνωρίσθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και την Κομισιόν (Commission).

Tο 2015 εκλέγεται βουλευτής Νομού Λέσβου με τη Νέα Δημοκρατία.
Tο 2019 επανεκλέγεται βουλευτής Νομού Λέσβου με τη Νέα Δημοκρατία.
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε αρμόδιος Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ.
Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι της 7 Ιουλίου 2019 διετέλεσε αρμόδιος Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ.

Σήμερα, είναι Β’ Αντιπροέδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Το 1975 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις, ως Πάρεδρος και στη συνέχεια ως Πρωτοδίκης. Υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1992 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών. Το 1993 επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του Προϊσταμένου του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Την περίοδο 1996 – 1998 εκλέγεται Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ το 1996 προάγεται σε Εφέτη και το 2008 σε Αρεοπαγίτη. Από το 1994 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατελώντας Γενικός Γραμματέας αυτής κατά τις περιόδους 1998 – 2000, 2002 – 2004 και 2006 – 2008 ενώ από το 2008 – 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της. Τόσο από τη θέση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και από τη θέση του Γραμματέα και Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έγιναν Νόμοι του Κράτους, είχαν δε, ως σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τα έτη 2004 – 2006, επέτυχε την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης μετά το πλήγμα που υπέστη από το αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα». Έκανε παρεμβάσεις για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και τη θωράκιση των θεσμών. Επί των ημερών του, ως Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναδιαρθρωθήκαν οι υπηρεσίες του κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από το δικηγορικό κόσμο .Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι από τους κύριους εισηγητές της κατάρτισης  πολλών  νομοθετημάτων , μεταξύ των οποίων και ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε πολλά νομικά περιοδικά, όπως στην ¨Ελληνική  Δικαιοσύνη¨ και τον ¨Αρμενόπουλο¨ και μετείχε ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Επί της Προεδρίας του η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γίνεται ευρύτατα γνωστή και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα Δικαστή, υπερασπιζόμενος τη συνταγματική νομιμότητα και τα δίκαια των πολιτών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η παρουσία του στη Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, που επικεφαλής μιας ομάδας δικαστικών λειτουργών, αψηφώντας τους κινδύνους, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στους Σέρβους συναδέλφους του, ενέργεια που προκάλεσε, πανευρωπαϊκά, αίσθηση.

Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με ποσοστό ψήφων άνω του 70% και πέτυχε να κρατήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μακριά από πολιτικές επιρροές. Βασικοί του στόχοι ήταν η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την απεξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Χώρα. Επέκρινε δημόσια τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών επιδιώκοντας έτσι την άμεση αλλαγή του, ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία ουδενός.

Πρωτοστάτησε, ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδρυση του Εφετείου Μυτιλήνης και επί οικογενειακού του οικοπέδου, που δωρήθηκε στον Δήμο, ανηγέρθη το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ζαχάρειο Ίδρυμα) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, του οποίου είναι αντιπρόεδρος. Αποτελεί μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, στη μνήμη του Λέσβιου λογοτέχνη και ζωγράφου Μίλτου Παρασκευαϊδη. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματίων και Ιδρυτικό μέλος του ¨Φιλοπροόδου Συλλόγου¨ Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πρόσφατα, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ίδρυσαν το Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης»,  του οποίου ο σκοπός είναι ανθρωπιστικός και κοινωνικός.

Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επί Κυβερνήσεως Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, επιμελήθηκε Σχέδιο Νόμου για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο δεν προχώρησε επί της θητείας του, αλλά το οποίο ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε ως Πρόταση Νόμου από τη ΝΔ και την οποίας η συζήτηση δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί από την παρούσα Κυβέρνηση.

Τροποποίησε σημαντικά το Νόμο περί Ιθαγένειας με σειρά διατάξεων οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Ανέπτυξε πλήθος πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, και προχώρησε στην ίδρυση τεσσάρων (4) Συμβουλευτικών Κέντρων σε Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη και Κομοτηνή.

Στις 25 Ιουνίου 2013 ορκίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έφερε μία σειρά από νομοθετήματα, όπως η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η πάταξη της εμπορίας ανθρώπων, η πάταξη της παιδικής πορνογραφίας και η προστασία της νεότητας, η ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων, η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, η πάταξη της διαφθοράς και ο νόμος για την επιστροφή των “κλεμμένων” χρημάτων στο Δημόσιο, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας μας.

Στο συντελεσθέν έργο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκαταλέγονται:

Α) Σε εθνικό επίπεδο

Ν. 4194/2013 (Κώδικας περί Δικηγόρων)

Στον νέο Κώδικα, που ψηφίσθηκε με το Ν. 4194/2013, διατυπώνονται οι θεμελιώδεις αρχές του δικηγορικού επαγγέλματος. Ρυθμίζεται ο θεσμός των δικηγορικών εταιρειών και η οργάνωση και λειτουργία τους πάνω σε δημοκρατικές και διαφανείς βάσεις. Αυστηροποιείται αισθητά το καθεστώς των κωλυμάτων εισόδου στο δικηγορικό σώμα. Αναβαθμίζεται το προστατευτικό δικονομικό πλαίσιο, που καλύπτει το δικηγόρο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Καθιερώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας και εκσυγχρονίζεται το πειθαρχικό δίκαιο των δικηγόρων, το οποίο γίνεται πιο αυστηρό και αξιόπιστο.

Ν. 4285/2014 (Αντιρατσιστικός νόμος)

Με το Ν. 4285/2014 εκσυγχρονίστηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο Ν. 927/1979 έχοντας ως θεμέλιο τα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος τα οποία καθιστούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασίας της αξίας του ανθρώπου και απαγορεύουν κάθε διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Με το νόμο αυτό, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, τιμωρούνται όποιοι εγκωμιάζουν ή κακόβουλα αρνούνται, τα εγκλήματα των γενοκτονιών, τα εγκλήματα του ναζισμού, τα εγκλήματα πολέμου και αυτά κατά της ανθρωπότητας.

Ν. 4205/2013 (Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων– βραχιολάκια)

Με το νόμο Ν. 4205/2013 εισήχθη ο πρωτοποριακός θεσμός της απόλυσης των καταδίκων υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση. Σκοπός, η αποσυμφόρηση των φυλακών από κρατουμένους και υποδίκους, αλλά και σοβαρά ασθενών κρατουμένων, χωρίς, φυσικά, να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια.

Ν. 4198/2013 (Εμπορία Ανθρώπων)

Με το νόμο αυτό ενσωματώθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη μας η οδηγία 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, καθώς και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2002/629/ΔΕΥ του Συμβουλίου, με την οποία θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των συγκεκριμένων εγκλημάτων και την προστασία των θυμάτων.

Ν. 4228/2013 (Κύρωση Πρωτοκόλλου για τα Βασανιστήρια)

Kύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, με το οποίο δημιουργείται Υποεπιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία/διατήρηση, σε εθνικό επίπεδο, ‘οργάνων επισκέψεων’ για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Ορίζεται η Ανεξάρτητη αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ ως ο Ειδικός Μηχανισμός Πρόληψης (ανεξάρτητος φορέας  προστασίας δικαιωμάτων, όπως ορίζεται στο Προαιρετικό Πρωτόκολλο.

Ν. 4216/2013 (Κύρωση σύμβασης Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εμπορία Ανθρώπων)

Με το νόμο αυτό κυρώθηκαν η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2005 για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και οι Συμβάσεις α) για την πρόληψη της τρομοκρατίας  και β) για το ξέπλυμα, την έρευνα, την κατάσχεση και τη δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της  τρομοκρατίας.

Ν. 4274/2014 (Φυλακές υψίστης ασφαλείας)

Με το νόμο αυτό ιδρύθηκαν φυλακές υψίστης ασφαλείας, για να προστατεύεται η κοινωνία και να έχει νόημα η αντεγκληματική νομοθεσία της Πολιτείας από επικίνδυνους κακοποιούς, οι οποίοι αποπειρώνται να δραπετεύσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των εξωτερικών φυλάκων και πολιτών.

 

Ν. 4267/2014 (Καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία)

Ο νόμος αυτός, καταπολεμούσε, αποτελεσματικά, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και τη παιδική πορνογραφία.

Ν. 4236/2014 (Δικαίωμα ερμηνείας και ενημέρωσης)

Ενσωμάτωση οδηγιών 2010/64/ΕΕ και 2012/13/ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα διερμηνείας και μετάφρασης των υπόπτων ή κατηγορουμένων και το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Ενίσχυση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων ή κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα δικαίωμα σε διερμηνέα, δικαίωμα μετάφρασης ουσιωδών εγγράφων, δικαίωμα ενημέρωσης και δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας.

Ν. 4239/2014 (Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά Δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο)

Καθιερώνεται το ένδικο βοήθημα της δίκαιης ικανοποίησης (εύλογης χρηματικής αποκατάστασης) των διαδίκων για την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της πολιτικής και ποινικής δίκης, καθώς επίσης και της δίκης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αυτή είχε ερμηνευθεί από το ΕΔΔΑ, η οποία εξετάζεται στα πλαίσια της εθνικής έννομης τάξης. Συμμόρφωση της Ελλάδας στις πιλοτικές αποφάσεις ‘Μιχελιουδάκη’ και ‘ Γλύκαντζη’ του ΕΔΔΑ, βάσει του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ.

Ν. 4268/2014  (Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις)

Με το νόμο 4268/2014 κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία όλων των προσώπων από την αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμόστηκε η Ελληνική Νομοθεσία προς το περιεχόμενο της συμβάσεως.

Ν. 4312/2014 (Δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία)

Αποτελεί μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ρύθμιση.

Οι καταχραστές του δημόσιου χρήματος (λόγω απιστίας, απάτης, υπεξαίρεσης κ.λπ.) των οποίων έχουν δεσμευθεί ή κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία, ως προϊόν εγκλημάτων, αν ικανοποιούν πλήρως το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ, θα αντιμετωπίζονται ποινικώς ελαφρότερα.

Ν. 4281/2014 [Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ)]

Με το Ν. 4281/2014 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις για το πόθεν έσχες, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο σχετικός έλεγχος.

Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις αποφάσεις πλαίσιο της Ε.Ε. 947/2008, 909/2008 και 829/2009 σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση ποινικών δικαστικών αποφάσεων και ποινικών διατάξεων, που επιβάλλουν στερητικές της ελευθερίας ποινές ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους και επιβολής μέτρων επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

Νέος Ποινικός Κώδικας και Νέα Ποινική Δικονομία

Επί Υπουργίας του κ. Αθανασίου αναλήφθηκε σχετική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού των βασικών ποινικών νομοθετημάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών και μάλιστα για πρώτη φορά υπήρξε ταυτόχρονη επεξεργασία και συνεννόηση των επιτροπών που κατάρτισαν τους νέους Κώδικες  ώστε να διέπονται από ενιαία φιλοσοφία.

Νομοσχέδιο για την Ενδικοφανή Προσφυγή

Παρέδωσε έτοιμο Σχέδιο Νόμου έτσι ώστε οι προσφυγές, βασισμένες σε Διοικητικές Διαφορές, να μην εξετάζονται από τις υπηρεσίες που τις εξέδωσαν αλλά από Ανεξάρτητη Επιτροπή ειδικών του Διοικητικού Δικαίου έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός αποδοχής καθώς και η συχνότητα εξέτασης των διοικητικών προσφυγών και άρα να μειωθεί ο αριθμός των  διαφορών που καταλήγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ενίσχυση της διαμεσολάβησης και των εναλλακτικών μεθόδων απονομής Δικαιοσύνης

Σημαντικότατο ήταν και το έργο που παρήχθει και στον τομέα της διαμεσολάβησης και των εναλλακτικών μεθόδων απονομής Δικαιοσύνης που θα αποφορτίσουν σημαντικά τα δικαστήρια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν  η χώρας μας προήδρευσε στην Ε.Ε., ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προήδρευσε του Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάφερε να ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες που βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και βοηθούσαν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. Επί της Προεδρίας του γεννήθηκε ένας νέος θεσμός, αυτός της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής

Ήταν η πέμπτη κατά σειρά Προεδρία της Ελλάδας από την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1981 και κατά γενική ομολογία ήταν μία άριστη προεδρία, όπως δημόσια αναγνωρίσθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και την Κομισιόν (Commission).

Στις επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της Δικαιοσύνης συγκαταλέγονται:

  • Η συμφωνία των κρατών-μελών επί της πρότασης Κανονισμού για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων αφερεγγυότητας της Ε.Ε. Ο Κανονισμός προάγει και βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό το σύστημα της αφερεγγυότητας (πτώχευσης) σε διασυνοριακό επίπεδο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θέτοντας ως κύριο στόχο την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ατυχήσαντες τίμιους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
  • Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Διαταγή Δέσμευσης Λογαριασμού, με την οποία πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης και άμεσης εκτέλεσης δικαστικής απόφασης περί συντηρητικής κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο κράτος-μέλος της Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που συνεπάγεται την αποτελεσματική σύγκλιση της οικονομικής δράσης και ανάπτυξης στον ενιαίο χώρο της Ε.Ε. και την ανάδειξη αυτού (του χώρου) ως μιας πράγματι ελεύθερης και ενιαίας αγοράς.
  • Η συμφωνία των κρατών-μελών σε σχέση με την Οδηγία για τις δικονομικές εγγυήσεις των παιδιών στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Η Οδηγία ενισχύει σημαντικά τα δικαιώματα των παιδιών, όταν αυτά είναι ύποπτα ή κατηγορούνται για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
  • Η συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο ως προς την Οδηγία για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία. Χάρη στην Οδηγία τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους αποτελεσματικά μέσα διερεύνησης των υποθέσεων παραχάραξης και κιβδηλείας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ή άλλων σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
  • Συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εναρμόνιση του Κανονισμού «Βρυξέλλες Ι» με το νέο δικονομικό ευρωπαϊκό δίκαιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Έγινε έτσι ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της ιδέας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Ακόμα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος επί σημαντικών νομοθετημάτων και εξασφαλίστηκε μια καλή βάση εργασίας για την ιταλική προεδρία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εξασφαλίστηκε ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα παρέχει την ίδια προστασία στα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, ακόμα και όταν αυτά διαβιβάζονται προς τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Πρόκειται για μία σημαντική πολιτική συμφωνία, δεδομένου ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η διαβίβαση δεδομένων προς τρίτες χώρες μέσω του Διαδικτύου αποτελεί καθημερινότητα. Με τις προτάσεις αυτές επικαιροποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Πρόκειται για πρόταση συνολικής μεταρρύθμισης των ενωσιακών κανόνων προστασίας δεδομένων, με σκοπό την ενίσχυση των δικαιωμάτων όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο και στην τόνωση της ψηφιακής οικονομίας και την ανάπτυξη της ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς.
  • Συμφωνήθηκε η δομή την οποία θα έχει ο νέος θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη-μέλη. Στόχος της Αρχής αυτής είναι να διερευνά και να διώκει κατά προτεραιότητα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, όλα τα αδικήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Η δομή που τείνει να πάρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή είναι συμβατή με το εθνικό κεκτημένο. Έτσι, με τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία, όπως προανέφερα, περιορίζεται και αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή των ευρωπαϊκών κονδυλίων), δημιουργείται ένα επίπεδο συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας μεταξύ Ευρωπαίου και εθνικού εισαγγελέα.