Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τα σχέδια βελτίωσης


admin - 7 Φεβρουαρίου 2019 - 0 comments

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, που είχε καταθέσει ο βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Αθανασίου τόνισε στον παρόντα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Κόκκαλη το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης που αναλογεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (16,5 εκ €), το οποίο προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2018 και είναι μειωμένο κατά 40% από την προηγούμενη προκήρυξη για το ίδιο πρόγραμμα του Υπουργείου για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι για τα 16,5 εκ. € που αναλογούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υποβλήθηκαν 1.237 αιτήσεις προς ένταξη στο πρόγραμμα, με αιτούμενη χρηματοδότηση 80,5 εκ. €.  Στοιχείο που σημαίνει ότι δικαιούχοι θα είναι 1 στους 5 αιτούντες προς ένταξη στο πρόγραμμα, αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο όρο της χώρας, όπου η αναλογία διαμορφώνεται στο 1 προς 3.

Παράλληλα, εξέθεσε τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών μας, σε μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης, με σωρεία προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Ειδικότερα:

  • την απόσταση λόγω νησιωτικότητας από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας,
  • τις διαρκείς μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές την τελευταία τετραετία,
  • την μείωση του τουριστικού ρεύματος σε ορισμένα μεγάλα νησιά (Λέσβο και Χίο),
  • την καθίζηση των επενδύσεων,
  • την αύξηση του Φ.Π.Α. στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του κόστους ζωής και παραγωγής στα νησιά μας,
  • τις φυσικές καταστροφές της διετίας 2016-2018 από πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν κυρίως τις υποδομές, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο των νησιών μας
  • τον καταστροφικό σεισμό στη νότια Λέσβου τον Ιούνιο του 2017,
  • την εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στην κεντρική Λέσβο το φθινόπωρο του 2017, που οι οικονομικές της επιπτώσεις συνεχίζουν να ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους ολόκληρης της Λέσβου,
  • τον αποκλεισμό της διακίνησης ζώντων αιγοπροβάτων από τη Λέσβο, λόγω της ύπαρξης του ιού του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων,

αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον των νέων, κυρίως, αγροτών για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους ενώ ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό την εξεύρεση του ποσού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα τύχουν θετικής αξιολόγησης.

Στην απάντησή του, ο κ. Κόκκαλης αναγνώρισε την αυξημένη ζήτηση για ένταξη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα που παρατηρείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε υπερδέσμευση ποσού, πέραν αυτού της προκήρυξης, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για το ύψος του ποσού αυτού.

Κατόπιν, ο Υφυπουργός απάντησε ότι η κατανομή των ποσών αυτών έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και έδωσε έμφαση στην καθυστέρηση της αξιολόγησης των φακέλων, που γίνεται με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών των κατά τόπους περιφερειών και τόνισε ότι το Υπουργείο έχει δώσει προθεσμία στις περιφέρειες, για την περαίωση της αξιολόγησης, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Related posts