Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share
Χωρίς κατηγορία

Ομιλία Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων για τον προϋπολογισμό του 2021


ADMIN1 - 13 Δεκεμβρίου 2020 - 0 comments

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ Χαράλαμπου Αθανασίου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα αναφερθώ στη μάστιγα της πανδημίας, γι’ αυτήν μίλησαν πλέον αρμόδιοι από μένα. Θα αναφερθώ στο κυβερνητικό έργο της χρονιάς που μας πέρασε, στον προϋπολογισμό του 2021 και επομένως στον προγραμματισμό του Κυβερνητικού έργου που έρχεται.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Οι περισσότεροι διεθνείς θεσμικοί παράγοντες, η διεθνής οικονομική και πολιτική δημοσιογραφία κύρους αλλά και οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες καταγράφουν ότι η εφαρμογή της Κυβερνητικής μας πολιτικής, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα πήγε και συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά.Για παράδειγμα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μόλις προχθές λάβαμε συγχαρητήρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επειδή ήδη παρουσιάσαμε σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι περισσότερες χώρες ακόμα δεν έχουν εκκινήσει καν την επεξεργασία του.Παράλληλα, το κόστος δανεισμού της χώρας μας και οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου μας από τους διεθνείς οίκους αποδεικνύουν πως παρά την υπάρχουσα υγειονομική κρίση, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό δείχνει και την ποιότητα της δουλειάς του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης. Παρά λοιπόν τη δημαγωγία που συχνά εξαπολύει η αντιπολίτευση, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, και εντός του πολύ αρνητικού πλαισίου που διαμορφώνει η παγκόσμια υγειονομική και άρα οικονομική κρίση, όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Κυβέρνηση, στο μέτρο του εφικτού, κατάφερε πολλά εντός του 2020. Και αυτό επιτεύχθηκε με σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Διότι, πλέον, η Κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη σκληρή δουλειά, αλλά κινείται βάσει ενός συνεκτικού σχεδίου που δίνει έμφαση σε αυτά που έχουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το λαό μας.

Έτσι, με σειρά νομοθετημάτων (142 με το σημερινό Ν/Σ του προϋπολογισμού) αλλάζουμε νοοτροπίες ετών και προσδίδουμε κύρος στη χώρα. Εγκαταλείπουμε την προχειρότητα στη νομοθεσία και την ανευθυνότητα στη διοίκηση. Η χώρα λειτουργεί πλέον στο περίγραμμα, στο πλαίσιο της κανονικότητας, σε ένα ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής. Άνθρωποι εργατικοί, οι οποίοι λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες των ειδικών (όπως η Επιτροπή Πισσαρίδη) οραματίζονται, προγραμματίζουν και συνθέτουν ένα κοινό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με συγκεκριμένα ορόσημα και μετρήσιμους στόχους. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε.Έτσι καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες να φέρουμε αποτελέσματα σε τομείς όπου η χώρα υστερούσε, όπως η συνεχής ψηφιοποίηση του κράτους και ο διπλασιασμός των ΜΕΘ.Έτσι φέραμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, μειώνοντας το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων και πετύχαμε πολλά εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Με σειρά νομοθετημάτων σε θεσμικά θέματα εκσυγχρονίζουμε το Κράτος και ειδικότερα την πάσχουσα δημόσια διοίκηση. Ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος, με τολμηρές, σύγχρονες και κυρίως σαφείς διατάξεις εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Και δεν θα πω ότι το σχετικό νομοθέτημα επιλύει όλα τα κακά της διοίκησης. Όχι βέβαια, αλλά οι διορθωτικές κινήσεις που κρίνονται αναγκαίες από το Επιτελείο του Υπουργού Επικρατείας του κ. Γεραπετρίτη, γίνονται. Παράλληλα το ΥΠΕΣ με σειρά νομοθετημάτων συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και ήδη το Ν/Σ που έχει στα σκαριά ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο με Πανελλαδικές εξετάσεις κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία έτσι ώστε να μπορούμε βάσιμα να ισχυριζόμαστε ότι θεμελιώνουμε στη χώρα μας το Κράτος Δικαίου σε όλες τις εκφάνσεις του.

Μεγάλη τομή υπήρξε η αναθεώρηση του Συντάγματος μας, απαραίτητη για το θεσμικό εκσυγχρονισμό του Κράτους, αν και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Η συζήτηση για το θέμα αυτό εξαντλήθηκε στην μακρά συζήτηση στην αίθουσα αυτή και δεν σκοπεύω να αναφερθώ περαιτέρω. Αναγκάζομαι όμως να μείνω σε ένα θέμα που έθιξαν συνάδελφοι (και παρεμπιπτόντως και ο Αντιπρόεδρος της βουλής χθες ο κ. Βίτσας). Αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 62 του Σ., σχετικά με την ασυλία των Βουλευτών.Ακούστε. Πριν την αναθεώρηση του άρθρου αυτού συλλήβδην ο πολιτικός κόσμος κατηγορείτο ότι οι Βουλευτές, έχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους απλούς πολίτες. Με την αναθεώρηση του άρθρου 62 ο Βουλευτής έχει πλέον την ίδια ποινική μεταχείριση όπως ο απλός πολίτης με 2 μόνο ορθές εξαιρέσεις. Αν η πράξη για την οποία διώκεται έχει σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του ή την πολιτική δραστηριότητά του. Επομένως, πρέπει να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας και συνεπείς έναντι των πολιτών. Δεν αναθεωρήσαμε το άρθρο για να μην το εφαρμόζουμε και οι Βουλευτές δεν είμαστε στο απυρόβλητο. Αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεταναστευτική κρίση. «Το δόγμα των ανοιχτών συνόρων» του ΣΥΡΙΖΑ και «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» του κ. Τσίπρα ήταν η αιτία να γεμίσουν τα νησιά μας από παράνομους μετανάστες. Η Κυβέρνησή μας με σειρά μέτρων και κυρίως η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο και στο Αιγαίο, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αιτούντων άσυλο στις δομές των νησιών μας (π.χ. στη Λέσβο από 21500 περίπου 9000 και προσδοκούμε να φτάσουν τις 3000). Έχουν, συνεπώς, πολύ θράσος αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δομές φιλοξενίας και από την μία να λένε ότι πρέπει να φύγουν από τα νησιά μας οι μετανάστες και από την άλλη οι ίδιοι να τους καλωσορίζουν. (καταθέτω σχετικό δημοσίευμα με φωτογραφία)Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρείχε ο Νόμος 3869/2010 καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 4592/2019 (ΦΕΚ Α’20), με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και Υπουργό Δικαιοσύνης τον σημερινό Διευθυντή του Γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου. Με τη διάταξη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για όλες τις αιτήσεις υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη που υποβλήθηκαν μετά την 28η Φεβρουαρίου του 2019. Αντί, λοιπόν, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνετε τους προστάτες των δανειοληπτών, ας εξηγήσετε με παρρησία στους πολίτες γιατί και πότε ήρθη η προστασία της πρώτης κατοικίας. Όσον αφορά ειδικότερα την ατομική πτώχευση. Η ιδέα είναι και μοντέρνα και απολύτως φιλολαϊκή καθώς δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, που διαπιστωμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα χρέη τους, να απαλλαγούν από αυτά και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Η λογική της δεύτερης ευκαιρίας για τα φυσικά πρόσωπα συναντάται σε πολλά δικαϊκά συστήματα και αποτελεί τάση σε όλο τον κόσμο ακριβώς γιατί αντιμετωπίζει το ζήτημα της συνεχούς εξάρτησης των πολιτών από προγενέστερα χρέη τους. Με το παλαιότερο καθεστώς, οι πολίτες συνέχιζαν να χρωστούν όσα δεν μπορούν να αποπληρώσουν μετά από αναγκαστική εκτέλεση. Έτσι και την περιουσία τους έχαναν και τα χρέη προς Τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία παρέμεναν. Λέτε ότι τις ρυθμίσεις αυτές μας επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας. Αυτό στην προκείμενη περίπτωση δεν ευσταθεί. Λέτε συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνησή μας χαράσσει την πολιτική της με τις επιταγές της Ε.Ε.. Για να σας διαβάσω κάτι, για να δούμε που έχετε δίκιο. Διαβάζω :(διαβάζω αυτό το φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ)Να διαβάσετε αυτόν τον «απολογισμό» σας, που γράψατε τον Μάρτιο 2020 (Μαύρη Βίβλο, εξώφυλλο ΤΣΕ ΠΟΤΑ).

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και τελειώνω κ. Πρόεδρε,Τις τελευταίες μέρες αχνοφαίνεται το τέλος στο μεγάλο τούνελ της υγειονομικής κρίσης. Η εκκίνηση του μαζικού εμβολιασμού στις αρχές του 2021 μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε σήμερα για την περίοδο μετά την πανδημία. Είναι ώρα η χώρα μας να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της. Είναι η ώρα για την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα, είναι η ώρα για ισχυρή ανάπτυξη, για τη βελτίωση του κράτους μας και για ένα πιο αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για τους αδύνατους συμπολίτες μας. Ναι, τους αδύνατους, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι τα φίδια δαγκώνουν τους ξυπόλητους.

Ευχαριστώ!

Related posts