Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ


ADMIN1 - 2 Δεκεμβρίου 2021 - 0 comments

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, για όλους και για όλα, παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου στο «Ε». Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν το πλέον επίκαιρο ζήτημα της πανδημίας, τα μεγάλα έργα στην Λέσβο που είναι αντιμέτωπα με προβλήματα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου καθώς και η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με τους αιτούντες άσυλο. Δεν παρέλειψε να απαντήσει στα σχόλια που προκάλεσε η πρόσφατη δήλωσή του για τον Θεόδωρο Βαλσαμίδη καθώς και να κάνει την δική του εκτίμηση για το έργο της Περιφερειακής Αρχής & των Δημοτικών Αρχών. Η συνέντευξη Αθανασίου στο «Ε» έχει ως εξής: 

– Παρά τα μέχρι τώρα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και στο νησί μας. Τι θεωρείτε ότι έφταιξε και παρατηρήθηκε καρκινοβασία ως προς τον εμβολιασμό; 

«Πράγματι, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα που δεν μας επιτρέπουν να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας». Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, το ποσοστό των εμβολιασθέντων ανέρχεται λίγο πάνω από το 70% του πληθυσμού, ενώ στην Περιφέρεια της Λέσβου μόλις που ξεπερνά το 60%. Δυστυχώς, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, ενώ οι λόγοι που οδηγούν στην άρνηση κατά του εμβολιασμού είναι κυρίως η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κατά του εμβολίου που προκαλείται, ως επί τω πλείστον, από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από αρνητές του εμβολίου.  

Και πραγματικά, με θλίβει απίστευτα το γεγονός ότι κάθε ημέρα θρηνούμε το θάνατο περίπου 60 με 70 συνανθρώπων μας, εκ των οποίων το 90% περίπου είναι ανεμβολίαστοι. Χάνονται άδικα ψυχές, άνθρωποι, χωρίς κανένα λόγο, είναι παραλογισμός. Αυτό πραγματικά με ξεπερνά σαν άνθρωπο. Και γι΄ αυτό, θα ήθελα να κάνω ακόμα μία φορά έκκληση από το βήμα της εφημερίδας σας. Να εμβολιαστούμε όλοι. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε. Όχι μόνο για το κοινό καλό, όχι μόνο για να τελειώσουμε μία και καλή με την πανδημία, αλλά πρωτίστως για τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τους δικούς μας ανθρώπους».  

– Με δεδομένο ότι μετά την άνοιξη αναμένεται να εκτονωθεί η κατάσταση με την πανδημία, υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ποια η δική σας εκτίμηση; 

«Αγαπητή κα Κουτσαβλή, νομίζω ότι το συγκεκριμένο ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί πολλάκις διά στόματος του Πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη αποτελούν παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές οι οποίες δεν συνάδουν με το σύγχρονο κράτος και την σύγχρονη πολιτική αντίληψη που η ΝΔ πρεσβεύει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οραματίζεται και υλοποιεί. Συνεπώς, όποια σενάρια διαρρέουν ένθεν κακείθεν είναι αβάσιμα.  

Έχουμε ήδη γυρίσει σελίδα και η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Έχουμε σηκώσει τα μανίκια, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε άοκνα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και των συμπολιτών μας και στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας». 

 

«Τον Κύτελη στήριξα και συνδράμω στο έργο του» 

Η πρόσφατη δήλωσή σας με αφορμή τη Συνέντευξη Βαλσαμίδη στο «Ε» προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και συζήτηση για το περιεχόμενό της. Τι έχετε να πείτε; 

«Ένα συγκεκριμένο site αυθαίρετα έβγαλε συμπεράσματα και μίλησε για «Βόμβα Αθανασίου – άδειασμα Κύτελη». Ουδείς άλλος και, βέβαια, γνωστός ο λόγος που το έκανε. Η δήλωση του κ. Βαλσαμίδη ήταν ξεκάθαρη και ειλικρινής και ο σχολιασμός ο δικός μου δεν ήταν απλά σχολιασμός αβροφροσύνης αλλά και απόδοση δικαιοσύνης προς ένα δημόσιο πρόσωπο που προσέφερε στον τόπο. Εξάλλου, τον κ. Κύτελη στήριξα στις εκλογές και συνδράμω στο έργο του που πιστεύω ότι είναι δημιουργικό και θα αναγνωρισθεί όταν ολοκληρωθεί στο τέλος της θητείας του. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».  

Ποια η εκτίμησή -γνώμη σας για τη μέχρι τώρα λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη καθώς και των δύο δημοτικών αρχών; 

«Κατ΄ αρχάς, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η θητεία των αυτοδιοικητικών στελεχών, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Δήμων, κρίνεται, μέχρι τώρα, επιτυχής. Τόσα πολλά έργα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, με όραμα και με αγαστή συνεργασία, τόσο μεταξύ τους όσο και με το κεντρικό κράτος, αποτελούν κέρδος για το νησί μας.  

Και θεωρώ ότι την ίδια αντίληψη, ασχέτως πολιτικών ή προσωπικών πεποιθήσεων, έχουν και οι κάτοικοι του νησιού μας, ενώ, με χαροποιεί ιδιαίτερα, και το γεγονός ότι οιαδήποτε κριτική ασκείται, τις περισσότερες φορές, είναι καλόπιστη και δημιουργική.  

Θεωρώ ότι η αυτοδιοικητική κουλτούρα έχει αλλάξει και έχει πλέον προσαρμοστεί στις νόρμες και τους κανόνες που οι τρέχουσες συνθήκες επιβάλλουν, καθιστώντας τον πολίτη στο επίκεντρο της κοινωνίας. Και, εξαιρουμένων ορισμένων παραφωνιών που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανος για όλα όσα όλοι μαζί έχουμε πετύχει καθώς και για αυτά τα οποία όλοι μαζί σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε.  

Η Κυβέρνησή μας είναι κοντά στην αυτοδιοίκηση και δεν τσιγκουνεύεται να προσφέρει πόρους στην Περιφέρεια και στους Δήμους μας. Ο Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στη Λέσβο και αυτό είναι αυταπόδεικτο».  

 

Θα προχωρήσει η οριστική μελέτη 

Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου που δημιουργήθηκε και με την δική σας σημαντική συμβολή, αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό; 

«Η ίδρυση Εφετείου Αιγαίου ήταν μία δύσκολη και πολύχρονη προσπάθεια που είχε αίσιο τέλος και έτσι έπαψαν οι κάτοικοι του νομού μας, αλλά και της Χίου, να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία μετάβασής τους στη Σύρο. 

Τέθηκε τότε το ζήτημα της στέγασής του και ήδη φιλοξενείται (Εφετείο, Εισαγγελία Εφετών, Γραμματείες) στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.  

Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκης πήρε πρωτοβουλία και πρότεινε όπως η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» κατασκευάσει κτήριο «Εφετείου και Εισαγγελίας Εφετών» στο χώρο των ερειπίων πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, πρόταση την οποία στήριξα. Μάλιστα, ο κ. Σηφουνάκης είχε επεξεργασθεί και τις επιμέρους αρχιτεκτονικές λύσεις που προτάθηκαν. 

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, το έργο δεν προχώρησε. 

Ήδη θα γίνει προσπάθεια όπως η αρμόδια πλέον κατασκευαστική υπηρεσία του Δημοσίου «Κτηριακές Υποδομές», προχωρήσει στην οριστική μελέτη προκειμένου το έργο να καταστεί ώριμο προς ένταξη».  

Πληροφορηθήκαμε ότι είναι σε τελικό στάδιο η πύλη Εισόδου στο Πλωμάρι. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης τουρισμού στη περιοχή. Θα υπάρξουν κινήσεις ενίσχυσης της προσπάθειας αυτής; 

«Μετά την πύλη Εισόδου Σένγκεν που ιδρύσαμε στην Πέτρα, έθεσα ως στόχο να ιδρυθεί και νέα πύλη στο Πλωμάρι, έτσι ώστε να έχουμε προσέλευση τουριστών και από το νότιο τμήμα του νησιού μας. Ήδη ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, έχω προχωρήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και σύντομα ελπίζω να είμαστε έτοιμοι για τα εγκαίνιά της. Πρέπει να τονίσω την αμέριστη συμπαράσταση στο εγχείρημα αυτό του Δημάρχου κ. Κύτελη και του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, ο οποίος χρηματοδότησε και την κατασκευή του οικίσκου. Ιδιαίτερα, όμως, πρέπει να εξάρω την επιμονή, τον αγώνα και την αγάπη για το Πλωμάρι του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννη Ξανθούλη, του Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Βαρβαγιάννη και όσων συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του έργου».  

 

Ο σάλος για την εγκύλιο προϊόν παραπληροφόρησης 

Τελειώνοντας, πώς σχολιάζετε τα σχόλια που έτυχε, από την Αντιπολίτευση, η πρόσφατη εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με τους αιτούντες άσυλο; 

«Ο σάλος που δημιουργήθηκε με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής επίσης αποτελεί παραπληροφόρηση. Διότι εάν δεν είναι παραπληροφόρηση, τότε προφανώς όποιος τη διάβασε και μετά κατανόησε ότι θα μεταφερθούν μετανάστες στα νησιά μας, είτε δεν γνωρίζει καλά ελληνικά είτε είναι περιορισμένης αντίληψης. Και εξηγούμαι. 

Τι λέει ακριβώς η εν λόγω εγκύκλιος; Επειδή σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης ο αιτών άσυλο έχει το δικαίωμα να υποβάλλει το αίτημά του σε οιαδήποτε δημόσια αρχή της χώρας που εισήλθε, εν προκειμένω στα αρμόδια γραφεία Ασύλου, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και μετά να εξαφανίζονται, αποφασίστηκε όλοι οι αιτούντες άσυλο να οδηγούνται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του τόπου εισδοχής τους, ώστε να υπάρξουν οι προβλεπόμενοι, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έλεγχοι και να ολοκληρωθεί η απαραίτητη καταγραφή. Τόσο απλά. Και επειδή, προφανώς, η παραπληροφόρηση αλλά και η συνειδητή παρερμηνεία αποτελεί αναπόσπαστο γνώρισμα ορισμένων ανθρώπων, εκδόθηκε σε ορθή επανάληψη η ίδια εγκύκλιος όπου σημειώνεται ως ξεχωριστή παράγραφος στο ίδιο έγγραφο, ότι :«Στα ΚΥΤ νήσων (σ.σ. και της Λέσβου), θα λαμβάνονται αιτήματα ασύλου αποκλειστικά από τους παράνομα εισελθόντες στα νησιά, από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας». 

Κα Κουτσαβλή, είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι, η Κυβέρνησή μας λύνει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενοι, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί και προχωράει μπροστά. Διότι ο τόπος μας χρειάζεται ανάκαμψη, ευημερία και ασφάλεια. Και όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τον τόπο μας οφείλει να σταθεί κριτικά αλλά και ουσιαστικά δίπλα μας. Διότι μόνο ενωμένοι, όπως έχω ξαναπεί, μπορούμε να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Οι διχαστικές πρακτικές και η παραπληροφόρηση ας αποτελέσουν πλέον παρελθόν. Η κοινωνία εξελίσσεται και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, είναι άξιος της μοίρας του».  

 

 

Κεφάλαιο μεγάλα Έργα 

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει 3 μεγάλα έργα στα οποία όμως παρατηρούνται προβλήματα: 

α. Δρόμος Καλλονής – Πέτρας: Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την νέα χάραξη και τι θα γίνει με τις προσφυγές; 

«Η οδική αρτηρία Καλλονής – Πέτρας είναι έργο βασικό για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της Δυτικής Λέσβου αλλά ολόκληρου του νησιού, αν αναλογισθούμε ότι συνδέει τους οδικούς άξονες του νησιού με την Πύλη Εισόδου της Πέτρας. Η Λέσβος, στόχος μας είναι να αλλάξει εικόνα γι’ αυτό επιδιώκουμε και πραγματοποιούμε μεγάλα έργα πνοής. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τη χάραξη του δρόμου στο σημείο που διερχόταν, κατά ένα μικρό μέρος, από τον χώρο της λεκάνης του φράγματος Τσικνιά που προγραμματίζουμε να κατασκευάσουμε. Έγινε κάποια μετατόπιση του δρόμου με τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου. Με την μετατόπιση αποφεύχθηκαν οι απαλλοτριώσεις σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επομένως, προχωρά η υλοποίησή του, σημειώνοντας εδώ ότι έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος. Η Περιφέρεια τρέχει το έργο όπως τρέχει και την άλλη οδική αρτηρία Αγιάσου – Μεγαλοχωρίου, την οποία η Κυβέρνησή μας είχε προγραμματίσει από το 2012».  

β. Φράγμα Τσικνιά: Έχετε πει ότι θα δημοπρατηθεί το έργο στις αρχές του 2022. Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα και ποιες εργασίες θα ξεκινήσουν πρώτα (το πλάνο εργασιών); 

«Είπα και άλλη φορά ότι το φράγμα Τσικνιά αποτελεί πόθο τριών γενεών. Έτσι, με την έγκριση του Πρωθυπουργού και την ενθάρρυνση και βοήθεια του Υπουργού Υποδομών Κωνσταντίνου Καραμανλή, έβαλα στόχο όχι απλά να το αρχίσω αλλά και να το τελειώσω. Στο πρώτο στάδιο θα υδροδοτηθεί η πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά που είναι κοντά στον ταμιευτήρα και συγκεκριμένα η Καλλονή και τα γύρω χωριά, καθώς και η Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια θα επεκταθεί η υδροδότηση στον Πολίχνιτο και τα γύρω χωριά και στα χωριά της Γέρας και μετά προς το βόρειο μέρος του νησιού. Στο δεύτερο στάδιο θα αρδεύεται όλος ο κάμπος Καλλονής, ο οποίος και θα αποκτήσει την παλιά του παραγωγικότητα σε ποσότητα και ποιότητα αγροτικών προϊόντων. Θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις και έτσι ο υδροφόρος ορίζοντας θα αναζωογονήσει και τους ελαιώνες. 

Επιπλέον, θα αποτελέσει το όπλο μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως π.χ. της λειψυδρίας, που σταδιακά επικρατεί στο χώρο της Μεσογείου. 

Με την έναρξη των εργασιών θα διαμορφωθεί η λεκάνη συγκέντρωσης του νερού, ο ταμιευτήρας και η εγκατάσταση επεξεργασίας του νερού».  

γ. Νότια Παράκαμψη: Μετά από πολλά χρόνια ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις και τις μελέτες. Ωστόσο τίθεται ζήτημα χρηματοδότησης. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη; 

«Το έργο αυτό είναι αναγκαίο για την πόλη της Μυτιλήνης, διότι θα αποσυμφορηθεί το κέντρο και η Μυτιλήνη θα αποκτήσει μορφή σύγχρονης και βιώσιμης πόλης ώστε να μπορεί να δεχθεί την ανάπλασή της. Το έργο αυτό υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 45.000.000 ευρώ. Βέβαια, ο κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σε δύο στάδια, ήτοι από Παγανή έως το Νοσοκομείο (το πρώτο στάδιο) και από το Νοσοκομείο στην Βαρειά (το δεύτερο στάδιο). Αυτό το είπε διότι γνωρίζει ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί έργα άνω των 20.000.000 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε την κάλυψη της δαπάνης και από άλλες πηγές για το όλο έργο. Τέλος, να σημειώσω ότι το έργο αυτό θα εξυπηρετήσει και την συνεχώς αυξανόμενη κίνηση του νέου αεροδρομίου Μυτιλήνης, και την τουριστική περιοχή Χαραμίδας – Λουτρών». 

Πηγή: www.emprosnet.gr

Related posts