Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συνέντευξη στο LimnosReport: Χαράλαμπος Αθανασίου “Οι συμπολίτες μου στη Λήμνο έχουν ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου..”


ADMIN1 - 9 Ιουνίου 2023 - 0 comments

O Χαράλαμπος Αθανασίου  είναι Έλληνας δικαστικός και πολιτικός, βουλευτής με τη  Νέα Δημοκρατία από το 2012(βουλευτής Επικρατείας). Tο 2015 εκλέγεται βουλευτής Νομού Λέσβου με τη Νέα Δημοκρατία.
Tο 2019 επανεκλέγεται βουλευτής Νομού Λέσβου με τη Νέα Δημοκρατία.
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε αρμόδιος Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ.
Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι της 7 Ιουλίου 2019 διετέλεσε αρμόδιος Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ.

Στην τελευταία Bουλή διετέλεσε  Β’ Αντιπρόεδρος  και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Την Λήμνο επισκέπτεται συχνά πυκνά και όχι μόνο με την ιδιότητα του Βουλευτή νομού Λέσβου, διατηρεί δυνατές φιλίες και έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους κατοίκους της. Όπως λέει και ο  ίδιος  …..“Οι συμπολίτες μου στη Λήμνο έχουν ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου και γνωρίζουν ότι, αν και κατάγομαι από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου, εν τούτοις δεν τους διαχωρίζω…..”

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ ΠΡΌΣΦΑΤΗΣ ΕΠΊΣΚΕΨΉΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΉΜΝΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΌ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΠΝΕΎΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΈΡΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ .

LR :Πώς κρίνετε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου  για τη Ν.Δ, η οποία αύξησε το ποσοστό της στο Νομό μας, σε σχέση με το 2019, κατά 2 ποσοστιαίες  μονάδες;

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, στο εύρος που επιτεύχθηκε, σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενο. Μπορεί κάποιους να τους αιφνιδίασε, εγώ όμως διέκρινα στις εκδηλώσεις των συμπολιτών μου την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους στην κυβέρνησή μας, η οποία κράτησε, σε δύσκολες περιόδους, τη χώρα μας όρθια και την πατρίδα μας ασφαλή. Διέκρινα ότι αναζητούσαν μια διαφορετική πολιτική, μακριά από τοξικότητες, χυδαιότητες και διχασμούς του παρελθόντος.

Το αποτέλεσμα αυτό δικαίωσε τη ΝΔ ως το κόμμα που οραματίζεται την Ελλάδα φωτεινή και ενωμένη και αποδοκίμασε εκείνους που την ήθελαν σκοτεινή και διχασμένη. Νίκησαν αυτοί που μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, αυτοί που δεν κρύφτηκαν στις δυσκολίες, αυτοί που μίλησαν τεκμηριωμένα και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα συγκροτημένο για την επόμενη μέρα της χώρας και ηττήθηκαν εκείνοι που επανήλθαν στα γνωστά τους ψέματα και στα παραμύθια, υποσχόμενοι πράγματα, τα οποία ούτε οι ίδιοι δεν υλοποίησαν.

Ήταν η δικαίωση του ορθού λόγου απέναντι στον λαϊκισμό, της πολιτικής ευπρέπειας απέναντι στην τοξικότητα, στο «πολακισμό» και τα ασύστολα ψέματα, τα οποία ακούστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Ήταν η αποδοκιμασία όσων είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, όσων έβλεπαν μία «γκρίζα», μία «μαύρη» Ελλάδα, η οποία συγκρουόταν με την πραγματικότητα, την οποία όλοι μας βιώναμε.

Θεωρώ το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία μεγάλη επιβράβευση της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και μια δικαίωση ενός διαφορετικού υποδείγματος πολιτικής που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιας πολιτικής η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα έδινε και θα συνεχίσει να δίνει, με τη θέληση του ελληνικού λαού, έμφαση στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα συνέχειας, αποφασιστικότητας, ενότητας και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της σταθερότητας και στον δρόμο της προκοπής.

LR :: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύτηκε και με την δική σας συντριπτική επικράτηση επί των συνυποψήφιων σας, από όποιο κόμμα και αν προέρχονταν. Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτό;

 

Προσωπικά, ένιωσα ιδιαίτερα υπερήφανος για την αγάπη και τη στήριξη που μου έδειξαν οι πολίτες του Νομού Λέσβου. Οφείλω να επισημάνω ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2015 και μετά, οι κάτοικοι του Νομού Λέσβου με έχουν τιμήσει με τη ψήφο τους. Όλοι οι συμπολίτες μου όμως, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, έχουν ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου και γνωρίζουν ότι προσπαθώ να επιτύχω πάντα το καλύτερο για το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας και πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Από το 2012 που εκλέγομαι βουλευτής, προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να επιτύχω πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τα τρία (3) νησιά του νομού μου. Τον αγαπώ τον τόπο μου και έχω όνειρα γι’ αυτόν, τα οποία προσπαθώ να υλοποιήσω σε καθημερινή βάση χωρίς να υπολογίζω προσωπικό κόστος ή κούραση και η εμπιστοσύνη που μου δείξανε, μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω την υλοποίηση του οράματός μου.

Σημειώνω όμως το εξής: τα έργα δεν υλοποιούνται από έναν άνθρωπο. Η προσπάθεια είναι συνολικά της Κυβέρνησης αλλά και των ίδιων των πολιτών. Πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία, συνεχής επικοινωνία και προοπτική προκειμένου να επιτύχουμε πράγματα. Και πιστεύω ότι η ΝΔ, τα στελέχη της ΝΔ αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησής της υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέδειξε εμπράκτως τα αποτελέσματά της, την εργατικότητά της αλλά και το σθένος της για να αλλάξει η χώρα και τα νησιά μας σελίδα.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς και δεσμεύομαι ότι μαζί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε: ΣΤΑΘΕΡΑ – ΤΟΛΜΗΡΑ – ΜΠΡΟΣΤΑ

LR : : H Λήμνος σας έχει τιμήσει με την ψήφο της σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχατε. Ποια είναι  τα αισθήματά σας για τους κατοίκους της και ποια υπόσχεση τους δίνετε;

 

Έχετε απόλυτα δίκιο. Οι κάτοικοι της Λήμνου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2015 και μετά, με έχουν τιμήσει με τη ψήφο τους. Οι συμπολίτες μου στη Λήμνο έχουν ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου και γνωρίζουν ότι, αν και κατάγομαι από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου, εν τούτοις δεν τους διαχωρίζω, όπως άλλωστε και τους συμπολίτες μου από τον Αγ. Ευστράτιο.

Έντεκα (11) χρόνια προσπαθώ για το καλύτερο των νησιών μας και με την ψήφο τους την 25η Ιουνίου, υπόσχομαι για ακόμη μία επόμενη τετραετία να εργαστώ μεθοδικά και αποφασιστικά,  προκειμένου να πραγματοποιήσω τα όνειρα που έχω για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για τη Λήμνο. Θεωρώ, άλλωστε, ότι είναι σε θέση πλέον οι συμπολίτες μου να κρίνουν και να επιλέξουν αυτούς που πραγματικά πραγματοποιούν από εκείνους που απλά ματαιοπονούν.

Και πιστεύω ότι η ΝΔ, τα στελέχη της ΝΔ αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησής της υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέδειξε εμπράκτως τα αποτελέσματά της, την εργατικότητά της αλλά και το σθένος της για να αλλάξει η χώρα και τα νησιά μας σελίδα.

LR :: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Λήμνου αυτή την περίοδο; Και ποιες οι προτεραιότητές σας την επόμενη μέρα.

 

Την παρούσα χρονική στιγμή, τα αγριοκούνελα και, συγκεκριμένα, η κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση των αγριοκούνελων, αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες αλλά, δυστυχώς, η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών δημιούργησε πρόσθετες καθυστερήσεις.

Βεβαίως, μεγάλο στοίχημά μου είναι ο αναδασμός της πεδιάδας Ατσικής, ζήτημα που θα βοηθήσει αποφασιστικά την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Ήδη έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές για τη μελέτη και αναδείχθηκε ο προσωρινός μειοδότης. Τρέχουμε το θέμα μαζί με την Περιφέρεια.

Επίσης, η περαιτέρω βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και η τακτική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του νησιού. Παράλληλα, η ηλεκτροδότηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της Λήμνου, η ολοκλήρωση της ψηφιακής σύγκλισης του Δήμου Λήμνου, η ολοκλήρωση των μελετών διάνοιξης και βελτίωσης αγροτικών δρόμων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και η απλοποίηση των πάσης φύσεως γραφειοκρατικών διαδικασιών προς προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επενδυτών, αποτελούν προτεραιότητες της ΝΔ οι οποίες θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά η ενίσχυση της μεταποίησης του νησιού, η περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της Λήμνου, η πρόσθετη χρηματοδότηση που σχεδιάζεται από τον Ε.Ο.Τ. για την προβολή του νομού μας, η βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η δημιουργία πρόσθετων αλλά και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Ακόμα, η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης των νησιών μας στη νέα ΚΑΠ έως το 2027, η στήριξη της αλιείας των νησιών μας, η εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας πόσιμου νερού σε 8 οικισμούς της Λήμνου καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου της Λήμνου, αποτελούν προτεραιότητες της ΝΔ οι οποίες στοχεύουν στο να καταστήσουν τη Λήμνο πρωταγωνιστή στην Περιφέρεια του Β. Αιγαίου.

Αποτελούν το στοίχημα της επόμενης ημέρας το οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ και εγώ προσωπικά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε. Και γνωρίζετε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά τα μετουσιώνει σε πράξεις.

LR : : Ποιο το μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Λέσβο και η ανακοίνωση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά του Β.Α με 1,9 δις. 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου αλλά και με την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, συνολικής αποτίμησης 1,9 δις για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, κατέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι η Περιφέρειά μας αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο και την ΝΔ, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα δεινά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω των μεταναστευτικών ροών, αλλά και αργότερα λόγω της πανδημίας και του πολέμου.

Τα σχεδόν 2 δις. ευρω που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαθέσει συνολικά για την Περιφέρεια του Β. Αιγαίου, δεν είναι διόλου ένα ευκαταφρόνητο ποσό. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που η Κυβέρνησή μας εφάρμοσε ήδη από αυτήν την τετραετία, όπως επιγραμματικά προανέφερα,  και τα οποία θα διατεθούν με σύνεση, προγραμματισμό, όραμα και αποτελεσματική διαχείριση προκειμένου να συμβάλλουν στην περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας.

LR : Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου  την 25η Ιουνίου;

 

Οι πολίτες του Β. Αιγαίου έχουν περάσει τα πάνδεινα την τελευταία δεκαετία. Μνημόνια, μεταναστευτική κρίση, πανδημία, οικονομική κρίση, προκλήσεις από την Τουρκία. Και οι ίδιοι πολίτες έζησαν και διαπίστωσαν τα επιτεύγματα των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων και μπορούν πλέον να συγκρίνουν.

Θυμίζω τα κίβδηλα δίπολα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο, υπερήφανοι διαπραγματευτές – δήθεν υποταγμένοι», στα οποία επένδυσαν πολιτικά οι Κυβερνητικοί εταίροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα οποία κατέρρευσαν παταγωδώς καθώς διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα και ανέδειξαν την ανάγκη μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει πλέον ούτε τον πυρήνα των οπαδών του και οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, διαψεύδουν τις ελπίδες για κάποια ανανέωση και φυγή από παρωχημένες παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η μόνη παράταξη που έδωσε σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών πεποιθήσεων, το έναυσμα για μια καινούργια πορεία και καταφέραμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί.

Στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα ως τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργήσαμε ένα δημόσιο ψηφιακό κράτος – πρότυπο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποδείξαμε περίτρανα ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραματισμών και ασκήσεων ιδεολογικού ύφους ενώ σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

Εφαρμόσαμε μια άλλη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, μία πολιτική που διασφάλισε την ασφάλεια των συνόρων μας, προστάτεψε τα νησιά μας από το να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών αλλά ταυτόχρονα σεβάστηκε και διασφάλισε απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χτίσαμε περιφερειακές συμμαχίες και ισχυρές σχέσεις με τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις, ενώ καταστήσαμε σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάντα την ειρήνη και τη συνεννόηση.

Απλοποιήσαμε και προσελκύσαμε μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς με ταυτόχρονη δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, βρισκόμαστε μία ανάσα από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενώ αξιοποιήσαμε αποτελεσματικά, και από τους πρώτους πανευρωπαϊκά, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χώρα μας έχει γυρίσει, πλέον, σελίδα και αυτό είναι εμφανές μέρα με τη μέρα. Και θεωρώ ότι για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή επενδύουμε στην ενότητα και στην ομόνοια και όχι στο διχασμό, είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το κόμμα της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό. Διότι προετοιμάζουμε με υπευθυνότητα και σχέδιο το αύριο της χώρας, ενδυναμώνουμε το κοινωνικό κράτος και παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του Διαφωτισμού.

LR : Τι είδους κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να προκύψει την επόμενη μέρα και πώς βλέπετε τα σενάρια για συνεργασία ;

 

Η χώρα χρειάζεται άλματα κι αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια σταθερή κυβέρνηση, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, με βάση τις θέσεις των σημερινών πολιτικών δυνάμεων, θα είναι παράγοντας αστάθειας, καθυστερήσεων και διαρκών παζαριών, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε επιβράδυνση, λιγότερες μεταρρυθμίσεις, αστάθεια και παραλυσία. Άλλωστε, όσες φορές εφαρμόστηκε η απλή αναλογική στην Ελλάδα είχαμε είτε διαρκείς εκλογές, όπως το 1989-90, ή κυβερνήσεις λίγων μηνών, όπως στις αρχές του ‘50.

Η πρότασή μας απέναντι στους πολίτες είναι ξεκάθαρη. Εξηγούμε με πολύ σαφή τρόπο γιατί η αυτοδυναμία είναι αναγκαιότητα για τη χώρα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ως διακύβευμα άλλη κυβερνητική πρόταση που να εξασφαλίζει σταθερότητα και πρόοδο.

Είδαμε ότι το ευφυολόγημα της απλής αναλογικής κατέρρευσε. Όλοι αυτοί που μιλούσαν για απλή αναλογική τσακώνονταν μεταξύ τους, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει. Ο κ. Ανδρουλάκης, μάλιστα, δήλωσε ότι «και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία, εμένα δεν με ενδιαφέρει να κυβερνήσω, με ενδιαφέρει να μείνω στην αντιπολίτευση». Ας μείνουν στην αντιπολίτευση λοιπόν, να τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία της αντιπολίτευσης και ποιος θα πάρει το ρετιρέ της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας» και να αφήσουν εμάς να κάνουμε τη δουλειά.

Διότι στις 25 Ιουνίου οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό θα ψηφίσουν και πάλι την Νέα Δημοκρατία.

LR : Σας ευχαριστούμε θερμά, καλή επιτυχία!

Πηγή: www.limnosreport.gr

Related posts