Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Υπεγράφη η απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης του Δήμου Μυτιλήνης για την αγορά και την αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ Μόριας  


ADMIN1 - 24 Νοεμβρίου 2022 - 0 comments

Μηταράκης: “Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά μας, επισφραγίζεται με ακόμη μία εφαρμογή των υποσχέσεών μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Υπεγράφη σήμερα (23/11), από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη η διαπιστωτική απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την αγορά και την αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια από το Δήμο Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης υπέγραψε χρηματοδότηση ύψους 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Μυτιλήνης, παρουσία του Δημάρχου, κ. Στρατή Κύτελη και του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορά στην έγκριση της αίτησης του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση – Καθαρισμός χώρου πρώην ΚΥΤ Μόριας».

Συνολικά ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου 15.095.256,40 €, εκ των οποίων τα 6.712.219,40 € αφορούν στα δημοτικά τέλη, τα 5.020.637,00 € στις έκτακτες επιχορηγήσεις, και τα 3.362.400,00 € στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Επιπλέον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει χρηματοδοτήσει την Αναπτυξιακή Μυτιλήνης με 6.109.700,00 €, με σκοπό την εκπόνηση έργων που αφορούν στο Δήμο.

Ειδικότερα, ο συνολικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου και των υποέργων του ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (550.000,00 €) ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του συνολικού έργου προσδιορίζεται σε δέκα (10) μήνες και η χρηματοδότηση θα γίνει μέχρι του ως άνω εγκεκριμένου ποσού.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

Σήμερα υπογράφουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία της Λέσβου πριν 3 χρόνια, από όταν αναλάβαμε τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας. Αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης  όχι μόνο τον χώρο όπου πέρασαν και διέμειναν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε απάνθρωπες συνθήκες αλλά και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος για την τοπική κοινωνία. Εντός του 2023, η Νέα Ελεγχόμενη Κλειστή Δομή της Λέσβου, στη Βάστρια θα είναι γεγονός. Με τη δημιουργία των νέων δομών, επιτυγχάνεται αφενός η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου η προάσπιση της ασφάλειας και της αρμονικής διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά μας, επισφραγίζεται με ακόμη μία εφαρμογή των υποσχέσεών μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, δήλωσε:

“Σήμερα γίνεται πράξη η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας στο Δήμο Μυτιλήνης, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χώρο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας που τόσο ταλαιπωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Το «αίσχος της Μόριας» που δυσφήμισε τον τόπο μας, μετά το κλείσιμο του, τώρα παραδίδεται στην τοπική κοινωνία για να αξιοποιηθεί ο χώρος, αφού ειλημμένη απόφασή μας είναι να γίνει εκεί το νέο Μουσικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο, καθώς και υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην υπόθεση αυτή καθοριστική ήταν η συμβουλή  του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη καθώς και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Από κοινού θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες για την αξιοποίησης του χώρου.”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε:

Μια ακόμα προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιείται.

Το ακίνητο (γήπεδο), στο οποίο λειτουργούσε το ΚΥΤ Μόριας (Στρατόπεδο Παραδέλλη), παραχωρείται από το Υπουργείο Άμυνας στον Δήμο Μυτιλήνης, ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού, για να ανεγερθούν και να στεγασθούν σε αυτό, με δαπάνη του Δημοσίου, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λέσβου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ), καθώς και η φοιτητική Εστία.

Ό,τι λέμε γίνεται πράξη και αυτή είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος είχε τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος. Επίσης, τον Δήμαρχο κ. Κύτελη, καθόσον οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν πλήρως σε κάθε αίτημά μας για την ταχεία διεκπεραίωση των προπαρασκευαστικών εργασιών στη Μυτιλήνη. Τέλος, ευχαριστώ και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας κ. Μαστρογιάννη για την άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε αίτημά μας.

Φιλοδοξία τώρα και του Δημάρχου και δική μου, είναι η ταχεία ανέγερση των κτηρίων και η παράδοσή τους σε πλήρη λειτουργία.

Η υπογραφή της αίτησης του του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του άρθρου 196 ν. 4662/2020 του έργου με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΥΤ ΜΟΡΙΑΣ», η υλοποίηση του οποίου θα λάβει χώρα μέσω τριών σταδίων-υποέργων: Α) το 1ο  στάδιο (υποέργο) περιλαμβάνει τη δαπάνη αγοράς του οικοπέδου, Β) το 2ο στάδιο (υποέργο) περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη οριστική μελέτη με την αναλυτική αποτύπωση και τον προσδιορισμό των ορίων  των όμορων γεωτεμαχίων στο σύνολό τους και τα τεύχη δημοπράτησης και Γ) το τρίτο στάδιο (υποέργο) περιλαμβάνει τις εργασίες κατεδάφισης των ερειπωμένων κτισμάτων που υπάρχουν εντός του αγροτεμαχίου και τη διαμόρφωση του χώρου με απομάκρυνση όλων των υλικών κατεδαφίσεων που υπάρχουν, έγινε παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, κ. Ευάγγελου – Απόστολου Κωνσταντίνου.

Related posts