Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Ομιλία Αθανασίου στη Βουλή για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου


admin - 6 Μαρτίου 2019 - 0 comments

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς πρέπει να αναγνωρίσω στον κύριο Υπουργό ότι είναι από τους λίγους Υπουργούς που όταν φέρνουν τροπολογίες, έρχεται εδώ και τις αναλύει σε ικανό χρονικό διάστημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον ν. 3852/2010, τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ορίστηκε ότι κάθε νησί είναι και Δήμος.

Δέστε, όμως, τι κατάφεραν τότε: Η Λέσβος από δεκατρείς Δήμους, έγινε ένας, άλλοι Δήμοι από έντεκα έγιναν πέντε. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρω είναι ότι από έντεκα έγιναν πέντε. Άλλοι Δήμοι από εννιά, έγιναν τέσσερις ή πέντε. Μικρά νησιά έγιναν Δήμοι και δεν έχουν ούτε οικονομική, αλλά ούτε και τεχνική υποστήριξη και καταφεύγουν σε διπλανούς Δήμους, σε γειτονικούς Δήμους.

Σε όλα σχεδόν τα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος από το 2011 και μέχρι τώρα λένε όλοι, ψηφίζουν ομόφωνα ότι ο μεγαλύτερος νησιωτικός Δήμος πρέπει να σπάσει με τα 1.634 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τις εβδομήντα τρεις κοινότητες και διακόσιους οικισμούς και πληθυσμό ενενήντα χιλιάδες περίπου.

Η Λέσβος είναι το τρίτο νησί σε έκταση μετά την Κρήτη και την Εύβοια και έβδομο στη Μεσόγειο. Όμως, ας μας πει κάποιος, η Κρήτη είναι νησί ή όχι; Γιατί κατά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» κρίθηκε ότι δεν είναι νησί. Όμως, κατά πρόσφατο νομοθέτημά σας που έχει σχέση με το μεταφορικό ισοδύναμο είπατε ότι είναι νησί.

Εδώ και δυο χρόνια λέτε ότι θα σπάσει ο Δήμος. Στη Μυτιλήνη πολύ ευφυώς ο πρώτος Δήμαρχος, ο κ. Βουνάτσος τον είπε «Κακοκράτη», γιατί δεν μπορούσε να τον κυβερνήσει ενόψει του ότι η πρωτεύουσα είναι στο ανατολικό άκρο.  Ένα θα σας πω: Για να πάνε ένα απορριμματοφόρο στο δυτικό άκρο, χρειάζεται πήγαινε-έλα τέσσερις ώρες. Αυτό αναφέρεται και στην Εισηγητική Έκθεση.

Ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Σκουρλέτης, ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Πουλάκης μας βεβαίωναν ότι ο Δήμος θα σπάσει σε τέτοιον αριθμό ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι.

Έρχεστε τώρα, κύριε Υπουργέ, και μας λέτε για δυο δήμους. Γιατί;

Σωστά θέλατε να τους σπάσετε, καλά κάνατε, δεν υπάρχει καμιά αντιπαλότητα. Η Κεφαλονιά είναι μονοεδρική. Βγάζει έναν Βουλευτή και έγινε τρεις δήμοι. Η Σάμος ένας Βουλευτής, δυο δήμους. Πολύ σωστά γίνεται στη Σάμο. Το καταλαβαίνω.

Η Κέρκυρα ορθώς τρεις δήμους με 610 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Σάμος 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η Λέσβος 1.634 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί αυτή η δυσμενής μεταχείριση για το νησί μου. Έπρεπε, κύριε Υπουργέ, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος αυτού να φέρετε ένα νομοσχέδιο αυτοτελές του Υπουργείου σας, έτσι ώστε πρώτον, να τεθεί σε διαβούλευση για να ακούσουμε τις παρατηρήσεις και  δεύτερον, να περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για να δούμε και αυτών τις παρατηρήσεις και τέλος, να έρθει και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να δούμε κατά πόσον είναι συμβατά αυτά με τη διάσπαση.

Δεν έφταναν όλα αυτά, έρχεται τώρα και η τροπολογία πριν από λίγες ώρες. Είναι εξήντα εννιά σελίδες σε άσχετο νομοσχέδιο, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν οι ιδιωτικές κλινικές με το χωροταξικό των Δήμων. Και τι τροπολογία; Προσέξτε, γι’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν μελετήσει τον Κανονισμό της Βουλής, σε ένα άρθρο όλα τα νησιά, και τα τέσσερα και το Βελβεντό. Γιατί –προσέξτε!- αν ήταν σε νομοθέτημα του Υπουργείου σας…

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αν, όμως, ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, τότε θα είχατε βάλει χωριστά τα άρθρα και θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τα ψηφίσουμε. Παραδείγματος χάρη, τη Λέσβο. Ενδεχομένως αν ήταν δυο, μπορούσαμε να την ψηφίσουμε γιατί ικανοποιείται ένα κομμάτι της, όχι όλη, όμως. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να μπουν όλα πακέτο. Και ξέρετε τώρα πώς έρχεται: Ή τα ψηφίζεις όλα ή δεν ψηφίζεις τίποτα. Ενώ με το απλό νομοσχέδιο το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να γίνει αυτό. Βεβαίως, αντιλαμβάνεστε τώρα ποιες είναι οι αντιρρήσεις μας.

Όμως, θέλω να διαβάσω, κύριε Υπουργέ, κάτι από την Αιτιολογική Έκθεση που δικαιώνει αυτά τα οποία λέω. Λέτε ότι κριτήριο στην απόφαση ανασυγκρότησης είναι η προσφερότερη  και αποτελεσματικότερη διοίκηση των τοπικών δήμων μέσα, αφού και λάβαμε υπόψη τα συλλογικά τους όργανα και τους φορείς. Εγώ θα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι αυτοί στη Λέσβο που είπαν τη διαίρεση σε δυο, γιατί απ’ ό,τι ξέρω και η Αυτοδιοίκηση και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων μιλούσαν, το Ινστιτούτο για πέντε δήμους, και για τέσσερις δήμους.

Διαβάζετε, όμως, ότι βάζετε κι άλλα κριτήρια. Ας πούμε, βάζετε κριτήρια για το ότι το Βελβεντό, παραδείγματος χάρη, έχει μνημεία και αρχαιότητες τις οποίες συντηρεί. Όμως, θα έπρεπε οι συνεργάτες σας, κύριε Υπουργέ, να γνωρίζουν τα μνημεία και τις αρχαιότητες της Λέσβου.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω σε ένα λεπτό.

Η Λέσβος είναι ένα ολόκληρο μνημείο. Μάλιστα δε, η UNESCO την κήρυξε ένα απέραντο γεωπάρκο και προστατεύεται από την UNESCO.

Ξέρετε ότι είναι ένα από τα λίγα μέρη της Ελλάδος που υπάρχει αυτός ο συγκερασμός του δυτικού με τον ανατολικό πολιτισμό. Ο ορθός λόγος της Δύσης συνυπάρχει αρμονικά με την ανατολική κουλτούρα.

Τα λέω αυτά διότι τα επικαλείστε στους άλλους νομούς και όχι στον δικό μας νόμο: τους αγώνες των Λεσβίων κατά του οθωμανικού ολοκληρωτισμού, για να αναφέρω πάλι το παράδειγμα το οποίο αναφέρετε, οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές τις οποίες μνημονεύετε για τα νησιά ότι πράγματι έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν τα συζητώ. Είμαστε εκατό χιλιάδες και τα άλλα είναι ελάχιστα.

Αναφέρετε μια απόφαση του 1975 για το Βελβεντό και λέτε ότι ήταν μια ομόφωνη απόφαση των φορέων εκεί. Μα, όλες οι αποφάσεις είναι ομόφωνες και σας ανέφερα πριν και το ινστιτούτο και λοιπά.

Θέλω να ολοκληρώσω και να πω ότι όλοι οι Λέσβιοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μηδενός εξαιρουμένου γνωρίζουν ότι οι δύο δήμοι έγιναν ύστερα από απαίτηση υποψηφίου δημάρχου και έτσι γι’ αυτόν στηρίζονται.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ποιοι είναι οι άλλοι φορείς που αναφέρετε στην αιτιολογική έκθεση ότι σας προτείναν δύο δήμους; Δεν υπάρχουν. Κύριοι Υπουργοί, αν υπάρχουν να μας τους πείτε.

Κύριε Υπουργέ, παρά ταύτα οι Λέσβιοι θα απαντήσουν με την ψήφο τους μεθαύριο, καταδικάζοντας τους εμπνευστές αυτής της τροπολογίας.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Related posts