ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ακόμα περιμένουμε πότε θα συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο του συγκεκριμένου Υπουργείου με αρχή, μέση και τέλος και όχι μία συρραφή άσχετων μεταξύ των διατάξεων παντός καιρού και θέματος.
Το κύριο θέμα του νομοσχεδίου είναι αυτό της υποπαραχώρησης των λιμένων. Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ των τροποποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.
Άλλωστε, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που τρέχαμε στα κάγκελα όταν νομοθετήθηκε η αξιοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά, ο οποίος, χάρη στην τότε παρέμβασή μας, βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, όταν εσείς τότε ωρυόσασταν για ξεπούλημα. Όμως, δεν μπορούμε να συμφωνούμε χωρίς να εξετάσουμε τι ακριβώς νομοθετείτε εδώ. Είναι σαφές ότι νομοθετείτε την υποπαραχώρηση των λιμανιών χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς να σας ενδιαφέρουν οι συνέπειες.
Το ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προκύπτει από τα τέλη που θα επιβάλλονται στους υποπαραχωρησιούχους και τα οποία, μάλιστα, επιβάλλονται επί του τζίρου, ενώ το κριτήριο που θα καθορίζει είναι κυρίως η επιβίωση του Οργανισμού Λιμένα και όχι οι συνθήκες της αγοράς και οι συγκεκριμένες συνθήκες και προοπτικές του κάθε λιμανιού ή έστω μία μελέτη βιωσιμότητας.
Με τον τρόπο αυτόν είναι σίγουρο πως πολλά λιμάνια είτε δεν θα βρουν επενδυτές, είτε το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο θα είναι σημαντικά μειωμένο. Το μεγαλύτερο, όμως, ζήτημα με τις ρυθμίσεις σας είναι πως αν υποπαραχωρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι βασικές λειτουργίες των λιμένων, αυτό που θα συμβεί με τους υφιστάμενους οργανισμούς θα είναι το ένα από τα εξής δύο:
Είτε θα καταστούν υπεργολάβοι των παραχωρησιούχων, είτε θα καταστούν κατά μείζονα λόγο άνευ αντικειμένου.
Στην πρώτη περίπτωση θα πρόκειται για καταστροφικό αποτέλεσμα, αν δεν έχουν εξασφαλιστεί, κύριε Υπουργέ, σημαντικές επενδύσεις πριν την υποπαραχώρηση.
Στη δεύτερη περίπτωση θα φτάσουμε στο σημείο το Υπουργείο Ναυτιλίας, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και οι Οργανισμοί Λιμένων να έχουν ταυτόχρονα αρμοδιότητα επί ενός περιφερειακού λιμένα με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τη σύγχυση αυτή των αρμοδιοτήτων. Κανένα σχέδιο, λοιπόν, για την επόμενη μέρα των οργανισμών λιμένος.
Σας ερωτώ ευθέως: Τι θα πείτε αύριο στους υπαλλήλους των οργανισμών που είτε θα καταλήξουν εν τοις πράγμασι υπάλληλοι των ιδιωτών, είτε δεν θα έχουν αντικείμενο και θα αισθάνονται ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον; Τι προνοήσατε; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα, γιατί γνωρίζετε πως σε λίγο καιρό δεν θα είστε Κυβέρνηση. Άλλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εσείς δημιουργείτε.
Πάμε τώρα -στον χρόνο που μου απομένει- να αναφερθώ σε κάποιες από τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πρώτα από όλα, είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι όντως το Λιμενικό πρέπει να έχει αρμοδιότητα επί του αιγιαλού και της παραλίας, πράγμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση, δεν είναι δυνατόν να νομοθετείτε κατά αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με μία διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτή δηλαδή της μεταφοράς αρμοδιότητας.
Δεν παρέχετε ούτε μία πληροφορία που να μας καθησυχάζει πώς το Λιμενικό αύριο θα έχει τις διαδικασίες, τους ανθρώπινους πόρους και τις υποδομές να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες αυτές, όπως και ο εισηγητής μας κ. Πλακιωτάκης αναλυτικά σας ανέφερε στην εισήγησή του. Διότι το ουσιαστικό είναι ο αιγιαλός και οι παραλίες να αστυνομεύονται και όχι να κάνουμε θεωρητική συζήτηση για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να αστυνομεύει.
Σχετικά με το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις λιμενικές σχολές, σας λέγαμε πριν λίγο καιρό πως δεν θα μπορέσετε να το δρομολογήσετε γιατί δεν κάνετε καμία προεργασία. Μας λέγατε ότι εκδημοκρατίζετε τάχα το Λιμενικό Σώμα λες και ήταν κάποιο άντρο αντιδημοκρατικών στοιχείων. Έρχεστε σήμερα και ομολογείτε ότι αποτύχατε, χωρίς να επιλύετε και το ζήτημα της στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος. Μάλιστα, διενεργείτε διαγωνισμούς εκτός ΑΣΕΠ.
Και δεν είναι η μόνη διάταξη του νομοσχεδίου που συνιστά ομολογία αποτυχίας. Είναι και η διάταξη του άρθρου 10 για τη ναύλωση των σκαφών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ένα πράγμα μάθαμε μετά από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ούτε στον τομέα της ναυτιλίας υπάρχει συγκροτημένη πολιτική σκέψη. Όλα γίνονται χωρίς μελέτη, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Κουραστήκαμε να συζητάμε πολυνομοσχέδια με αποσπασματικές ρυθμίσεις και νομοσχέδια που έρχονται το ένα να διορθώσει τα λάθη που είχε το προηγούμενο.
Φυσικά και καταψηφίζουμε και αυτό το νομοσχέδιο, εκτός βέβαια από ορισμένα συγκεκριμένα άρθρα, όπως είναι το άρθρο 21 στο οποίο υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις για την οικογένεια του στελέχους του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του αείμνηστου Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο όποιος απεβίωσε ευρισκόμενος σε ενεργό υπηρεσία.
Θα ήθελα τώρα, κύριε Υπουργέ, να αναφερθώ σε δύο τροπολογίες. Φαντάζομαι οι συναρμόδιοι Υπουργοί να παρακολουθούν, γιατί έχουν φύγει. Αναφέρομαι πρώτα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1975 και ειδικό αριθμό 55 που κατατέθηκε σήμερα, του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.
Η πρώτη παράγραφος του άρθρου της τροπολογίας αφορά προσλήψεις εκτός πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου. Γιατί, άραγε; Μου δόθηκε η ευκαιρία να τη μελετήσω στο διάστημα που κατατέθηκε, γιατί κατατέθηκε πριν λίγη ώρα. Γιατί, λοιπόν, γίνονται προσλήψεις εκτός πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προέβλεπε η βασική διάταξη; Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με το ύψος δαπάνης των προσλήψεων. Κανένας προγραμματισμός και εκτός ελέγχου η ρύθμιση, από τον έλεγχο δηλαδή, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας η πρώτη παράγραφος ξενίζει και δημιουργεί απορίες, γιατί δίνει τη δυνατότητα…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου μισό λεπτό ακόμα.
Δίνει, λοιπόν, τη δυνατότητα στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να κάνει έλεγχο σε όλες τις καταβολές του ΕΣΠΑ 2007-2013 ως εποπτεύον όργανο της κοινωνίας της πληροφορικής.
Δηλαδή, επιδιώκετε να βρείτε ατασθαλίες κατά την περίοδο διακυβέρνησής μας; Ποιος ο πραγματικός λόγος αυτού του σε τέτοιο βάθος αναδρομικού ελέγχου;
Στη δεύτερη παράγραφο του δεύτερου άρθρου ανακαλούνται οι σε αυτή αναφερόμενες αποφάσεις δημοσιονομικής διόρθωσης, χωρίς να αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ο λόγος. Ποιος είναι ο λόγος που ανακαλούνται;
Με το άρθρο 4 της τροπολογίας γίνεται προσπάθεια να βολευτούν αποσπασμένοι υπάλληλοι σε γραφεία στο εξωτερικό. Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε να πείτε στον συνάδελφό σας να την ξαναφέρει, να την ξαναδούμε την τροπολογία σε ένα άρθρο, να περάσει από την Επιτροπή, να κάνουμε τους ελέγχους που πρέπει και μετά να συζητήσουμε.
Τέλος, αναφέρομαι στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1973 και ειδικό 53 που και αυτή κατατέθηκε σήμερα. Εδώ αναφέρεται επί λέξει –αυτό είναι και λίγο νομικό το θέμα, κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι στον κ. Κουβέλη ο οποίος είναι έγκριτος νομικός, θα καταλάβει τι θέλω να πω- ότι για τα πρόσωπα που διατέλεσαν διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών της ΕΟΜΜΕΧ κλπ., δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 2238/1994 που προβλέπουν –προσέξτε το αυτό- προσωπική και αλληλέγγυο ευθύνη φυσικών προσώπων με νομικά πρόσωπα ή προσωπική κράτηση ή άλλα μέτρα διοικητικού καταναγκασμού για τη μη καταβολή από τους ανωτέρω εταιρείες πάσης φύσεως χρεών, φόρων κλπ.
Έρχεται εδώ να προστεθεί ότι το ίδιο γίνεται και για απαιτήσεις από επιταγές. Δηλαδή δεν λέει «επιταγές» για να πάει το μυαλό κάποιου. Τι λέει; Λέει από «παραβάσεις του άρθρου 79, του ν. 5960». Αυτός ο νόμος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ο νόμος περί επιταγών. Αυτό, όμως, πώς μπορεί να γίνει εδώ; Διότι οι επιταγές είναι αναιτιώδεις, όπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ, δεν έχουν αιτία. Πώς είναι δυνατόν να ξέρουμε αν οι επιταγές αυτές προέρχονται από δράσεις του ΕΟΜΜΕΧ ή των εταιρειών που υποκαθιστά ή των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ, που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα και ενδεχομένως, δεν είναι προσωπικές; Άρα, είναι αναιτιώδεις.
Το δεύτερο που μου προξενεί εντύπωση το εξής. Εμείς αύριο έχουμε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Και διερωτώμαι: Γιατί ο κύριος Υπουργός δεν το φέρνει αύριο στο νομοσχέδιο το δικό του για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε; Τυχαίνει να είμαι εισηγητής στο νομοσχέδιο αυτό και ο κύριος Υπουργός το υποστηρίζει. Ποιος ο λόγος που ήρθε σήμερα και δεν έρχεται αυτό αύριο που είναι η αρμόδια Επιτροπή, όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε και τον έλεγχο όπως πρέπει;
Γι’ αυτό παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, και τα δύο νομοσχέδια αυτά νομίζω είναι στην αποκλειστική σας ευχέρεια, ειδικά το δεύτερο, και εν όψει του ότι αύριο συζητάμε το νομοσχέδιο, να μη το κάνετε δεκτό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από ην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)