Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ


admin - 20 Νοεμβρίου 2015 - 0 comments

Ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε προς τον  κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη ερώτηση για  τις ΄΄Ελλείψεις Εκπαιδευτικών στα σχολεία της Λήμνου”.

 

Ο Βουλευτής τόνισε, ότι   στη Λήμνο, σε αυτό το ακριτικό νησί όπου οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων είναι δυσμενείς, δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού παραμένουν, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποβαθμίζοντας την μόρφωση των μαθητών.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λήμνου, η κατάσταση αποτυπώνεται ως εξής:

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κλειστά παραμένουν τα Ολοήμερα Τμήματα των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους, ενώ προβληματική είναι η λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρου και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας για τα οποία υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για περισσότερους από 50 μαθητές. Το τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο του Κάσπακα λειτουργεί για δεύτερη χρονιά με 2 δασκάλους, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Τα Τμήματα Ένταξης των Δημοτικών Σχολείων 3ου Μύρινας και Μούδρου, εξακολουθούν να είναι κλειστά. Αν και στις 13-11-2015 ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο οι διορισμοί 2 αναπληρωτών Δασκάλων στις Σχολικές Μονάδες ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους. Επίσης, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, που χρειάζονται παράλληλη στήριξη από δάσκαλο, δεν έχουν ακόμα το δάσκαλό τους.

Τα Δημοτικά Σχολεία Νέας Κούταλης, Ατσικής, Μούδρου, Κοντοπουλίου, εξακολουθούν να μην έχουν γυμναστές και εκπαιδευτικούς Αγγλικών, ενώ και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου δεν έχει εκπαιδευτικό Αγγλικών. Στα σχολεία Κάσπακα και Θάνους, τα παιδιά εξακολουθούν να στερούνται γυμναστή και δασκάλου Αγγλικής Γλώσσας, ωθώντας τους γονείς στο να πληρώνουν φροντιστήρια, επιβαρύνοντας περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό εν μέσω κρίσης.

Απ’ όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Λήμνου, λείπουν εκπαιδευτικοί δεύτερης Ξένης Γλώσσας (Γαλλικά, Γερμανικά), Πληροφορικής και Μουσικής, (εκτός από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας που είναι ΕΑΕΠ), καθώς και εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λείπουν καθηγητές Αγγλικών (21 ώρες), Καλλιτεχνικών (24 ώρες), Γεωπόνος (21 ώρες), Μουσικός (22 ώρες), Μηχανολόγος (16 ώρες), Οχημάτων (23 ώρες).

Παράλληλα, παραμένουν τα προβλήματα στην κτιριακή υποδομή, τόσο του Γυμνασίου Μύρινας όσο και Δημοτικών Σχολείων του νησιού, με δεδομένη και την μείωση των κονδυλίων από την κυβέρνηση για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι στο 1ο Νηπιαγωγείο της Μύρινας σταμάτησε το ολοήμερο λόγω τοκετού της νηπιαγωγού, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το Νηπιαγωγείο μέχρι της 11:00 καθημερινά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό των οικογενειών του ακριτικού μας νησιού αλλά και για τα ίδια τα παιδιά, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της προσχολικής τους εκπαίδευσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα κενά αυτά έχουν ως συνέπεια την πλημμελή κάλυψη της διδακτικής ύλης και την εντεύθεν ανεπαρκή μόρφωση των μαθητών. Θυμίζω ότι ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει ότι: « Με την έναρξη του σχολικού έτους όλοι,  δάσκαλοι και προσωπικό, θα είναι στη θέση τους στις 11 Σεπτεμβρίου» και αργότερα, εσείς ο ίδιος, δηλώσατε ότι φέτος οι διορισμοί αναπληρωτών είναι περισσότεροι. Ήδη είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και τα κενά παραμένουν, με συνέπεια να επιτείνεται η αγωνία των μαθητών και των γονέων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Προτίθεστε να καλύψετε, άμεσα, τα προαναφερθέντα κενά στα σχολεία της Λήμνου.

β) Έχετε καταρτίσει σχέδιο και ποιο, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα σχολεία της Λήμνου το ίδιο πρόβλημα και για το επόμενο σχολικό έτος.

γ) Δεδομένης της μείωσης των κονδυλίων για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, έχετε καταρτίσει σχέδιο ώστε να επισκευασθούν σχολικά κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές λόγω φυσικής καταστροφής, όπως συνέβη με το Γυμνάσιο Μύρινας, μετά το σεισμό το Μάϊο του 2014, καθώς και να προβείτε στη συντήρηση των παλαιών κτιρίων των Δημοτικών Σχολείων του νησιού.

δ) Ποια κίνητρα παρέχονται σήμερα στους εκπαιδευτικούς ώστε να προτιμήσουν το διορισμό τους σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Λήμνος. Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ακριτικές περιοχές, προκειμένου να καλύψουν τα ιδιαίτερα αυξημένα έξοδα διαβίωσης και μετακίνησής τους.

Related posts