Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Να τεθεί επιτέλους το ζήτημα των νησιών στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος


admin - 8 Μαΐου 2018 - 0 comments

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου συμμετείχε χθες με ομιλία στην ημερίδα με θέμα: “Η Α’ και Β’ Πειραιά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Συν διαμορφώνοντας το μέλλον”, μια πρωτοβουλία του Τομεάρχη A’ και B’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο ζήτημα της νησιωτικής πολιτικής τονίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων τόσο σε θεσμικό όσο και πρακτικό επίπεδο ώστε να αρθούν οι στρεβλές αντιλήψεις περί νησιωτικότητας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τους νησιώτες ως «επαίτες δικαιωμάτων» και όχι ως ένα διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πρότυπο.

«Σε θεσμικό επίπεδο, οφείλουμε να υλοποιήσουμε, επιτέλους, την περίφημη Συνταγματική ρήτρα Νησιωτικότητας ώστε να ενισχυθεί το πλέγμα διατάξεων του άρθρου 110 που στηρίζει τα νησιά μας. Κυρίως, όμως, οφείλουμε να χτίσουμε συμμαχίες προκειμένου μια τέτοια ρήτρα να συμπεριληφθεί και στα θεσμικά κείμενα της ΕΕ, καθώς σήμερα δεν υπάρχει ανάλογη ρήτρα στη Συνθήκη της Λισαβώνας. Οφείλουμε, επίσης, να εργαστούμε μεθοδικά ώστε οι εταίροι μας, ιδίως οι Βορειο-Ευρωπαίοι, να κατανοήσουν ότι η ζωή στα νησιά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο τους φαίνεται, κατά την περίοδο του καλοκαιριού όταν και επισκέπτονται τη χώρα μας. Η νησιωτική ζωή παρουσιάζει πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, αποτελεί παράγοντα που διαμορφώνει την ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και για αυτό χρήζει ευρείας στήριξης.

Σε πρακτικό επίπεδο, οφείλουμε όχι μόνο να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη για τους νησιώτες, αλλά να δώσουμε όσο το δυνατόν επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να επιτύχουμε την επιστροφή του κόσμου στα ελληνικά νησιά, ιδίως της νεολαίας. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει:

Να ενισχύσουμε τις μεταφορές και να δημιουργήσουμε καλύτερη σύνδεση των νησιών με τα κέντρα των αποφάσεων.

Να επιλύσουμε ζητήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Να προβούμε επιτέλους σε ουσιαστικές ενέργειες για το θέμα των ΧΥΤΑ.

Να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα λαμβάνουν ουσιαστική εκπαίδευση, ισότιμη με αυτήν που λαμβάνουν οι νέοι στην ενδοχώρα.

Να δημιουργήσουμε ουσιαστικές δομές υγείας για όλους τους νησιώτες.

Να στηρίξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να περιορίσουμε την εξάρτηση της από το κεντρικό κράτος.

Να θεσμοθετήσουμε κίνητρα για την παραμονή των νησιωτών, ιδίως στα μικρά και όχι τόσο τουριστικά νησιά, με φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις.

Αυτές οι δράσεις, το γνωρίζω, απαιτούν χρήματα, αλλά αυτά θα βρεθούν αν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και το ζήτημα των νησιών τεθεί επιτέλους στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Η σημερινή Κυβέρνηση, όμως, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ένα μέτρο που καθιερώθηκε και επεκτάθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και η χώρα μας είχε υπερασπισθεί με επιτυχία έναντι της ΤΡΟΙΚΑ κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι: «Ανάλογα προβλήματα με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, εμφανίζονται και στα νησιά αυτά, που ανήκουν διοικητικά στον Πειραιά, δηλαδή την Αίγινα, την Ύδρα, το Αγκίστρι, τις Σπέτσες, τα Κύθηρα-Αντικύθηρα, τον Πόρο, τα Μέθανα- Τροιζήνα και τη Σαλαμίνα. Προβλήματα με την υδροδότηση, με το ηλεκτρικό ρεύμα, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τις υποδομές, με την πυροπροστασία και πλήθος άλλων ζητημάτων πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν.»

Related posts