Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Χαράλαμπος Αθανασίου στο «S»: «Ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί ότι η Βουλή δεν είναι 15μελές Σχολικό Συμβούλιο»


ADMIN1 - 6 Φεβρουαρίου 2023 - 0 comments

Η “Βενεζουέλα” στο μεγαλείο της!» σχολιάζει ο Χαράλαμπος Αθανασίου για τον τρόπο που κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των παρακολουθήσεων

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου τοποθετείται στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο thestandard.gr για τις παρακολουθήσεις, τον ρόλο των δικαστικών Ντογιάκου και Ράμμου, τις επιδιώξεις Τσίπρα αλλά και την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι επί διακυβέρνησής του επιδίωξε «τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας».

«Η “Βενεζουέλα” στο μεγαλείο της!» αναφέρει ο κ. Αθανασίου εστιάζοντας ότι ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις επισυνδέσεις πληροφορήθηκε στοιχεία «μέσω ρυπαρών και κακέκτυπων δικτύων».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνει επίσης ότι για το ΣΥΡΙΖΑ το δικαστικό σύστημα λειτουργεί a la cart και επιτέθηκε στον κ. Ντογιάκο, προκειμένου να επιτύχει πολιτικούς στόχους.

Καταπέλτης είναι και για τον κ. Ράμμο και αρνείται ότι στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Αντίθετα υποστηρίζει ότι ο κ. Ράμμος στοχοποίησε την Κυβέρνηση της ΝΔ και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό.

Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προειδοποιεί ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ελληνική Δημοκρατία δεν επιδέχονται θέσεις που προσιδιάζουν σε συμπεριφορές 15μελων Μαθητικών Συμβουλίων».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην Ειρ. Μπέλλα

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ρίξει την σκιά της στην πολιτική ζωή. Θεωρείτε ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα ή ένας τρόπος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την κυβέρνηση;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Οφείλω να επισημάνω ότι συζητάμε για νόμιμες επισυνδέσεις, ήτοι για παρακολουθήσεις για τις οποίες ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και για τις οποίες οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Ειδικά δε για την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή και άμεσα προχώρησε στην εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη όπου υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, προέβη σε θεσμικές ενέργειες, όπως τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την εν λόγω υπόθεση, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και, κυρίως, στη ψήφιση νέου, αυστηρότερου, νομοθετικού πλαισίου με την εγγύηση, πλέον, δύο (2) δικαστικών λειτουργών.

Να τονίσω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέντε μόλις μέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής, τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και μετέτρεψε από κακούργημα σε πλημμέλημα την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών (αρ. 370α του ΠΚ) ενώ κατήργησε τη σύμφωνη γνώμη, για την άρση του απορρήτου, του δεύτερου Εισαγγελέα Εφετών.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου
Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αποτέλεσμα της ανωτέρω απαράδεκτης τροποποίησης του ΠΚ, ήταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου συζητήθηκε η διερεύνηση τυχόν επισύνδεσης στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, ο αρμόδιος Εισαγγελέας να δηλώσει ότι λόγω της ανωτέρω τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα για να παραγραφούν.

Το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά την ασφάλεια του κράτους γιατί ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της κας Καϊλή, Ευρωβουλευτή και τέως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διερωτηθείτε: θα αποκαλύπτετο το σκάνδαλο αυτό χωρίς παρακολούθηση;

Ανεξάρτητα από αυτό, εμείς, ως ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, διασφαλίζουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν επιδιώκουμε «τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας», όπως προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην Κυβέρνηση.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας πληροφορήθηκε στοιχεία μέσω ρυπαρών και κακέκτυπων δικτύων και για τα οποία ο Πρωθυπουργός ουδεμία ενημέρωση και γνώση είχε, παραπλανώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη Βουλή αλλά και την ελληνική κοινωνία. Η «Βενεζουέλα» στο μεγαλείο της!»

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την γνωμοδότησή του σχετικά με την ΑΔΑΕ. Πιστεύετε πως έχουν μπει οι δικαστές στο μάτι του κυκλώνα από τους πολιτικούς; Τι κινδύνους αυτό ελλοχεύει;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση το δικαστικό σύστημα λειτουργεί a la cart. Όταν οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ τους, οι δικαστές είναι άμεμπτοι, εάν όμως είναι κατά, τότε το δικαστικό σύστημα δεν λειτουργεί ανεξάρτητα.

Ομοίως και με τη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, η οποία παρεμπιπτόντως ταυτίζεται και με τις γνωμοδοτήσεις και έτερων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά της δικαστικής εξουσίας, προκειμένου να επιτύχει πολιτικούς στόχους. Το ίδιο έκανε με την υπόθεση Novartis, το ίδιο και με τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Αποτελεί απαράβατη δέσμευση για τη ΝΔ η διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας και θωράκισης της δικαστικής εξουσίας, προκειμένου οι δικαστικοί λειτουργοί να εκτελούν το καθήκον τους με αίσθημα ασφάλειας, δικαιοσύνης και να διασφαλίζουν με τις αποφάσεις τους, είτε είναι αρεστές είτε όχι, την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Αλλά και η κυβέρνηση στοχοποίησε τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, που έχει διατελέσει ανώτατος δικαστικός. Συμφωνείτε με αυτό; Πώς αξιολογείτε εσείς τις κινήσεις Ράμμου;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Θεωρώ ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, ο κ. Ράμμος στοχοποίησε την Κυβέρνηση της ΝΔ και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη για τις νόμιμες επισυνδέσεις, κυρίως λόγω της αντίθεσής του στο νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγε η ΝΔ.

Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από την αυτόκλητη πρόσκλησή του να παρευρεθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση που παρείχε κατόπιν έγγραφου ερωτήματος του κ. Τσίπρα.

Οι ανωτέρω ενέργειες του κ. Ράμμου δεν συνάδουν με την ιδιότητά του ως Διοικητή της ΑΑΔΕ, μίας συνταγματικά ανεξάρτητης διοικητικής, τονίζω διοικητικής, αρχής και ουχί δικαστικής αρχής, η οποία απολαμβάνει ανεξαρτησίας αλλά αναφέρεται, όπως άλλωστε και οι λοιπές συνταγματικά ανεξάρτητες αρχές, στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο βουλευτής ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου στο δρόμο
Ο βουλευτής ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Η ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και η συναφής γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποτελούν μέρος της λειτουργίας της Αρχής, πολύ περισσότερο που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που άπτονται της ποινικής διαδικασίας.

Άλλωστε, ας μην παραγνωρίζουμε τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την μη αναγκαιότητα των Ανεξαρτήτων Αρχών, όπως αυτή καταγράφηκε, κατά τη διαδικασία της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης και η οποία δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική, τη λογοδοσία αλλά και τη διαφάνεια σε ζητήματα που άπτονται των δημοκρατικών μας θεσμών. Εν τούτοις, όμως, ο κ. Τσίπρας αποτάνθηκε σε μία τέτοια Αρχή για να δημιουργήσει πρόσκαιρες πολιτικές εντυπώσεις αλλά και παραπλάνηση.

Πραγματικά, αυτή η σύγχυση απόψεων και θέσεων συνεχίζει ακόμα να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ευτυχώς, οι Έλληνες πολίτες τον έχουν πάρει είδηση και τον αποδοκιμάζουν και αυτό θα φανεί σύντομα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Γιατί θα πρέπει να ψηφίσει κάποιος τη Νέα Δημοκρατία;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Πολύ απλά διότι με την ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας την τελευταία 4ετία, η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Από ουραγοί στην ευρωπαϊκή οικονομία, έχουμε καταστεί σημαντικός εταίρος του πυρήνα της Ε.Ε., σε όλα τα επιμέρους επίπεδα, και αυτό προκύπτει όχι μόνο από τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας, αλλά και από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ρυθμούς επενδυτικής ανάκαμψης.

Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας περίμεναν χρόνια για να εισπράξουν τους κόπους μίας ζωής. Η Ελλάδα κατέστη σημαντικός τουριστικός προορισμός καθόλη της διάρκεια του έτους.

Ο βουλευτής ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο βουλευτής ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι επιδόσεις μας στη ψηφιακή μεταρρύθμιση αποτελούν σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Προσελκύουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, εμβληματικά έργα υποδομής ξεκόλλησαν και ήδη υλοποιούνται.

Η Ελληνική Ναυτιλία διατηρεί και βελτιώνει συνεχώς την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά. Η Ελληνική παραγωγή ενέργειας έχει στραφεί στις ΑΠΕ, προκειμένου να αποδεσμευτούμε από τις αυξομειώσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε μετά από πολλά χρόνια. Η βαρύτητα της εξωτερικής πολιτικής μας στη διεθνή κοινότητα έχει κάνει άλματα, και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και τις ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τη διεθνή οικονομία».

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες είναι εφικτός στόχος μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Πάγια θέση της ΝΔ αλλά και εμού προσωπικά είναι η χώρα να κυβερνάται από μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία να μπορεί απρόσκοπτα να υλοποιήσει το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ο ελληνικός λαός θα την εκλέξει με τη ψήφο του και η οποία θα κριθεί με το πέρας της θητείας της.

Μία σταθερή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση αποτελεί το εχέγγυο της αποτελεσματικής διακυβέρνησης και αυτό αποτελεί πάγια θέση μας.

Σενάρια υπάρχουν πολλά, αλλά όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ν’ αντιμετωπίζουμε κάθε ζήτημα στην ώρα του».

Η Λέσβος είναι ένα νησί που δοκιμάστηκε πολύ από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Τι άλλο πρέπει να γίνει;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Σήμερα, στο νησί της Λέσβου βρίσκονται συνολικά περίπου 2.350 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς, 1.850 διαμένουν στο ΚΥΤ, 300 φιλοξενούνται σε άλλες εγκαταστάσεις και 200 στεγάζονται με ιδία μέσα.

Δυστυχώς, το νησί μας υπέφερε τα πάνδεινα από την πολιτική ανοιχτών συνόρων και την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εν τούτοις, καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα, με τη συνδρομή και της Ε.Ε., την τραγική κατάσταση που παραλάβαμε.

Θα ήθελα να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση, ότι η χώρα μας έχει σύνορα, χερσαία και θαλάσσια και φυλάσσονται με τον τρόπο που το Σύνταγμα και οι νόμοι μας επιτάσσουν. Αυτό αποτελεί για την Κυβέρνησή μας ύψιστη προτεραιότητα».

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για την εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία στις 14 Μαΐου και συνεχίζει την προκλητική του ρητορική προς την Ελλάδα. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μήπως τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερτονίσει την εθνικιστική του ατζέντα, προκειμένου να αποφύγει την ήττα του ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Η σημαντική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας σε αέρα και θάλασσα, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των συμμαχικών σχέσεων των κρατών του ΝΑΤΟ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθιστούν πρακτικά αδύνατη κάθε πιθανότητα θερμού επεισοδίου με τη γείτονα χώρα.

Επειδή, όμως, για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ιδιαίτερα δε με τον απρόβλεπτο κ. Ερντογάν, η Κυβέρνησή μας προχώρησε σε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ναυτικών και αεροπορικών μας δυνάμεων, προκειμένου να αυξηθεί η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας και μάλιστα υπό τις σθεναρές διαφωνίες της αντιπολίτευσης η οποία τις θεωρούσε και εξακολουθεί να τις θεωρεί ως μη αναγκαίες.

Ακόμα και τώρα, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται και τα Νατοϊκά κράτη αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των Ουκρανικών δυνάμεων, η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο όμως, ευτυχώς, οι Έλληνες πολίτες τον έχουν αφήσει μόνο του να αιωρείται.

Όσον αφορά το ότι ο κ. Ερντογάν τραβάει το σχοινί, τον προειδοποιούμε ότι το πολύ τράβηγμα μπορεί να οδηγήσει σε καρμανιόλα.

Ποια η γνώμη σας για το ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να απέχουν οι βουλευτές του κόμματός του από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων;

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ελληνική Δημοκρατία δεν επιδέχονται θέσεις που προσιδιάζουν σε συμπεριφορές 15μελων Μαθητικών Συμβουλίων.

Αποτελεί πραγματικά ύβρη προς την λαϊκή κυριαρχία, το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα η αμφισβήτηση της νόμιμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου αλλά και της δεδηλωμένης που απολαμβάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον, όταν η δήλωσή του αυτή έλαβε χώρα λίγα 24ωρα, μετά την ήττα του, αφότου συζητήθηκε και απορρίφθηκε από τη Βουλή η υποβληθείσα πρόταση δυσπιστίας του κόμματός του.

Ο βουλευτής ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο βουλευτής ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές ήττες, αν και συνεχόμενες, αποτελούν στοιχείο της Δημοκρατίας μας. Το ότι υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμα Βατερλώ κατά τη συζήτηση που διεξήχθη για την πρόταση δυσπιστίας, δεν τον δικαιολογεί στο να υιοθετεί «εκβιαστικές» μεθόδους για άμεση προκήρυξη εκλογών και αμφισβητώντας τη νομιμότητα της Βουλής.

Κατανοώ βέβαια τον πανικό και την απελπισία του κ. Τσίπρα, διότι όσο καθυστερούν οι εκλογές, οι πολιτικές του ήττες ολοένα θα αυξάνονται, τα δημοσκοπικά του ποσοστά συνεχώς θα μειώνονται ενώ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι επιχαίρουν. Ας κρατήσει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας τις γκεμπελικές πρακτικές του για τα εσωκομματικά του όργανα και τις αντισυνταγματικές περιπλανήσεις του.

Η Ελληνική Δημοκρατία δεν δοκιμάζεται πια. Οι Έλληνες γυρίσαμε σελίδα και πλέον προχωράμε μόνο μπροστά. Ο ελληνικός λαός σύντομα θα μας κρίνει για τα πεπραγμένα μας και πιστεύω ότι σύντομα θα μας τιμήσει με τη ψήφο του, ανανεώνοντας για ακόμα μία τετραετία την κυβερνητική μας θητεία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πηγή: thestandard.gr

Related posts