Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


admin - 13 Οκτωβρίου 2016 - 0 comments

Τη χαριστική βολή στις τοπικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά θα δώσει η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (από 1/1/2017 στο 24%), μετά και από τις επιπτώσεις στα νησιά μας από το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

 

Συγκεκριμένα αναφέρουμε:

1.    Επισημαίνουμε τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο για τους κάτωθι λόγους:

–  Οι ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές, που δέχθηκε η περιοχή μας το έτος 2015 και συνεχίζει να δέχεται, έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά αναντίρρητα έχουν πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν. Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.

– Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητές μας όγκου προσφύγων – μεταναστών έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς, λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων – μεταναστών, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

–  Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ όπως έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερες ανακοινώσεις είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο. Ως τέτοιο λοιπόν και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί, λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να επαναξιολογηθεί από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμιά περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση» και ως τέτοια να τίθεται σε αμφισβήτηση.

–  Οι γεωπολιτικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί ανάγκασαν τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (πύλη και ανατολικά σύνορά της ΕΕ) να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, επιφέροντας ένα ιδιότυπο οικονομικό κραχ στις τοπικές επιχειρήσεις και για τις οποίες φρονούμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

–  Το συγκεκριμένο μέτρο που αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης  Φεβρουαρίου του 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών, θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό, θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού πληθυσμού», τοποθετώντας τις νησιώτικες περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

2.

–  Η συνεχιζόμενη δε, ανελέητη φοροεπιδρομή έχει πλήξει βάναυσα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

–  Ο κίνδυνος στην περιοχής μας να αυξηθούν οι πτωχεύσεις και η μετανάστευση των επιχειρήσεων είναι πλέον ορατή.

–  Με την αύξηση των τιμών η ζήτηση θα μειωθεί, οι δε πωλήσεις θα φτάσουν στο ναδίρ.

–  Η πολιτεία θα πρέπει να αφυπνιστεί άμεσα προτού να είναι πολύ αργά.

 

 

Ως εκ τούτου ζητάμε

Από την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει το νόμο περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, οι δε αρμόδιοι φορείς να συνεχίσουν τις προς τούτο παρεμβάσεις τους.

Related posts