Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΣ ΤΣΙΠΡΑ


admin - 7 Μαρτίου 2016 - 0 comments

Οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Λέρου δεν περίμεναν επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων της Κυβέρνησης για να διαπιστώσουν πως τα νησιά μας έχουν πρακτικά εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Την ανετοιμότητα, την προχειρότητα και την ανοργανωσιά που φτάνουν στα όρια της αδιαφορίας τη ζήσανε στο πετσί τους ολόκληρο το 2015 και δυστυχώς τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει και φέτος.

Επομένως, κανείς δεν εντυπωσιάζεται επί της ουσίας από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι τα νησιά αυτά δεν αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα στον τομέα του Τουρισμού. Το ότι ακόμα και τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν γνωρίζει τι γίνεται στα νησιά μας είναι πρόδηλο. Εντυπωσιάζει όμως ο κυνισμός της δηλώσεως.

Από το 2015, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Κως, Σάμος, Λέρος κλπ) ψάχνοντας δίοδο προς την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά και με βάση τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, μόνο από τη Λέσβο πέρασαν 510.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2016, η τάση δεν δείχνει να μειώνεται καθώς μόνο τον Ιανουάριο καταγράφηκαν πάνω από 34.000 είσοδοι.

Τα ακριτικά αυτά νησιά αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, με έναν επίσημο κρατικό μηχανισμό ανεπαρκή στο να διαχειριστεί αυτή την κρίση, αλλά με πολίτες γεμάτους ανθρωπιά να αγκαλιάζουν και να στηρίζουν τους πρόσφυγες με κάθε μέσο που τους έχει απομείνει. Οι πλημμελώς οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας, οδήγησαν τους μετανάστες στο να καταλάβουν αυθαίρετα ακόμα και ιδιωτικούς χώρους προκαλώντας φθορές και τους ιδιοκτήτες να σιωπούν και να υπομένουν με ευαισθησία και κατανόηση.

Παράλληλα, τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναμεταδίδουν εικόνες φρίκης και απόγνωσης από τα σημεία διάσωσης και τους χώρους φιλοξενίας, πτώματα που τα έχει ξεβράσει η θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής BILD με τίτλο “Λέσβος, νησί των νεκρών προσφύγων”. Εικόνες και δημοσιεύματα που αποθαρρύνουν τους τουρίστες και έχουν καταστήσει το νησί μη ελκυστικό προορισμό.

Ενδεικτικά, μόνο στη Λέσβο υπολογίζεται ότι:

  • Οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία θα φτάσουν το 80%.

  • Οι αφίξεις τσάρτερ και κρουαζιερόπλοιων στο νησί αποτυπώνονται με μονοψήφιο αριθμό και ενδέχεται να μηδενιστούν μέχρι τον Απρίλιο.

  • Υπάρχουν επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος που σκοπεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για τη φετινή τουριστική περίοδο ελλείψει προκρατήσεων.

Είναι γεγονός ότι τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί φιλοξενούν εθελοντές, γραφεία των ΜΚΟ καθώς και πρόσφυγες – μετανάστες, βρίσκοντας έτσι μια νέα πηγή εσόδων για τη δύσκολη χειμερινή περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι ελάχιστη. Η εικόνα αυτή όμως δεν αντιπροσωπεύει όλο το νησί αλλά περιορίζεται μόνο σε σημεία όπου δραστηριοποιούνται οι εθελοντικές οργανώσεις κυρίως στις περιοχές όπου υπάρχουν hot spot.

Στις σοβαρές χώρες του δυτικού κόσμου, όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες ενός φαινομένου που είναι “σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα”, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός κύριος Μουζάλας, οι κεντρικές Κυβερνήσεις σχεδιάζουν ειδικές πολιτικές ώστε να ανακουφισθούν κοινωνικά οι πολίτες και οι οικονομίες τους να στηριχθούν.

Στην Ελλάδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καμία σοβαρή πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί προκειμένου να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν νησιών όπως η Λέσβος, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει υποβαθμισθεί δραματικά, με άμεσες συνέπειες για τη δυνατότητα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών. Αντ’ αυτού, ακούμε μόνο πως στην πραγματικότητα δεν υφίσταται πρόβλημα και αν τελικά υφίσταται θα το λύσει μια ειδική καμπάνια που ΘΑ εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουμε Μάρτιο και το παιχνίδι για τον Τουρισμό των νησιών μας κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Οι σχετικές πρωτοβουλίες θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ήδη καθώς το πρόβλημα είναι από μήνες γνωστό αλλά δυστυχώς και στον τομέα αυτό αναδεικνύεται η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης.

 

Θα συστήναμε στα μέλη της Κυβέρνησης να αφήσουν τις δηλώσεις, που τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τους πολίτες, και να στρωθούν στη δουλειά προκειμένου οι τεράστιες συνέπειες της πολιτικής τους στα νησιά μας να μην αποδειχθούν οριστικά μη αναστρέψιμες.

Related posts