Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Dandenong συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Αυστραλίας


ADMIN1 - 3 Νοεμβρίου 2022 - 0 comments

Την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Dandenong Ο Άγιος Παντελεήμων» με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων με την συμμετοχή εκπροσώπων ομογενειακών φορέων και μαθητών του σχολείου της Κοινότητας. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε η κα Μαρία Γιδαράκου.

Εκτός από τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Καραμόσχο εκ μέρους των σχολείων της στεφάνια κατέθεσαν η μαθήτρια Ζωή Κότση και ο μαθητής Γεώργιος Κουφάμανολης και πολλοί εκπρόσωοποι ομογενειακών φορέων.

Μεταξύ άλλων διαβάστηκε μήνυμα του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή Λέσβου (Νέα Δημοκρατία) Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά που επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας του 1940.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητά σας, του Dandedong και Περιχώρων, αναμφίβολα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Αυστραλίας μετά από τρεις γενιές μετανάστευσης και η οποία συνεχίζει να βιώνει και αναδεικνύει την ανά τους αιώνες ιστορική διαδρομή της χώρας μας.

Εξάλλου, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς εδώ δεν παραγνωρίζουμε την πρωτοβουλία που αναλάβατε πριν 2 χρόνια, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, με μαθητές του σχολείου σας και του Μούδρου, καθώς και την έντονη φιλανθρωπική σας δράση, όπως, για παράδειγμα, όταν η Κοινότητά σας απέστειλε ποσό 35.000 δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του πατέρα Θέμη.

Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε το έργο το οποίο επιτελείτε και να είστε πεπεισμένοι ότι τόσο εγώ όσο και η Κυβέρνησή μας θα σταθούμε αρωγοί σας.

 

Στο δικό του μήνυμα ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, (Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α) σημειώνει:

«Έλληνες και Ελληνίδες της Μελβούρνης αλλά κι όλης της Αυστραλίας, αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, συμπληρώνονται φέτος 82 χρόνια από την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και το περίφημο όσο και ηχηρό «ΟΧΙ» στο απαξιωτικό τελεσίγραφο που επέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, απαιτώντας την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας.

Μια απάντηση που δεν ανέμενε η ιταλική υπεροψία του Δικτάτορα Μουσολίνι που θεωρούσε ότι η «μικρή» Ελλάδα θα γινόταν βορά στις ορέξεις των φασιστών μελανοχιτώνων, δίχως να φέρει την παραμικρή αντίσταση (… κι άλλοι φαίνεται να κάνουν το ίδιο σφάλμα, πέφτουν στην ίδια πλάνη, λέγοντας την Ελλάδα «μικρή και ασήμαντη» … Λάθος, μεγάλο λάθος…)

Αυτό το διαχρονικό μήνυμα του «ΟΧΙ» διαφυλάττουν και σήμερα ως κόρην οφθαλμού οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ημέρα και νύχτα και σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας απέναντι σε κάθε πρόκληση, σε κάθε εκφοβισμό, σε κάθε απόπειρα παραβίασης της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και την ακλόνητη προσήλωσή μας στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας παραμένουμε διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ακλόνητος πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μου,

Αγαπητοί ομογενείς της δυναμικής και ακμαίας Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης,

Σας προτρέπω να διατηρείτε άσβεστη τη φλόγα της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του ηρωικού «ΟΧΙ» που εκπέμπει η εποποιΐα του ’40. Αυτή η φλόγα διατηρεί ενιαίο τον Ελληνισμό είτε αυτός βρίσκεται στην μητέρα Πατρίδα, είτε αποτελεί μέρος της πολυάριθμης Ομογένειας, και μας επιτρέπει να ατενίζουμε ως Έθνος το μέλλον με αισιοδοξία γνωρίζοντας ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε κάθε πρόκληση! Και θα το κάνουμε! Να είστε βέβαιοι».

Πηγή: neoskosmos.com

Related posts