Σημεία ομιλίας του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπου Αθανασίου στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος για τη θεματική ενότητα «Υπηρεσίες για τον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα»
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2017
Το 11ο Συνέδριό μας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κρισιμότερα στην ιστορία της παράταξής μας. Και τούτο, διότι έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία είναι σαφής η ανάγκη για πολιτική στροφή, για ένα άλλο αφήγημα για τη χώρα μας. Οι πολίτες πλέον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν διαπιστώσει τα αδιέξοδα των πολιτικών της σημερινής Κυβέρνησης, της οποίας η τριετία είχε ως μόνο επακόλουθο τη φτωχοποίηση των κατοίκων της, ιδίως της μεσαίας τάξης, ενώ έθεσε σε δυσχερέστατη θέση τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.
Την ώρα που είναι πλέον πασίδηλο ότι τα κίβδηλα δίπολα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», «υπερήφανοι διαπραγματευτές-δήθεν υποταγμένοι» στα οποία επένδυσαν πολιτικά οι Κυβερνητικοί εταίροι, κατέρρευσαν παταγωδώς καθώς διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα προοπτική. Τώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορούν να πείσουν πλέον ούτε τον πυρήνα των οπαδών τους και οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς διαψεύδουν τις ελπίδες για κάποια ανανέωση και φυγή από παρωχημένες παλαιοκομματικές αντιλήψεις, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να δώσει σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών πεποιθήσεων, το έναυσμα για μια καινούρια πορεία. Το συνέδριό μας οφείλει να υπογραμμίσει αυτό ακριβώς: H επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί, πρέπει και εν τέλει θα αλλάξει τον τόπο.
Η Νέα Δημοκρατία καλείται σήμερα να δώσει πειστικές λύσεις σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες και θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Η Παράταξή μας, μεταξύ άλλων, οφείλει:
- Να καταστήσει σαφές ότι η επιχειρηματικότητα είναι η βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και πρέπει να στηριχθεί.
- Να τονίσει ότι ο δημόσιος τομέας πάντα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας, αλλά πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει αποδοτικότερος και φιλικότερος για τους πολίτες.
- Να πείσει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραματισμών και ασκήσεων ιδεολογικού ύφους.
- Να αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως το Σύνταγμα ορίζει, και πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η απονομή της να καταστεί ταχύτερη.
- Να ξεκαθαρίσει ότι μια άλλη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι εφικτή, τέτοια που να διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων μας, να μη μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών αλλά και να σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι και άλλα τα ζητήματα στα οποία η Νέα Δημοκρατία οφείλει, όχι μόνο να δώσει ιδεολογικές απαντήσεις, αλλά και να διαμορφώσει οδικούς χάρτες υλοποίησης που θα εγγυώνται μετρήσιμα αποτελέσματα. Ήδη από τα προσυνέδρια η αίσθηση αυτή είναι σαφής: Σε αυτά συζητήσαμε για τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν τον τόπο, τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν στην οικονομία μας μία νέα προοπτική, στους νέους δουλειές και στους πολίτες μας καλύτερη καθημερινότητα.
Αποφύγαμε τα θέματα που ενδιαφέρουν τα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στερούνται ουσίας και στοχεύσαμε στην ενίσχυση των θεσμών και τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας.
Ο συνδυασμός των νέων προσώπων, με τα οποία έχει ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της Παράταξης, και των παλαιότερων στελεχών που άντεξαν στα δύσκολα και πάντα βάζανε τη χώρα και την Παράταξη πριν από τον εαυτό τους, με κάνει να αισιοδοξώ.Με το Συνέδριο αυτό οριοθετούμε τους εφικτούς στόχους για να δώσουμε στον Ελληνικό Λαό όλα όσα του αξίζουν.
Φίλες και Φίλοι, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χρεωκόπησε. Η ιδεολογική χρεωκοπία της πολιτικής του αποτυπώνεται περίτρανα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Κυβέρνηση πραγματικά πέτυχε το ακατόρθωτο: Έκανε τα σύνορα της χώρας ξέφραγο αμπέλι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να καταστεί η χώρα μας, όχι απλά κύρια πύλη εισόδου αιτούντων άσυλο, αλλά όλων των παράνομων μεταναστών.
Αποδείχθηκε ανακόλουθη με βάση, όχι μόνο τις ιδεολογικές της καταβολές σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και με τα όσα οι ίδιοι λέγανε και καταγγέλλανε πριν γίνουν Κυβέρνηση. Αν πάει κανείς στη Μόρια της Λέσβου σήμερα θα δει χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται και να ζουν υπό άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς καμία ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη.Και, φυσικά, κατόρθωσε να διαλύσει την οικονομία των νησιών του Αιγαίου που υποδέχτηκαν όλους αυτούς τους ανθρώπους, αρνούμενη την αποσυμφόρηση των νησιών αυτών και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό των νησιωτικών κοινωνιών μας.
Παράλληλα, απέτυχε παταγωδώς να λάβει έστω και τα ελάχιστα μέτρα στήριξης των νησιών αυτών. Έπειτα από πιέσεις μας, έλαβε το ελάχιστο μέτρο της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά αυτά για το 2017, και τώρα, λόγω της πρωτοφανούς ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ακόμα και τα στοιχειώδη, δεν παρατείνει το μέτρο αυτό, καταδικάζοντας τα νησιά σε οικονομικό μαρασμό.Είναι πλέον σαφές ότι, αν θέλουμε πραγματικά να διαδραματίσουμε ως Νέα Δημοκρατία, το ρόλο που η χώρα μας έχει πραγματικά ανάγκη, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστούν καινοτόμες πολιτικές.
Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται:
- Να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συνόρων μας, ιδίως των θαλάσσιων συνόρων μας.
- Να διαπραγματευτούμε διπλωματικά, να χτίσουμε συμμαχίες και να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας και ιδίως τα νησιά μας δεν μπορεί να είναι η νήσος Έλις της Ε.Ε.
- Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης και ολοκλήρωσης των αιτημάτων ασύλου καθώς και της άμεσης επιστροφής όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα.
- Να στηρίξουμε τις νησιωτικές κοινωνίες, όπως το Σύνταγμά μας επιβάλλει, και να αξιοποιήσουμε τα νησιά μας ως στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας, όπως άλλωστε τα θεωρούν και όλα τα κράτη του κόσμου.
Δυστυχώς, όμως, έχουμε την ατυχία να έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε τα πιο κεφαλαιώδη στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, πόσο μάλλον εκείνα που χρήζουν κάποιας ανάλυσης και εμβάθυνσης.Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η ναυτιλία, που όλοι γνωρίζουμε την κεφαλαιώδη σημασία της για την οικονομία της χώρας μας. Στον τομέα αυτό, η Κυβέρνηση, μόλις πριν λίγες μέρες, ψήφισε ένα νόμο βγαλμένο από τα έγκατα της δεκαετίας του ΄80. Ένα νόμο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό, που καταστρέφει προσπάθειες ετών, που επιβαρύνει τα κόστη λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, που βρίθει ρουσφετολογικών διευθετήσεων, διατάξεων προδήλως αντισυνταγματικών αν όχι αυταρχικών.
Φίλες και Φίλοι, αυτή είναι σήμερα η Κυβέρνηση που θα έφερνε το νέο στην πολιτική ζωή. Αντ’ αυτού, επανέφερε την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, που ακόμα και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεχάσει πως υπήρξε.Μιλάμε βέβαια για την ανικανότητα της Κυβέρνησης που δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη. Μερικές φορές όμως είναι να αναρωτιέται κανείς. Δεν μπορεί ή δεν θέλει;Παραδείγματος χάρη, τί είναι αυτό που εμποδίζει την Κυβέρνηση επί 2 χρόνια να συζητήσει στη Βουλή την κατατεθείσα Πρόταση Νόμου σχετικά με τη Ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού, την οποία επιμελήθηκα, κατόπιν εντολής του Προέδρου μας του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η Κυβέρνηση, στα λόγια μόνο, γιατί οι πράξεις άλλα αποδεικνύουν, κόπτεται για τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων.
Για το δικαίωμα ψήφου του Ελληνισμού της Διασποράς γιατί αποφεύγει ακόμα και τη συζήτηση; Αναφέρομαι στη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους τόπους κατοικίας και εργασίας των αποδήμων. Γιατί τέτοια ασέβεια για ένα δικαίωμα που σε όλες τις άλλες δυτικές χώρες έχει καθιερωθεί από χρόνια αν όχι από δεκαετίες; Ακόμα και η Τουρκία το καθιέρωσε στο πρόσφατο δημοψήφισμά της.Για εμάς, η συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού στην πολιτική ζωή του τόπου μας αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα. Και για αυτό το λόγο, εφόσον η Κυβέρνηση φαίνεται να το φοβάται, αυτό θα είναι από τα πρώτα σχέδια νόμου που θα φέρει στη Βουλή η επερχόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρόεδρός μας, αποτελεί θεσμική παράλειψη της Πολιτείας.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, δεν υπάρχει θεσμός που να μην επλήγη από τη Σταλινική νοοτροπία των Συριζαίων. Και πώς να υπηρετήσουν τους θεσμούς της αστικής Δημοκρατίας όταν όλη τους τη ζωή, στα Πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας, την πολεμούσαν.Στο στόχαστρό τους έχει μπει εδώ και καιρό η Δικαιοσύνη. Πρωτοστατούντος του ίδιου του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Δικαιοσύνης, οι οποίοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας την.Τους προειδοποιούμε ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και τέτοιο θα παραμείνει. Συνεπώς, οι ρόλοι των τριών λειτουργιών (Νομοθετική – Εκτελεστική – Δικαστική) είναι διακριτοί.Θέλουν δεν θέλουν θα σέβονται τις αποφάσεις της και αν δεν τους αρέσουν, δεν θα τις κρίνουν ανάλογα με το αν τους βολεύουν ή όχι. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί ένα ιδιότυπο κομματικό καθεστώς προκειμένου να άγεται και να φέρεται, όπως επιθυμούν, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία από κανέναν. Τι νομίζει ο κ. Τσίπρας, ότι η Ελλάδα θα γίνει Βενεζουέλα; Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο τόξο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τηρεί τα δημοκρατικά ιδεώδη που με πολύ κόπο και θυσίες κατόρθωσε να κατακτήσει.
Οι Δικαστές ούτε πτοούνται ούτε τρομοκρατούνται. Το μόνο όπλο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι οι προαγωγές στις ανώτατες βαθμίδες, κάνοντας βουτιές στην επετηρίδα. Στις παρεμβάσεις τους όμως, εκτός από ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις, δεν θα βρουν αποδέκτες.Με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, όπως δεσμεύτηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Για να πλήξουν τους Δικαστές, οι οποίοι δεν «συμμορφώθηκαν» με τις επιθυμίες τους σε κομβικής σημασίας αποφάσεις (τηλεοπτικές άδειες, συμβασιούχοι, παραγραφή αξιώσεων κ.α), επικαλέσθηκαν ότι δήθεν αρνούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, δημιουργώντας στον Λαό προβληματισμό αν οι Δικαστές είναι πάνω από το Νόμο.Τέτοιο ψεύδος, τέτοια συκοφαντία δεν γνώρισε, σ’ αυτό το επίπεδο, ποτέ ο τόπος.Οι Δικαστές αρνήθηκαν την εφαρμογή αντισυνταγματικού Νόμου και άκυρης Υπουργικής Απόφασης (αναφέρω σε τι συνίσταται….)
Διαφθορά: Τα έτη 2013 και 2014, με τα νομοθετήματά μας, η χώρα μας στο διεθνή πίνακα χωρών που παρουσιάζουν διαφθορά, βελτιώθηκε κατά 25 θέσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 πέσαμε 15 θέσεις.Να σταματήσει λοιπόν το παραμύθι περί πάταξης της διαφθοράς.Και να μην μιλάμε για «απώλεια ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς». Γιατί χάνεις κάτι, ένα πλεονέκτημα, όταν το έχεις κατακτήσει. Ε λοιπόν, από πότε η Συριζαϊκή αριστερά απέκτησε πλεονέκτημα ηθικό για να το χάσει;
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, επιθυμώ να τονίσω ότι στα Κράτη Δικαίου, όταν συγκρούεται η Πολιτική με το Νόμο, στο τέλος πάντα κερδίζει ο Νόμος. Η αυριανή Κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.Ευχαριστώ για την προσοχή σας.