Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Χαιρετισμός για την ημερίδα της ΟΝΝΕΔ Λέσβου «Smart Cities- έξυπνες πόλεις»


admin - 23 Νοεμβρίου 2018 - 0 comments

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου συμμετείχε με χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών για Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities), με τη συμμετοχή των πολιτών» που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Λέσβου τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός:

 

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι μαζί σας απόψε και μάλιστα με τόσο εκλεκτή συντροφιά για να συζητήσουμε για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα , όπως οι «έξυπνες πόλεις».

Ξέρετε πολλές φορές στην πολιτική, αναλώνεται κανείς με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και είναι δύσκολο να κρατήσει στο επίκεντρο της προσοχής εκείνα τα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Επομένως, από αυτή την άποψη είναι πολύ χρήσιμο για εμένα που βρίσκομαι μαζί σας για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα και διπλά χρήσιμο καθώς θα έχω τη δυνατότητα να ακούσω τους ειδικούς ομιλητές και να παρακολουθήσω τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Θα ξεκινήσω με ένα στατιστικό. Υπολογίζεται ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις μέχρι το 2050. Στις δυτικές χώρες το ποσοστό αυτό το έχουμε φτάσει ήδη και σίγουρα ανα περιπτώσεις θα το ξεπεράσουμε.

Ταυτόχρονα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τους εξής παράγοντες:

  • την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού
  • τους μειωμένους φυσικούς πόρους που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό αυτό
  • τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, ιδίως του διαδικτύου
  • το στόχο να προστατεύσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και τις οικολογικές καταστροφές εν γένει.

Όλα αυτά συνδυαζόμενα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή ευκολότερη και να παρέχουμε υψηλότερες υπηρεσίες στους κατοίκους πόλεων οι οποίοι θα είναι όλο και περισσότεροι και με υψηλότερες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα αυτό θα πρέπει να το κάνουμε πιο οικονομικά και με μικρότερο κόστος για το περιβάλλον.

Φυσικά, αυτός δεν είναι ο πιο εύκολος στόχος. Ευτυχώς, η ανάπτυξη της τεχνολογίας ανοίγει νέους δρόμους και μας προσφέρει νέες δυνατότητες. Και εδώ έρχεται η έννοια των «έξυπνων πόλεων» για να συμπεριλάβει μια σειρά από επιμέρους ιδέες, προτάσεις και λύσεις. Κάποιες από αυτές είναι πιο εύκολες να τις αντιληφθεί κανείς, όπως η ηλεκτρονική διοίκηση, η έκδοση πιστοποιητικών μέσω του διαδικτύου, η τηλεϊατρική κλπ. Άλλες , που αποτελούν και τον στενό πυρήνα της έννοιας των έξυπνων πόλεων, αφορούν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, της ανάλυσης δεδομένων και του διαδικτύου των πραγμάτων (internet of things). Μέσω αυτών των τεχνολογιών μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μυριάδες δεδομένα που παράγουν οι πόλεις και οι κάτοικοι τους ώστε μέσω της ανάλυσης να καταλήγουμε στις βέλτιστες και πιο οικονομικές λύσεις. Σκεφτείτε πχ δημόσιο φωτισμό που θα προσαρμόζεται απολύτως στις απαιτήσεις της κάθε μέρας και ώρας ή φανάρια που θα αναβοσβήνουν με διαφορετική συχνότητα ανάλογα με τις συνθήκες ενός δρόμου καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Σκεφτείτε να ξέρετε πάντα που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος μέσω του κινητού σας ή πλήρως αυτοματοποιημένες και οικολογικές διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων

Μπορεί σε κάποιους από εσάς  αυτά να φαίνονται πολύ μακριά, αλλά βρίσκονται  πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Και οι διακεκριμένοι ομιλητές μας θα σας αναφέρουν ακόμα περισσότερα παραδείγματα και θα μας πουν που βρισκόμαστε στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Θα μπορούσε κανείς με ασφάλεια να πει, πως από τεχνολογικής απόψεως, πολλά από αυτά που αναφέρουμε ως στοιχεία μιας έξυπνης πόλης ήδη εφαρμόζονται ή είναι εφικτά ή με μαθηματική ακρίβεια θα είναι εφικτά και εφαρμόσιμα στα επόμενα χρόνια.

Δε γεννάται αμφιβολία πως κατ’ αρχήν μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι από τις έξυπνες πόλεις. Επιτυχημένη εφαρμογή των αρχών τους σημαίνει καλύτερες συνθήκες και ποιότητα ζωής στις πόλεις, καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερη γραφειοκρατία, εξοικονόμηση πόρων και βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν είναι όμως όλα τόσο αυτονόητα ούτε τόσο εύκολα.  Και εδώ θα ήθελα να προσθέσω έναν ακόμα παράγοντα στη συζήτηση. Αυτό που έχουμε αμελήσει να κάνουμε, και θα πρέπει η ανθρωπότητα γρήγορα να καλύψει τον χαμένο χρόνο, είναι να συζητήσουμε για τις αρχές και τις αξίες πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η φιλοσοφία και η ηθική πίσω από την τεχνολογία είναι ο παράγων που θα καθορίσει τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας στα χρόνια που έρχονται.

Ένα απλό παράδειγμα: η ανάλυση των δεδομένων είναι η βάση πολλών τεχνολογιών που οδηγούν στις λεγόμενες «εξυπνες λύσεις». Πολλά όμως από τα δεδομένα αυτά είναι προσωπικά. Οπότε τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και εύλογα: ποια δεδομένα επιτρέπεται να αναλύουμε, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό; Πως διασφαλίζουμε πως η τεχνολογική πρόοδος συμβαδίζει με τις βασικές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως η ανάγκη του ανθρώπου να ζει και να νιώθει πως ζει ελεύθερα, χωρίς να νιώθει πως παρακολουθείται όλη η ζωή του.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Δε χρειάζεται ούτε τεχνοφοβία, ούτε άκριτος ενθουσιασμός για ότι παρουσιάζεται ως τεχνολογική πρόοδος. Χρειάζεται συζήτηση, ψυχραιμία και υπομονή για θέσουμε μια κοινή πορεία που θα θέτει τις έξυπνες πόλεις πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη .

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης για την πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία τους όσο και για την πρόσκληση τους και να δώσω το λόγο στους άξιους ομιλητές μας.

Related posts