Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Ομιλία Αθανασίου για το παρεμπόριο


admin - 31 Ιανουαρίου 2019 - 0 comments

Το φαινόμενο του παρεμπορίου στην Ελλάδα ανέπτυξε σε ομιλία του ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, στο πλαίσιο της ημερίδας «ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Παρεμπόριο – Παραβατικότητα: Καταλύτες για την Ανάπτυξη», την οποία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η οικονομολόγος/επιχειρηματίας και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη, κα Ιουλία Μητριάνου. Στην εν λόγω ημερίδα παρευρέθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε για τις συνθήκες εκείνες που οδήγησαν στην αύξηση του παρεμπορίου στη χώρα μας, όπως οι αυξημένοι συντελεστές φορολογίας, οι δυσβάστακτες  ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι επιτηδευματίες κ.α.

«Δε χωρά αμφιβολία πως η κρίση δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την παραοικονομία, τμήμα της οποίας είναι και το παρεμπόριο. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών εξώθησε πολλούς να στραφούν σε λύσεις στα όρια ή και πέρα από τα όρια της νομιμότητας και στην αγορά προϊόντων αμφιβόλου προελεύσεως και ενδεχομένως επικινδύνων για την ίδια την υγεία τους».

Επίσης, εκτενής ήταν η αναφορά του στις συνέπειες της ανοχής στο παρεμπόριο, όπως τα μειωμένα κρατικά έσοδα, η δυσκολία  επιβίωσης των νομότυπων επιχειρήσεων λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, η ανάπτυξη της διαφθοράς και του οργανωμένου (οικονομικού) εγκλήματος κ.α.

Μιλώντας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι:

«… α) η ενημέρωση των καταναλωτών και των επιτηδευματιών, β) ο επαρκής και αυστηρός έλεγχος και γ) η εξασφάλιση ενός νέου φορολογικού πλαισίου που θα επιτρέψει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανθίσουν, συνιστούν τα τρία βασικά όπλα στη μάχη κατά του παρεμπορίου».

Σχολιάζοντας την σημερινή πραγματικότητα, υποστήριξε ότι η σημερινή Κυβέρνηση επιδεικνύει μια πρωτοφανή ανοχή στην ανομία, ξεκινώντας από τη στρεβλή αντίληψη που τη διακατέχει περί του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία και μετέτρεψε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε εστίες παρεμπορίου και οργανωμένου εγκλήματος, μέχρι το άβατο των Εξαρχείων. Ανέφερε ενδεικτικά:

«Όσο και αν μια κυβέρνηση νομοθετεί και ιδρύει παρατηρητήρια κατά του παραεμπορίου η πραγματική αστυνόμευση και ο έλεγχος είναι αυτά που φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Και δυστυχώς σήμερα η χώρα δίνει εικόνα γενικευμένης ανομία. Για να καταπολεμήσουμε στη ρίζα του το φαινόμενο του παραεμπορίου πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Θέλουμε την Ελλάδα της ανοχής στην ανομία και τη στασιμότητα ή την Ελλάδα που με σχέδιο, έλεγχο, επιμόρφωση και μεταρρυθμίσεις μπορεί να βελτιώσει την πραγματική οικονομία και να μειώσει ραγδαία, αν όχι να εξαλείψει αντικοινωνικά φαινόμενα όπως το παρεμπόριο; Όλες και όλοι μας θα κληθούμε σε επίπεδο κεντρικό αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης να αποφασίσουμε πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου κλείνοντας την ομιλία του.

Gallery slideGallery slideGallery slide

Related posts