Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ


admin - 21 Απριλίου 2016 - 0 comments

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Πορτιανού, ο βουλευτής Ν. Λέσβου Χαρ. Αθανασίου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και χαιρέτισε τις επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στη μάχη της Καλλίπολης, μια μάχη που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τότε που η Λήμνος, μόλις τρία χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό και παρ’ όλη τη φτώχεια, την έλλειψη υποδομών και πόρων, αναδείχθηκε σε τόπο υποδειγματικής φιλοξενίας, στήριξης και περίθαλψης των νεαρών Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Γάλλων, Καναδών, Μαροκινών, Ινδών…. στρατιωτών που έβλεπαν τον τόπο αυτό σαν τόπο ξεκούρασης, περισυλλογής, ηρεμίας και γαλήνης απέναντι στο τρομερό πεδίο του πολέμου.

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε στο χαιρετισμό του:

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους φίλους που συμμετέχουν στις εφετινές εκδηλώσεις, τις διπλωματικές αποστολές και για τη διοργάνωσή τους: την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, το Δήμο Λήμνου και τα μέλη του Συλλόγου: «Φίλοι των ΑΝΖAC από τη Λήμνο», για την συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλουν για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της Λήμνου στην Ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τις πρωτοβουλίες τους και τις εκδηλώσεις τους, τιμούν τον τόπο τους, αναδεικνύουν την ιστορία και τη συμβολή του στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και υπενθυμίζουν σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, τις αρετές της δημοκρατίας, της ελληνικής φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Πάνω από όλα, τιμούν δύο σημαντικά έθνη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με τους οποίους η χώρα μας έχει σταθερούς φιλικούς δεσμούς , η ποιότητα των οποίων δε θα ήταν η ίδια χωρίς τη γενναιοδωρία των κατοίκων της Λήμνου τις δύσκολες εκείνες ημέρες του 1915.

 

Την σημαντική αυτή προσπάθεια οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο, και αυτό είναι που μου ζήτησε να τονίσω, σήμερα, ο Πρόεδρός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε η Λήμνος να λάβει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια ιστορική μνήμη όλων όσων διαδραματίστηκαν στο νησί πριν από 101 χρόνια, ώστε να γίνει το νησί σύμβολο της ενότητας, της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών, που να αντλούν από αυτή την επέτειο τα πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά και ταυτόχρονα να παραδειγματίζονται από τα λάθη του παρελθόντος, που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές.

Related posts