Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΛΟΠΕΔΗΣ


admin - 17 Μαΐου 2015 - 0 comments

Με περισσή χαρά και συγκίνηση συμμετέχω σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του τόσου σημαντικού και μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μύθων και θρύλων που έφθασαν στα αυτιά των παιδικών μας χρόνων κυρίως, μέχρι τις μέρες μας, ιδιαίτερα σε εμάς τους κατοίκους της περιοχής της Αγίας Παρασκευής και της Νάπης.

 

H θέση του ιερού με την επιβλητικότητα του χώρου που το περιβάλει και την απεριόριστη θέα προς την αρχαία Πύρρα και τα αιολικά κιονόκρανα που χαρακτηρίζουν τον αιολικό ρυθμό στην Λέσβο και στην απέναντι Μικρασιατική Αιολίδα είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα του ιερού που του προσδίνουν τη σπουδαιότητα και συνάμα τη μοναδικότητα στο είδος του και χαρακτήρισαν τη λεσβιακή αρχιτεκτονική σε μεγάλο βαθμό κατά τους αρχαϊκούς χρόνους.

Έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα από την πρώτη ανασκαφική προσπάθεια, από τον τότε έφορο αρχαιοτήτων Δημήτριο Ευαγγελίδη και με ενδιάμεσες άλλες ερευνητικές φάσεις, ολοκληρώνεται σήμερα και παραδίδεται πλήρης αναδεδειγμένο με την πληρέστερη και αρτιότερη επιστημονική τεκμηρίωση το αρχαίο Ιερό της Κλοπεδής που αριθμεί τρις χιλιετή πορεία στο βάθος των αιώνων, σύμφωνα με την αρχαιολογική σκαπάνη, αποτελείται εκτός των άλλων και από δύο υπερμεγέθεις μνημειακούς ναούς που είχαν ιδιαίτερη λατρευτική σημασία στη Λέσβο.

Στα σημαντικά ευρήματα που προστέθηκαν με την τελευταία αρχαιολογική έρευνα στα ήδη υπάρχοντα, που θα μας τα αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, αξίζει να σταθεί κανείς στην εγχάρακτη πήλινη πλάκα με το όνομα του θεού [ΑΠΟΛ] ΛΩΝΟΣ, που επιβεβαιώνει παλαιότερους μελετητές που συνέδεσαν το ιερό με τη λατρεία του Ναππαίου Απόλλωνα στην περιοχή αυτή.

Εύχομαι αυτή η προσπάθεια της ανάδειξης και συνάμα της συντήρησης των ευρημάτων και της πληρέστερης φύλαξης τόσο σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας να συνεχιστεί και σε άλλα σημαντικά μνημεία του νησιού μας και σύντομα να ρθουν στο φως και να προστεθούν στα ήδη αναδεδειγμένα ιερά της Κλοπεδής και των Μέσων στην Αγία Παρασκευή και του προϊστορικού οικισμού της Θερμής στη Λουτρόπολη Θερμής.

Η ανάδειξη και προστασία της κληρονομιάς των προγόνων μας είναι χρέος μας στις ερχόμενες γενεές και ταυτόχρονα αποτελεί ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο πλουτισμού γνώσεων μέσα από τη μελέτη των ευρημάτων και πηγή προσέλκυσης επισκεπτών που μπορούν να δώσουν άλλη δυναμική ανάπτυξης στον τόπο μας.

Προς τούτο η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την καλύτερη οδική σύνδεση του ιερού κατά προτεραιότητα, με τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. κ. Δήμαρχε κα. Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας ο λόγος σε σας.

Να σας πληροφορήσω επίσης ότι υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα για την ένταξη εφέτος στο νέο ΕΣΠΑ της κατασκευής της νέας επαρχιακής οδού που θα συνδέσει το βόρειο τμήμα του νησιού την Πέτρα και το Μόλυβο δηλαδή με τον οδικό άξονα Μυτιλήνης – Καλλονής, που έχει ολοκληρωμένη μελέτη και θα διέρχεται στο ένα περίπου χιλιόμετρο από το ιερό της Κλοπεδής, από το σημείο από όπου βρισκόμαστε. Σε ότι περνάει από το χέρι μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την ένταξη και ολοκλήρωση του έργου αυτού. Καταλαβαίνεται όλοι τη σημασία του.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πολύχρονη προσπάθεια και συμβολή τους το προσωπικό της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκε το έργο της ανάδειξης του ιερού, το Δήμο Λέσβου και τη Δημοτική Ενότητα της Αγίας Παρασκευής για τη βοήθεια που παρείχαν και όλους όσοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτού του τόσου σημαντικού εγχειρήματος.

Related posts