Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Λέσβου με θέμα ” Πρωτογενής τομέας της Λέσβου Παραγωγή – Αγαθά – Προϊόντα (Π.Ο.Π) “


ADMIN1 - 6 Δεκεμβρίου 2020 - 0 comments

Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής νομού Λέσβου συμμετείχε στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Λέσβου με θέμα ” Πρωτογενής τομέας της Λέσβου Παραγωγή – Αγαθά – Προϊόντα (Π.Ο.Π) ” στο χαιρετισμό του ανέφερε:

<< κ. Γενικέ,

κ. Πρόεδρε του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

κ. Αντιπεριφερειάρχα,

κ. Πρόεδρε του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.,

κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λέσβου,

κ. Αντιπρόεδρε της ΟΝΝΕΔ,

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΟΝΝΕΔ Λέσβου,

 

φίλες και φίλοι,

 

Η σημερινή διαδικτυακή συνάντηση αποτελεί μια σημαντική εκδήλωση για το μέλλον και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου, ενόψει μάλιστα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Το νησί μας λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το κλίμα, τη διαμόρφωση του ανάγλυφού του και τη σύσταση του εδάφους παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα τόσο στο γεωργικό κλάδο με γηγενείς ποικιλίες που ευδοκιμούν σ’ αυτό, όπως η αδραμυττινή και η κολοβή της ελιάς, όσο και στον αλιευτικό και κτηνοτροφικό με ντόπιες φυλές εκτρεφόμενων ζώων, όπως τη λεσβιακή φυλή του προβάτου. Παράγει ποιοτικά και ιδιαίτερα προϊόντα, κάποια από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ (ελαιόλαδο Λέσβου, φέτα και λαδοτύρι Λέσβου) και τυγχάνουν πολλών διακρίσεων και αναγνωρίζονται ακόμη και έξω από τα όρια της χώρας μας.

Σκοπός της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στον πρωτογενή τομέα προς όφελος όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία. Το καταφέρνουν αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις για το αύριο, τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που διαμορφώνονται και διατηρώντας συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με τη τοπική κοινότητα που αποτελεί τη βάση του πρωτογενούς τομέα.

Γι’ αυτό το σκοπό οι κατευθύνσεις πρέπει να είναι:

  1. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Με τον όρο ανταγωνιστικότητα, δεν εννοούμε μόνο να παράγουμε προϊόντα με το χαμηλότερο κόστος, αλλά να μπορεί ο αγρότης να πουλάει και ακριβότερα το προϊόν του, επειδή αξίζει να πουληθεί ακριβότερα, εκμεταλλευόμενος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδονται ως προστιθέμενη αξία. Τέτοια προϊόντα είναι τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Το νησί μας πρωτοστατεί στην παραγωγή τους, ιδιαίτερα του βιολογικού ελαιολάδου. Επιβάλλεται όμως να τα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο.
  2. Η εμπλοκή των τοπικών μας προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα για να μπορέσει να αναδειχθεί ο αγροτικός πλούτος των νησιών μας, αυξάνοντας τη ζήτησή τους.
  3. Η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της παραγωγής που πλήττεται κάθε χρόνο από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, τα νησιά του Βόρειου-Ανατολικού Αιγαίου υποφέρουν τα τελευταία χρόνια λόγω ξηρασίας. Το μειωμένο ύψος βροχοπτώσεων επιβάλλει να αντικαταστήσουμε την υπόγεια άντληση που είναι ενεργοβόρα, αλλά και κοστοβόρα, με επιφανειακή άρδευση και αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων και δημιουργία φραγμάτων.
  4. Η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων παραγωγής όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (η αιολική, η γεωθερμική και η ηλιακή καθώς και τα βιοκαύσιμα) πρέπει να πρωτοστατούν στο σχεδιασμό της πρωτογενούς παραγωγής.
  5. Η προαγωγή της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου μάθησης. Και γι’ αυτό, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που η συμβολή του είναι καθοριστική, υλοποιείται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο επιμόρφωσης των αγροτών μας. Το εν λόγω σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, να εκπαιδευτούν, να προσαρμοστούν στη χρήση των νέων τεχνολογιών, να αντλήσουν πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και, αν χρειαστεί, σε μία καινούρια βάση, να εκσυγχρονιστούν προσφέροντας ασφάλεια και  ευκολία στον τρόπο που καλλιεργούν τα χωράφια τους σε σχέση με παλαιότερες εποχές.

Στόχος και προσδοκία όλων μας είναι οι  αγρότες των νησιών μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και ευημερούντες ώστε να μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους που παραμένουν στα χωριά μας και διατηρούν τον χαρακτήρα της  υπαίθρου αναλλοίωτο. Μην ξεχνάμε ότι ο πρωτογενής τομέας στηρίζει την εθνική οικονομία και εξασφαλίζει την αυτάρκεια αγαθών της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη, τον υπεύθυνο του ΟΑΕΔ στη Μυτιλήνη κ. Ιατρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού κ. Κουφέλο για τη συμβολή τους στην υλοποίηση αιτήματός μου για την ίδρυση Τυροκομικής-Γαλακτοκομικής Σχολής για πρώτη φορά στο νησί μας. Όλοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη για τους κτηνοτρόφους μας λόγω της ίδρυσης της Σχολής.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στην σημερινή μας εκδήλωση αναμένοντας να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και εύχομαι καλή επιτυχία.>>

Related posts