Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συνέντευξη του Χαράλαμπου Αθανασίου στο «Ε» με φόντο τις επικείμενες εκλογές


ADMIN1 - 19 Φεβρουαρίου 2023 - 0 comments

«Στόχος και όνειρό μου είναι η Λέσβος να αλλάξει όψη» [Vid]

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου, παρεχώρησε στο «Ε» αποκλειστική συνέντευξη με φόντο τις επικείμενες εθνικές εκλογές, με την ημερομηνία της 9ης Απριλίου 2023, να φαντάζει την πιθανότερη με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για να στηθούν οι κάλπες. Ο κ. Αθανασίου, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας καθώς όπως κάνει ξεκάθαρο θα συνεχίσει να υπηρετεί τον Λεσβιακό λαό μέσα από το κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει. 

«Σαφέστατα θα είμαι ξανά υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, το έχω δηλώσει άλλωστε από την πρώτη στιγμή, εξάλλου δεν έχω ολοκληρώσει το έργο που θέλω να κάνω για την Λέσβο» είπε αναφερόμενος σε σημαντικά έργα που υλοποιούνται στο νησί και στα οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που άσκησε. «Στόχος και όνειρό μου είναι η Λέσβος να αλλάξει όψη. Δυστυχώς όλα τα κόμματα – και είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι – δεν βοηθήσαμε το ωραιότερο νησί του Αιγαίου να αξιοποιηθεί σωστά». 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου

«Θα υπηρετήσω τον λεσβιακό λαό μέσα από το κοινοβούλιο»

«Έχω ταχθεί να υπηρετήσω τον λεσβιακό λαό μέσα από το κοινοβούλιο» είπε ο κ. Αθανασίου κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι όποιες φημολογίες για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια δεν ευσταθούν. «Δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια (…) Θα υπηρετήσω τον λεσβιακό λαό, μέσα από το κοινοβούλιο, όσα χρόνια μπορώ και όσα χρόνια εκείνος με θέλει (…) Όταν άφησα τον δικαστικό κλάδο για να πολιτευτώ δεν είχα κανένα άλλο στόχο και κανένα άλλο όνειρο, από το να κάνω πράγματα τα οποία δεν είχαν γίνει και έλειπαν από το νησί(..) Δεν ξέρω αν έχω βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Εκεί που τον έβαλα είναι χαμηλά για τις δυνατότητες που έχει η Λέσβος. Συνεπώς και τον πήχη θα ξεπεράσουμε και με την βοήθεια του κόσμου θα προχωρήσουμε σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα». 

Στόχος η αυτοδυναμία 

Στόχος του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία. «Αυτός είναι ο πρώτος στόχος για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε και να υπηρετήσουμε την χώρα απερίσπαστα. Αυτό είναι μία πεποίθηση όχι μόνο του Πρωθυπουργού αλλά τους συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας και δική μου, καθώς μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο» είπε και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτό το αναπτυξιακό έργο στην χώρα μας» είπε και έκανε αναφορά στις μεγάλες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας και από διεθνείς κολοσσούς, γεγονός που δείχνει ότι αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό .Παράλληλα τόνισε ότι ανάπτυξη επιδιώκεται και σε περιφερειακό επίπεδο. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Λέσβος, η Λήμνος και ο Άη Στράτης, και αυτόν τον στόχο ανάπτυξης θα υπηρετήσω».

Σε τοπικό επίπεδο απώτερος στόχος είναι η Λέσβος να είναι πρωταγωνιστής στον τουρισμό και συγκεκριμένα να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες από άλλες περιοχές. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασίου, για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να προηγηθούν αναπτυξιακά έργα και τόνωση του πρωτογενή τομέα, καθώς όπως υπενθυμίζει αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας του νησιού. Σε ότι έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα με την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού μέσω του de minimis, που η συμβολή του σε αυτό ήταν καθοριστική, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε ενίσχυση της τάξης των 21 ευρώ ανά στρέμμα και πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση διασταύρωσης των στοιχείων των παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Λέσβου 

Αναφερόμενος στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Λέσβου, μνεία έκανε στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου, ο οποίος όπως τόνισε θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβρη του 2019. Ωστόσο όπως επισημαίνει τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με την εργοληπτική εταιρεία που είχε αναλάβει το μεγάλο αυτό έργο πήγαν πίσω το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα ανέφερε ότι η εκδόθηκε η απόφαση για τις τιμές μονάδας, σε ότι έχει να κάνει με τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτητών των κτημάτων από όπου πέρασε ο δρόμος, χαρακτηρίζοντας τα ποσά που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες πολύ σημαντικά.

«Το λιμάνι του Σιγρίου ολοκληρώνεται ακόμη καλύτερα. Σκεπτόμαστε τώρα εκτός από το αλιευτικό καταφύγιο να γίνει και ένα μεγάλο υπόστεγο για τους επιβάτες», σημείωσε. Επιπλέον στο σημείο αυτό μνημόνευσε την Πύλη Εισόδου στην Πέτρα, που έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά και την Πύλη Εισόδου στο Πλωμάρι που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2022 επί της σημερινής κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για το νησί να έχει τρεις πύλες εισόδου, γιατί αυτό σηματοδοτεί άλλες προοπτικές σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Λέσβο, που πρέπει ωστόσο να αξιοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Στο κεφάλαιο θαλάσσιες συγκοινωνίες τόνισε ότι γίνονται επαφές με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη ούτως ώστε να υπάρχει δύο – τρεις φορές την εβδομάδα σύνδεση του Σιγρίου με τον Βόλο, με κύριο αντικείμενο την εμπορική δραστηριότητα.

Ειδική αναφορά έγινε στο Φράγμα Τσικνιά, που χαρακτηρίζει όνειρο γενεών και το οποίο, όπως είχε σημειωθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που δρομολογεί η σημερινή κυβέρνηση για το 2023, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή στην Λέσβο εκτός από το Φράγμα Τσικνιά στο επίκεντρο βρέθηκε και η Νότια Παράκαμψη. Όσον αφορά στο δεύτερο έργο ο κ. Αθανασίου είπε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται διεργασίες στο πλαίσιο υλοποίησής του και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου δεν έλειψε από τον κατάλογο των έργων, που δρομολογήθηκαν και πρόκειται να υλοποιηθούν , καθώς αποτελεί και αυτό ένα ζητούμενο χρόνων και έρχεται να καλύψει μία σημαντική πληθυσμιακά και γεωγραφικά περιοχή.

Στο κεφάλαιο έργα και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αθανασίου στη Πολεοδόμηση των Οικισμών Βαρειάς και Ακρωτηρίου και βρίσκεται στην τελική ευθεία για να γίνει νόμος του κράτους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή και στη συνεργασία γι αυτό με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης Μυτιλήνης, Γιάννη Βατό. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, όπως τόνισε, ολοκληρώνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον οδικό άξονα Καλλονής – Πέτρας, που είναι ακόμη ένα μεγάλο έργο που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού ο κ. Αθανασίου είπε ότι έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να υλοποιηθεί. Μάλιστα δεν παρέλειψε να μνημονεύσει το όνομα του Νίκου Σηφουνάκη που όπως είπε ήταν εκείνος που ξεκίνησε την προσπάθεια επισημαίνοντας ότι όλα τα μεγάλα έργα έχουν μία συνέχεια και πως όλοι – ανεξαρτήτως κυβέρνησης- θα πρέπει να συνεργαστούν με γνώμονα την υλοποίησή τους. Επανερχόμενος στο έργο είπε, ότι το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν ότι τμήμα του οδικού άξονα συνέπιπτε με τον ταμιευτήρα του Φράγματος Τσικνιά. Αυτό είχε σαν συνέπεια να συνταχθούν τροποποιήσεις και να γίνουν νέες απαλλοτριώσεις στο συγκεκριμένο σημείο που σηματοδότησαν την καθυστέρησή του.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η Νότια Παράκαμψη και το Master Plan του Λιμένα Μυτιλήνης, περιλαμβάνονται στα έργα που αποτελούν για εκείνον το επόμενο στοίχημα που θέλει να κερδίσει.

Related posts