Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Αδικίες και αποκλεισμοί μόνιμων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα


admin - 16 Ιανουαρίου 2018 - 0 comments

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τις αδικίες και τους αποκλεισμούς μόνιμων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 11/01/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  1. Υπουργό Οικονομικών

  1. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Αδικίες και αποκλεισμοί μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης κι άλλων Νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα

Η απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά για μια ακόμα χρονιά, παρά τις δύο σχετικές τροπολογίες που έφερε προς ψήφιση η Ν Δ, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων τους.

Η χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού επιδόματος, που έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι κάτοικοι των νησιών, σε συνδυασμό και με την φοροεπιδρομή από τα νέα μέτρα.

Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που έχουν αποκλειστεί από τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος μόνιμοι κάτοικοι της Σαμοθράκης, αλλά και άλλων νήσων του Αιγαίου με τα ίδια χαρακτηριστικά, εξαιτίας συγκεκριμένων κριτηρίων που έχετε θέσει.

Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία το γεγονός ότι δεν δικαιούνται το επίδομα υπερήλικες, ως επί το πλείστον, κάτοικοι που διαμένουν στα Νησιά για 12 μήνες το χρόνο,  είτε επειδή εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι, το οποίο είναι λογικό αφού έχουν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους, είτε επειδή δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση νομίμως λόγω της ηλικίας τους και ζουν μόνο με την μικρή σύνταξη του ΟΓΑ.

Επίσης άλλοι μόνιμοι κάτοικοι δεν δικαιούνται το κοινωνικό επίδομα επειδή έχουν τόκους άνω του… υπέρογκου ποσού των 90 και 200 ευρώ ετησίως!

Θέμα έχει δημιουργηθεί και με κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συσχέτιση ΑΜΚΑ – ΑΦΜ λόγω και λαθών στον Ταχυδρομικό τους Κώδικα και παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις στο ΚΕΠ το σύστημα συνεχίζει να τους απορρίπτει, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από την ιστοσελίδα του ΗΔΙΚΑ.

Όλες αυτές οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί σίγουρα προσβάλλουν τους ηρωικούς κατοίκους της νευραλγικής νησιωτικής περιοχής του Αιγαίου, όπως οι Σαμοθρακίτες, που υπέστησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 σημαντικές καταστροφές στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Ανάλογη καταστροφή υπέστη και η Σκόπελος τον Σεπτέμβριο του 2015 εξαιτίας θεομηνίας. Δυστυχώς, όμως παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί σχετική ΚΥΑ από 1ηΙουνίου του 2017 οι πληγέντες κάτοικοι, αλλά και οι επιχειρηματίες ακόμα και δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και δίνουν μόνοι τους τον αγώνα της επιβίωσης, χωρίς καμία έμπρακτη βοήθεια από την Πολιτεία.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Θα προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις σε ορισμένες προϋποθέσεις που έχετε θέσει, όσον αφορά τη δήλωση φιλοξενίας ως κατοικία, τον λανθασμένο Ταχυδρομικό Κώδικα κ.α, ώστε να μπορέσουν και κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που δικαιούνται το έκτακτο κοινωνικό επίδομα να το πάρουν;
  2. Είναι εφικτό να ξανανοίξει η σχετική εφαρμογή για να μπορέσουν να υποβάλλουν την αίτηση κι όσοι δεν μπόρεσαν εξαιτίας των παραλείψεών σας και των αυστηρών κριτηρίων που είχατε θέσει;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημοσχάκης Αναστάσιος – Βουλευτής Έβρου

Αθανασίου Χαράλαμπος – Βουλευτής Λέσβου

Κόνσολας Μάνος – Βουλευτής Δωδεκανήσου

Μηταράκης Νότης – Βουλευτής Χίου

Μπουκώρος Χρήστος – Βουλευτής Μαγνησίας

Related posts