Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Ομιλία Αθανασίου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό


admin - 13 Δεκεμβρίου 2018 - 0 comments

Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση για μερικούς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – τρεις τουλάχιστον ήταν – που είπαν ότι η διαφθορά στη χώρα μας επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας διογκώθηκε.

Πρέπει να σας πω -και πρέπει σωστά να ενημερώνεστε, αν και μου δόθηκε η ευκαιρία να το ξαναπώ- ότι επί των ημερών μας με τα νομοσχέδια που πήραμε το 2012, το 2013 και το 2014, η χώρα μας στον διεθνή πίνακα χωρών που παρουσιάζουν διαφθορά βελτιώθηκε κατά εικοσιπέντε ολόκληρες θέσεις. Τα νομοσχέδια αυτά, ως νόμοι του κράτους, υπάρχουν και σήμερα και δεν τα καταργήσατε.

Επί των ημερών σας, αντίθετα -και αναφέρομαι στους συναδέλφους οι οποίοι είπαν ότι πράγματι είχαμε διαφθορά- στον διεθνή πίνακα χάσαμε δεκαπέντε ολόκληρες θέσεις και μάλιστα, δεν έχουμε τις τελευταίες…

Συνεπώς, να μη μιλάτε για διαφθορά. Και ακόμα δεν έχουν μετρηθεί οι συμβάσεις διαφθοράς τις οποίες έχετε κάνει τελευταία, τις οποίες δεν χρειάζεται να αναφέρω.

Δεν ξέρω αν ευσταθεί -θα δούμε, κυρία Κοζομπόλη- αλλά ακούω ότι για την Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού, η οποία είναι μια ευαίσθητη Αρχή, προορίζεται για Πρόεδρος κάποιος σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα έχουμε κι εκεί προβλήματα με τους θεσμούς.

Κύριε Μανιέ, πρέπει να σας πω κάτι, πριν μπω στο θέμα.

Είπατε ότι για την οικονομική καταστροφή της χώρας είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Ξέρετε ότι σας εκτιμώ πολύ, αλλά πρέπει να σας απαντήσω. Αναρωτηθήκατε μήπως είστε και εσείς συνυπεύθυνοι από το 2015 έως σήμερα -προσέξτε- που δεν καταργήσατε με ένα άρθρο τα μνημόνια; Σκεφτείτε το αυτό. Άρα, πρέπει να είστε πιο προσεκτικός.

Και τώρα θα μιλήσω για το νομοσχέδιο. Πρέπει να ομολογήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως συζητώντας έναν ακόμη προϋπολογισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχω μια έντονη αίσθηση ανούσιας επανάληψης. Κάπου τα έχουμε ξαναδεί όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Μόλις πέρσι σας λέγαμε πάλι ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, που διαλύει την πραγματική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολικά ψηλά πλεονάσματα, ένα μικρό μέρος των οποίων διανέμεται ως αντίδωρο για λόγους άκρως ψηφοθηρικούς, επειδή νοιάζεστε δήθεν για τους φτωχούς και τους αδύναμους.

Έναν χρόνο μετά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα επί της ουσίας. Η οικονομία αναπτύσσεται με αναιμικούς ρυθμούς. Αν δεν υπήρχε δε και η βοήθεια από τον τουρισμό, πιθανότατα η οικονομία θα βρισκόταν σε ύφεση, χειμαζόμενη από φόρους και εισφορές που πλήττουν τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι αλήθεια και σημειώνεται από όλους τους διεθνείς παράγοντες ότι στην τρέχουσα συγκυρία η χώρα μας δεν μπορεί να βγει στις αγορές, καθώς τα επιτόκια θα ήταν απαγορευτικά. Απόδειξη πως η οικονομία που έχετε χτίσει είναι πολύ αδύναμη.

Ακόμα και στον τουρισμό, όμως, ελάχιστα έως τίποτα κάνατε. Και αυτό αποτυπώνεται στη μείωση των χρημάτων που δαπανά ο κάθε τουρίστας στη χώρα μας και στην παντελή απουσία μακρόπνοου σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ζητήματα τα οποία όμως θα σας αναπτύξει ο αρμόδιος τομεάρχης μας, ο κ. Κόνσολας.

Από την πλευρά σας, βέβαια, το τροπάριο έχει ελαφρώς αλλάξει. Πανηγυρίζετε για τις δήθεν ελαφρύνσεις και το κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού. Κρύβετε, όμως, ότι ελάχιστα είναι τα ουσιαστικά μέτρα που λαμβάνετε, τα οποία στην πλειοψηφία τους απαλύνουν τις συνέπειες των πολιτικών  που οι ίδιοι έχετε επιβάλει, ιδίως μετά το εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης, που φαντάζομαι ήδη διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ενδεικτικά αναφέρω, για όσους έχετε ασθενή μνήμη, τα εξής. Μειώνετε τον φόρο στις επιχειρήσεις. Μάλιστα. Ερωτώ: Ποιος αύξησε τον συντελεστή στο 29%, κύριε Βέττα; Δεν είναι εδώ ο κ. Βέττας.

Μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ερωτώ: Ποιος θεσμοθέτησε τις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές με τον νόμο Κατρούγκαλου, κύριε Σαντορινιέ;

Ποιος θα ζητήσει, κατόπιν εορτής βέβαια, αναδρομικά δύο ετών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ από το πλήθος των ελεύθερων επαγγελματιών, παίρνοντας με το ένα χέρι ό,τι έδωσε με το άλλο;

Είναι, βέβαια, και το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων, την οποία μείωση δεν ψηφίσαμε εμείς. Εσείς την ψηφίσατε, παρά την έντονη αντίδρασή μας. Τις συντάξεις αυτές τις έχετε ήδη περικόψει με δεκαεπτά παρεμβάσεις σας όσο κυβερνάτε και τώρα παρουσιάζετε ως θρίαμβο τη μη περαιτέρω περικοπή τους.

Βέβαια, όσο περνούν οι μέρες, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι το χατίρι που σας έκαναν οι δανειστές δεν ήταν χωρίς αντάλλαγμα. Φαίνεται αυτές τις μέρες ξεκάθαρα ποιο ήταν το αντάλλαγμα, αυτό με τις δηλώσεις Ζάεφ, που έχουν αναγκάσει ακόμα και υπέρμαχους της Συμφωνίας των Πρεσπών τώρα να τα γυρνάνε σιγά σιγά.

Εμείς ήμασταν που λέγαμε ότι η Συμφωνία αυτή έχει προβλήματα και αντίκειται στα εθνικά συμφέροντα και πως δεν θα την ψηφίσουμε ποτέ. Τότε μας λέγατε πατριδοκάπηλους και οπορτουνιστές. Μέχρι και για Νόμπελ Ειρήνης διαρρέατε πως πρέπει να προταθείτε.

Και επειδή άκουσα τον Πρωθυπουργό προχθές να λέει ότι είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, όσον αφορά τη γλώσσα και την ιθαγένεια -προσέξτε τη γλώσσα και την ιθαγένεια, γιατί αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία της εθνότητας- τι μπορεί να μας πει σήμερα που οι Σκοπιανοί απαιτούν η δήθεν μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας;

Μα δεν διαβάσετε ότι στο εδάφιο γ της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας αναφέρεται ρητά ότι η επίσημη γλώσσα των Σκοπίων είναι η μακεδονική; Αυτή θα διδάσκουμε στα σχολεία μας; Γιατί άραγε; Για ποιον σκοπό;

Μπήκατε στον κόπο να ερμηνεύσετε συνδυασμένα τα άρθρα 1 παράγραφος 3, 7 παράγραφοι 3 και 4 και 8 παράγραφος 5 της Συμφωνίας, στην ερμηνεία των οποίων προφανώς στηρίζεται ο Ζάεφ για το κήρυγμά του περί αλυτρωτισμού;

Όλα καλά, όμως, στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφόσον αυτά που κάνετε είναι δίκαια και πρέπει να γίνουν πράξη. Δεν θα αναφερθώ, βέβαια, στις αναφορές τώρα για την Άνοιξη της Πράγας, γιατί δεν μας διευκρίνισε ο ομιλητής σας αν ήταν με την ομάδα του Ντούμπτσεκ και του Ότα Σικ ή με τον Σβόμποντα, αλλά αυτά είναι άλλα ζητήματα και θα τα πούμε άλλη φορά.

Θα με αναγκάσετε τώρα να γίνω κακός και να ρωτήσω: Τι ακριβώς είναι δίκαιο στη σημερινή κατάσταση της Μόριας; Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα λέγατε και τι θα κάνετε αν επί των ημερών μας επικρατούσε αυτή η κατάσταση, η οποία αποτελεί ανθρώπινο όνειδος.

Επίσης, τι ακριβώς είναι δίκαιο στην κατάσταση που περιήλθαν τα νησιά μας, που έχουν απομείνει στη μοίρα τους και μετά από τόσα χρόνια πρέπει να διαχειριστούν το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού;

Βέβαια, νομοθετήσατε το μεταφορικό ισοδύναμο με έναν νόμο που πέραν των εξαγγελιών δεν λέει απολύτως τίποτα. Έφυγε και ο κ. Σαντορινιός. Τυπικός νόμος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά χωρίς αντίκρισμα. Και όσοι είστε από νησιά θα το ξέρετε πολύ καλά.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και με την τραγική ΚΥΑ που δημοσιεύσατε για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ανοιχτή θάλασσα, όλη η ναυτιλιακή κοινότητα βρίσκεται σε θέση μάχης.

Βέβαια, πριν αλέκτωρ λαλήσει άπαξ, όχι τρεις, αμέσως οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί ανέκρουσαν πρύμναν και εξήγγειλαν από το Βήμα της αρμόδιας επιτροπής ότι αυτή θα αναθεωρηθεί. Απομένει να δούμε πόσοι μήνες θα χρειαστούν για να το εφαρμόσετε.

Σε ό,τι δε αφορά την επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος, αυτή πραγματικά αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της απαράδεκτης διακυβέρνησής σας. Τα περισσότερα πλωτά και χερσαία μέσα του Λιμενικού Σώματος είναι εδώ και μήνες εκτός υπηρεσίας. Το σύνολο δε των εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος είναι εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα, η επισκευαστική βάση του Λιμενικού Σώματος στην Ελευσίνα έχει πάψει να λειτουργεί, διότι δεν έχει τα μέσα να εκτελέσει καμία επιδιόρθωση ή επισκευή ή οτιδήποτε. Να φανταστείτε ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες -ναι σε ιδιώτες- ζητώντας τους να κάνουν…

Αυτές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζετε εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, τις οποίες θεωρείται επιτυχημένες, τόσο επιτυχημένες που για την προμήθεια απλού χαρτιού οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναγκάζονται -όχι σπάνια- να το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Και συνεχίζω…

Για να καταλάβετε τι γίνεται με τις συντάξεις. Όταν κατέρρεε το Τρίτο Ράιχ, ο Γκέμπελς -δεν θα αναφερθώ στον Τσε Ποτά, τον κινέζο Υπουργό προπαγάνδας- βλέποντας ότι δεν υπάρχουν τα τρόφιμα και ότι άρχισαν να λιγοστεύουν και μετά την αποτυχία του ρωσικού χειμώνα έκανε το εξής. Έδιναν τότε σε κάθε οικογένεια δύο κιλά πατάτες την εβδομάδα. Επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και ήθελαν να τις μειώσουν, άρχισαν να διαδίδουν ότι θα παίρνουν μισό κιλό πατάτες την βδομάδα. Ο Γκέμπελς το έδωσε αυτό στους δικούς του δημοσιογράφους…

Related posts