Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Ομιλία Αθανασίου στη βουλή για τους συνοριακούς σταθμούς σε Πρέσπες και Προμάχους


admin - 15 Μαΐου 2019 - 0 comments

https://youtu.be/9NlGI9aKEyY

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα για δύο νομοσχέδια που αφορούν στην κύρωση συμφωνιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Σκοπίων ή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως χάρη σε εσάς λέγεται πλέον, σχετικά με την εγκατάσταση νέων συνοριακών σημείων διέλευσης ανάμεσα στις δύο χώρες, τα οποία θα συνδέουν τη λίμνη Πρέσπα και τους Προμάχους.

Αναρωτιέται κανείς: Ποιο είναι το τόσο επείγον που επιβάλλει να γίνει αυτή η κύρωση δέκα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές; Για να δείξετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα; Τους ίδιους συνοριακούς σταθμούς θα μπορούσατε να τους έχετε ανοίξει ήδη ασχέτως συμφωνίας, με διμερή άτυπη συμφωνία των δύο κρατών.

Μη ρίχνετε, λοιπόν, στάχτη στα μάτια ούτε τα δικά μας ούτε του λαού ούτε να παρουσιάζετε απλά ζητήματα διμερών σχέσεων ως τάχα θριάμβους της εξωτερικής πολιτικής σας.

Τα αποτελέσματα της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών είναι άλλα και έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους σε επίπεδο διπλωματίας, αλλά κυρίως αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο οικονομίας, ιδίως στον τομέα της κατοχύρωσης των εμπορικών σημάτων. Και δυστυχώς, είναι βέβαιο πως η συμφωνία, όπως δομήθηκε και ψηφίστηκε, θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στη χώρα μας, ενώ θα παραγάγει οφέλη κυρίως για τους γείτονες, οι οποίοι μόλις πετύχουν αυτό που θέλουν, δηλαδή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και αρχίσει και το ενταξιακό χρονοδιάγραμμα εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φοβάμαι ότι θα αλλάξουν ρότα.

Οι παρούσες συμφωνίες, λοιπόν, δεν είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ως τέτοια και για λόγους προεκλογικούς, παρεκτός του ότι δεσμεύετε την επόμενη κυβέρνηση λίγους μήνες πριν την αποδρομή σας. Μιλώντας, όμως, για τις συμφωνίες θεωρώ ότι και αυτές έχουν προβλήματα. Ιδίως στα σχετικά άρθρα -στο άρθρο 3 και των δύο συμφωνιών αναφέρομαι- για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες, δεν ορίζεται επακριβώς ούτε τι αντικείμενο θα έχουν ούτε ποια ζητήματα θα διερευνήσουν οι περίφημοι εμπειρογνώμονες ούτε γιατί χρειάζονται δύο επιτροπές, μία για κάθε σταθμό διέλευσης.

Επιπλέον, γιατί τόση σπουδή, αφού οι απαραίτητες υποδομές υπάρχουν; Πότε θα υλοποιηθούν; Παραδείγματος χάριν, το οδικό δίκτυο, πότε θα υλοποιηθεί; Σε ένα χρόνο; Σε δύο; Σε τρία; Γενικά η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στο ζήτημα των σχέσεών μας με τους γείτονες είναι η αόριστη παραπομπή των πάντων σε επιτροπές ώστε να μην χρειάζεται να πάρετε δημοσίως θέσεις που μπορεί να σας κοστίσουν. Με αυτού του είδους τους τακτικισμούς και την εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Είναι ευχής έργον που αυτές οι πρωτοβουλίες σας είναι από τις τελευταίες σας ως κυβέρνηση του τόπου.

Για τους λόγους αυτούς, όπως είπε και ο εισηγητής μας, η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει τα νομοσχέδια, ιδίως εφόσον εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με την οποία ουδέποτε συναινέσαμε και η οποία είναι βλαπτική για τη χώρα μας.

Related posts