Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Ομιλία Αθανασίου επί της αρχής για το μεταφορικό ισοδύναμο


admin - 26 Ιουνίου 2018 - 0 comments

Η εισήγηση του Αν. Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Νομού Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, κατά την κοινή συνεδρίαση της ΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “Μηχανισμός Εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και άλλες διατάξεις”.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος εξαρχής. Η Νέα Δημοκρατία, εκτός και αν υπάρξουν πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στο παρόν Νομοσχέδιο, δυστυχώς θα το καταψηφίσει. Και θα αναφερθώ εκτενώς στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα υπερψήφιζε ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Γνωρίζω, όμως, ήδη και τον αντίλογο σας: Θα πείτε ότι «Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει ένα καινοτόμο μέτρο που βοηθάει τα νησιά και στηρίζει τους νησιώτες». Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα. Το Νομοσχέδιό σας έχει πολλά προβλήματα, στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά και στην κατ’άρθρον συζήτηση, αλλά κυρίως δεν πρέπει και δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε για 3 βασικούς λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Δεν διαφωνούμε με τη φιλοσοφία και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα πλαίσια της Εδαφικής Συνέχειας του κράτους. Θεωρούμε ότι πρέπει το Μεταφορικό Ισοδύναμο να εφαρμοστεί, αλλά με τον τρόπο που το εισάγετε, ο οποίος μόνο κατ’ όνομα αποτελεί Μεταφορικό Ισοδύναμο, στην πραγματικότητα αποτελεί μία ακόμα «επιδότηση» η οποία θα δοθεί σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων και όχι σε όλους. Δεν συμφωνούμε να χορηγείται το μεταφορικό ισοδύναμο ανά νοικοκυριό, αλλά ανά άτομο και δεν συμφωνούμε και με τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα προσδιορίσετε. Και τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν τολμάτε να αναφέρετε ευθέως, αλλά τα υπονοείτε ευθαρσώς. Πιστεύουμε ότι το ισοδύναμο πρέπει να το απολαμβάνουνε όλοι οι νησιώτες και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Και για αυτό το λόγο δεν συμφωνούμε και με το κριτήριο της εντοπιότητας που εισάγετε για τις επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως  απαιτούμε να εισαχθεί το κριτήριο της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας.

Διότι αναγκαστικά τίθεται και το θέμα της ισότιμης αντιμετώπισης των επιχειρήσεων, αφού επιδοτούνται μόνον οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο νησί. Η επιδότηση, συνεπώς, δεν γίνεται με βάση το προϊόν – όγκος που διακινείται στο νησί, αλλά με βάση την επιχείρηση η οποία το μεταφέρει. Εκτός, βεβαίως, της νομικής διάκρισης που υποδηλώνει μια τέτοια ενέργεια, αναφύεται και το θέμα ότι οι καταναλωτές – κάτοικοι των νησιών δεν επωφελούνται από μια τέτοια διάκριση, αφού δεν μετακυλίεται το όφελος της επιδότησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε αυτούς, δηλαδή στους τελικούς καταναλωτές. Τίθεται συνεπώς το γενικότερο ζήτημα κατά πόσον οι κάτοικοι των νησιών θα επωφεληθούν τελικά από την επιδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όπως θα έπρεπε και όπως είναι ουσιαστικά η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αδικούνται επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στην πραγματική οικονομία των νησιών και παράγουν θέσεις εργασίας. Για να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Αν δυο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν από δυο ξενοδοχεία, ένα σε νησί και ένα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά η μια έχει μόνο έδρα σε νησί, τότε  θα ωφεληθεί μόνο αυτή. Πώς  είναι δίκαιο αυτό και πώς δεν νοθεύεται ο ανταγωνισμός από τη στιγμή που και οι δυο επιχειρήσεις καταβάλουν το ίδιο υψηλό κόστος μεταφοράς για το προσωπικό και τα προϊόντα τους; Εφόσον λοιπόν μια επιχείρηση ασκεί πραγματική οικονομική δραστηριότητα σε ένα νησί θα έπρεπε να ωφελείται. Και αυτό ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως έδρας.

Ο δεύτερος λόγος που απορρίπτουμε το νομοσχέδιο είναι ότι είναι απολύτως αόριστο και στα όρια της αντισυνταγματικότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιες διατάξεις από το Υπουργείο σας κύριε Υπουργέ. Ζητάτε για μια ακόμα μια φορά από τη Βουλή να υπογράψει μια λευκή επιταγή προς την Κυβέρνηση σας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται διακήρυξη αρχών. Στη θεωρία ακούγεται σπουδαίο: θα επιδοτούμε το κόστος μεταφοράς των νησιωτών και νησιωτικών επιχειρήσεων. Όμως, στην πράξη, όλα παραπέμπονται στις καλένδες και στις Υπουργικές αποφάσεις σας, μία (1) δική σας και τέσσερις (4) ΚΥΑ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν για προεδρικά διατάγματα, τα οποία ως νομοθετικά εργαλεία υπάγονται σε έλεγχο νομιμότητας.

Επίσης, εισάγετε αόριστες έννοιες όπως «η αυτονομία από άποψη παροχής δημοσιών υπηρεσιών» και θεωρείτε πως υιοθετώντας ανάλογους όρους θα αποπροσανατολίσετε το Σώμα. Πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Γι’ αυτό και σας ερωτώ ευθέως: Ποια νησιά θα δικαιούνται το μεταφορικό ισοδύναμο και με ποια κριτήρια; Ποιοι νησιώτες θα ωφεληθούν και με ποια κριτήρια;  Τουλάχιστον μπορείτε να δεσμευθείτε αν θα υπάρχουν ή όχι εισοδηματικά κριτήρια; Και μπορείτε να μας πείτε ποιος θα είναι ο πραγματικός αντίκτυπος του μέτρου; Το μέσο νοικοκυριό στη Λέσβο, στην Ανάφη, στο Καστελόριζο πόσο θα ωφεληθεί;

Φυσικά δεν μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά κύριε Υπουργέ γιατί και προεργασία δεν έχετε κάνει και γιατί δεν θέλετε να καταλάβουν οι νησιώτες ότι στην πραγματικότητα θα λάβουν ψίχουλα. Έχετε μεν καθορίσει, με διαβλητά κριτήρια, μόνο τα νησιά στα οποία θα εφαρμοσθεί πιλοτικά η «επιδοματική σας πολιτική», ενώ για τα υπόλοιπα –διότι όλα δεν θα μπουν από 1/1/2019, αυτό είναι ξεκάθαρο και αναγράφεται και στην πρόσφατη 4η τελική αξιολόγηση του προγράμματος – δεν έχετε ακόμα αποφασίσει. Οι μικροπολιτικές σας παρεμβάσεις πλέον αποτελούν καθημερινότητα για εσάς και η παραπλάνηση είναι η δεύτερη φύση σας. Αλλά σήμερα δεν θα αναφερθώ στις γραβάτες. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Και προχωρώ στην τρίτη ένστασή μας. Ο πραγματικός λόγος που φέρνετε το νομοσχέδιο, και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι για να καλύψετε τον θόρυβο, την χλεύη και τις συνέπειές σας από την κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα. Μία πολιτική σας επιλογή η οποία φέρνει ακέραια την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αφού εσείς το προτείνατε και εσείς το αποδεχθήκατε στην περήφανη διαπραγμάτευσή σας όταν και το υπογράψατε. Καμία άλλη Κυβέρνηση δεν δέχθηκε ποτέ αυτήν την πολιτική επιλογή και μόνο εσείς, οι υπερασπιστές των φτωχών και καταπιεσμένων, το υπογράψατε, το εφαρμόσατε και μόλις προχθές, στο κείμενο της 4ης αξιολόγησης, το επιβεβαιώσατε και μάλιστα πανηγυρικά με την περίφημη συμφωνία σας.

Διότι πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ότι η αποτυχημένη συμφωνία που υπογράψατε, δεν περιλαμβάνει μόνο την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όπως παρουσιάζετε, αλλά και μέτρα εξοντωτικά κατά της κοινωνίας, ένα από τα οποία είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.

Εν κατακλείδι, αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε με το παρόν νομοσχέδιο κύριοι συνάδερφοι είναι να παίρνετε με το ένα χέρι μια χούφτα ΕΥΡΩ  από όλους τους νησιώτεςκαι με το άλλο τους υπόσχεστε λίγα λεπτά, χωρίς μάλιστα να πείτε ποσά ακριβώς είναι και για ποιους, καθόσον δεν θα τα δικαιούνται όλοι.

Όπως, μάλιστα, έδειξε και το σόου σας στο Ζάππειο την περασμένη Παρασκευή, θεωρείτε ότι ο Ελληνικός λαός είναι κουτός και πως οι Έλληνες δεν κατανοούν τι προσπαθείτε να πετύχετε και πώς τους κοροϊδεύετε. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ο Ελληνικός λαός σάς έχει μάθει και ξέρει ακριβώς τι κάνετε. Και η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ για να σάς θέσει ενώπιον των ευθυνών σας και να αναδείξει την υποκρισία και τη διγλωσσία σας.

Ενδεχομένως, μπορεί κάποιος να επικαλεστεί το ότι: «Μα το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν έχει σχέση με το ΦΠΑ, είναι τελείως ανεξάρτητο».

Και σας απαντώ προκαταβολικά: Αφενός αυτό είναι καινούρια πολιτική σας θέση, γιατί τα ακριβώς αντίθετα λέγατε όταν αρχικά ανακοινώσατε το μέτρο πριν πολλούς μήνες.

Και αφετέρου, αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί φέρνετε το νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή,  τώρα που με το πέρας της εβδομάδας βάζετε την οριστική ταφόπλακα στο συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά; Και μάλιστα με την επείγουσα διαδικασία, ενώ δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να επιταχυνθεί η εξέταση αυτού του νομοσχεδίου; Αυτή είναι η υποκρισία σας κ.κ. της συγκυβέρνησης.

Και προχωρώ. Και δεχόμενος ότι πράγματι δεν σχετίζονται άμεσα το Μεταφορικό Ισοδύναμο με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μπορεί και να είναι αλήθεια.

Εφόσον τα δύο αυτά ζητήματα, όπως διατείνεστε, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους,  σας προκαλώ: εσάς και την Κυβέρνησή σας, επαναφέρατε άμεσα με τροπολογία, σε αυτό το Νομοσχέδιο, τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά. Αν δυσκολεύεστε νομοτεχνικά, μπορούμε σε λίγες ώρες να σας ετοιμάσουμε εμείς μια. Και αν την αποδεχτείτε, τότε και εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιό σας παρά τις πολλές ατέλειές του.

Αυτά για την ώρα.

Σας ευχαριστώ

Related posts