Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συνέντευξη του κ. Αθανασίου στο Law and Order


admin - 8 Ιουνίου 2019 - 0 comments

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Αθανασίου στο Law and Order:

Στον απόηχο μίας τετραετίας όπου η δικαιοσύνη βρέθηκε στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης, οδεύουμε προς τις κάλπες με το ζήτημα της επιλογής ηγεσίας στον Άρειο Πάγο κλπ ανοικτό. Ποια, κατά τη γνώμη σας, η επιδίωξη της κυβέρνησης να προχωρήσει άρον – άρον στις επιλογές;

Είναι τραγική η εικόνα που εμφανίζει η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η οποία, μετά το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών, αν και δήλωσε ο ίδιος ότι παραιτείται, εν τούτοις ολοένα ανέβαλε την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επομένως και την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης σχετίζεται άμεσα με μια σειρά από κρίσιμες θεσμικές πρωτοβουλίες, τις οποίες εκ του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος δεν έχει το δικαίωμα να λάβει εφόσον η ίδια, εμπράκτως, έχει δηλώσει πως δεν απολαμβάνει πλέον της νομιμοποίησης που προσδίδει η λαϊκή ετυμηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα μου και εγώ προσωπικά έχουμε εξηγήσει γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αγνοήσει τους θεσμούς και το Σύνταγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, κάθε φορά που θεωρεί ότι θα έχει έστω και το παραμικρό όφελος . Το ίδιο πράττει και τώρα. Πλέον, όμως, όφειλε να γνωρίζει πως ο ελληνικός λαός αποδοκιμάζει με κάθε επισημότητα αυτές τις επιλογές και επιζητεί επιστροφή στη Συνταγματική νομιμότητα. Οι ενέργειές τους, τις τελευταίες εβδομάδες, θυμίζουν στους Έλληνες πως τους κυβερνούν αμετανόητοι και αλαζόνες. Τιμωρήθηκαν ήδη μια φορά για αυτή τους τη στάση και σε λίγο έρχεται και βαρύτερη τιμωρία από το Λαό.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι – παρά το γεγονός πως η διαδικασία είχε περάσει και το βήμα της έγκρισης από τη Βουλή – αρνείστε, ώστε να είστε εσείς που θα κάνετε την επιλογή. Κι αυτό προκειμένου να επηρεάσετε την διερεύνηση κρίσιμων υποθέσεων. Τι απαντάτε;

Κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Άλλοι έχουν αποδείξει με κάθε δυνατό τρόπο, πχ με βουτιές στην επετηρίδα, με κομματικοποίηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με συνεχείς παρεμβάσεις που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι δικαστές πως θέλουν να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη.

Σημειώνεται δε ότι η διαδικασία, πράγματι, είχε ξεκινήσει πριν τις τριπλές εκλογές και πριν μεσολαβήσει η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, κυρίως, πριν τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι στερείται η Κυβέρνησή του της λαϊκής νομιμοποίησης

Εμείς επιθυμούμε αυτό που είναι το συνταγματικό και θεσμικά επιβεβλημένο: δηλαδή να ορίσει την ηγεσία της δικαιοσύνης η επόμενη Κυβέρνηση η οποία θα έχει και τη λαϊκή νομιμοποίηση για να το πράξει.

Σε κάθε περίπτωση, θα συμφωνήσετε υποθέτω μαζί μου, ότι η εικόνα των κομμάτων να αντιπαρατίθενται πάνω στην, ανεξάρτητη κατά τα λοιπά, δικαιοσύνη, δεν περιποιεί τιμή για τη Δημοκρατία μας. Τι πρέπει να αλλάξει;

Η εικόνα που παρουσίασε η αντιπαράθεση που αναφέρατε κατά τη θητεία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προηγούμενο, αλλά προηγούμενο δεν έχουν και οι ενέργειες της εν λόγω Κυβέρνησης οι οποίες βάναυσα προσέβαλαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Συμφωνώ ότι η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο επίπεδα.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση που θα σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η ΝΔ απέδειξε και επί των κυβερνήσεων Σαμαρά ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι στον τομέα αυτό. Σας καλώ μόνο να συγκρίνετε πώς έγινε η επιλογή των ανωτάτων δικαστικών επί της θητείας μου και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να προβούμε σε εκείνες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, και σε Συνταγματικό επίπεδο, ώστε να θωρακίσουμε περισσότερο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Τελευταίο ερώτημα για το ζήτημα. Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να υπογράψει; Έχει αυτό το θεσμικό περιθώριο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός από ανώτατος πολιτικός παράγων, είναι και από τους σημαντικότερους επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι θα πράξει αυτό που επιβάλει πρώτα από όλα η επιστημονική του συνείδηση.

Παράλληλα με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ήρθαν στη Βουλή και οι νέοι Κώδικες. Εδώ υπήρξε μάλλον μία διακομματική συναίνεση. Τι προσδοκάτε από το νέο πλαίσιο;

Δεν θα ήθελα να υποτιμήσω τη δουλειά που κάνανε επί των κωδίκων αυτών διαπρεπείς νομικοί , οι οποίοι συμμετείχαν στις σχετικές επιτροπές, ακόμα και αν έχω επιμέρους διαφωνίες σε διατάξεις των προτεινόμενων κωδίκων. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αν διαφωνώ εγώ ή η Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση είχε 4,5 χρόνια να φέρει αυτούς τους κώδικες προς ψήφιση αλλά δεν το έπραξε.

Το έκανε όταν ούτε την πολιτική ούτε τη συνταγματική νομιμοποίηση είχε για να το πράξει, ενώ τελεί και υπό παραίτηση. Από εκεί και πέρα είναι σαφές πως και ο Ποινικός Κώδικας αλλά και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εγώ θα προσέθετα και ο Σωφρονιστικός Κώδικας, χρήζουν αναθεώρησης ώστε να αντανακλούν τις εξελίξεις στην επιστήμη αλλά και να είναι σε αρμοννία με την κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή είναι όμως μια δουλειά για την επόμενη Κυβέρνηση, για τους λόγους που ήδη εξήγησα.

Κλείνοντας, ένα ερώτημα για τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε. Τι σηματοδοτεί αυτό ενόψει των εθνικών εκλογών; Ποιος είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία;

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πράγματι πολύ θετικό. Ο κόσμος επιβράβευσε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και, προσωπικά, του αρχηγού μας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι Έλληνες προτιμούν ένα Πρωθυπουργό που προτάσσει την ανάπτυξη για όλους, και όχι φιλοδωρήματα για προεκλογικούς λόγους. Έναν Πρωθυπουργό, που επενδύει στην μετριοπάθεια και όχι στην μόνιμη εξεύρεση εχθρών, που ενώνει τους Έλληνες αντί να τους χωρίζει σε κομματικούς και ταξικούς φίλους και αντιπάλους. Και αυτά, παρά τα ψευδοαφηγήματα για την επικοινωνιακή κυριαρχία του κυρίου Τσίπρα και τα ηθικά πλεονεκτήματα της Αριστεράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το έναυσμα, αμέσως με τη νίκη μας στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Οι λέξεις κλειδιά είναι δουλειά και ταπεινότητα. Έτσι θα πορευτούμε στην προεκλογική περίοδο, έτσι θα πορευτούμε και ως Κυβέρνηση εφόσον, στις 7 Ιουλίου, ο λαός μας αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Χαρ. Αθανασίου: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσέβαλε βάναυσα το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»

Related posts