Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου


ADMIN1 - 23 Ιουνίου 2020 - 0 comments

Κύριε Υπουργέ θα ξεκινήσω από το προσφυγικό, είστε ικανοποιημένος από την σημερινή κατάσταση στη Λέσβο;  Γιατί ο    κόσμος δεν είναι …

Αν έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος θα ήταν υπερβολή. Το νησί μας μαστίζεται από τις προσφυγικές ροές εδώ και περίπου 5 χρόνια, ενώ οι ζωές όλων των συμπολιτών μας έχουν αλλάξει άρδην προς το χειρότερο. Εδώ και ένα (1) χρόνο κληθήκαμε, με εντολή του ελληνικού λαού, να διαχειριστούμε ένα σωρό εκκρεμή και καίρια ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος. Δυστυχώς, στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας υπήρξε μία απρόσμενη σύρραξη στη Συρία που επέτεινε τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες σε συνδυασμό με κάποιες καθυστερημένες χρονικά αντιδράσεις, μας οδήγησαν λίγο πίσω.

Εν τούτοις, σήμερα, με όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, τις νέες διαδικασίες εξέτασης ασύλου που θεσπίσαμε, το νέο σχεδιασμό που υλοποιούμε, την αλληλεγγύη της ΕΕ που έμπρακτα εισπράττουμε για τη φύλαξη των συνόρων μας αλλά και για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού, όλα αυτά ήδη έχουν δημιουργήσει μία αίσθηση στην κοινωνία ότι τα πράγματα αλλάζουν και είμαι πλέον βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα από τις πολιτικές που ακολουθούμε και εφαρμόζουμε.

 

Τι φταίει και δεν έχουν προχωρήσει αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ . Εκτός από τον έλεγχο των ροών – που σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει επιτευχθεί – η αποσυμφόρηση δεν έχει γίνει  και δεν φαίνεται ότι είναι κάτι που θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Τι έχει φταίξει;

Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας. Η ΝΔ έχει ήδη αποδείξει ότι είναι η παράταξη που υλοποιεί ό,τι υπόσχεται. Και αυτό έχει γίνει ήδη αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, η οποία συνεχώς επιβραβεύει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ολοένα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής των μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζει.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την αποσυμφόρηση των νησιών. Η ΝΔ, προεκλογικά, είχε από καιρό αποφασίσει την αλλαγή πολιτικής στα ζήτημα της φύλαξης των μεταναστών, από ελεύθερες δομές σε κλειστά ελεγχόμενες, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου και των μεταναστών.

Το βασικό πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν το γεγονός ότι όλες οι δομές που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν υπερπλήρεις ενώ ήταν επιλογή τότε του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να δημιουργηθούν νέες δομές και να υποστούν το πολιτικό κόστος από τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούσαν, να εντάξουν τους αιτούντες άσυλο αλλά και τους μετανάστες σε προγράμματα διαμονής σε ξενοδοχεία και ακίνητα, επιδοτούμενα φυσικά από την Ύπατη Αρμοστεία και την ΕΕ.

Αυτή η πολιτική τελειώνει. Δημιουργούνται πλέον νέες κλειστές δομές στην επικράτεια, ενώ όπου είναι δυνατόν μετατρέπονται οι ήδη υφιστάμενες ανοιχτές σε κλειστές, προκειμένου ο έλεγχος της διαμονής και παραμονής των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος, εκεί που δικαιοπολιτικά ανήκει.

Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις από μικρές ομάδες πολιτών που αντιδρούν σε αυτό το σχεδιασμό, ομάδες οι οποίες αντιτίθεντο και το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εν τούτοις, έχει ήδη καταστεί σαφές ότι η λογική και η ευαισθησία του ελληνικού λαού, η διασπορά του βάρους των νησιών από τις μεταναστευτικές ροές και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η υπευθυνότητα αλλά και η αλληλεγγύη εν τέλει θα πρυτανεύσουν και σε συνεργασία και με υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο μερίδιο που τους αναλογεί, με γοργά βήματα να αποσυμφορηθούν να νησιά του Αιγαίου. Ήδη στη Λέσβο έχουμε μια ικανοποιητική μείωση άνω των 4000 μεταναστών. Επιπλέον επιδιώκουμε να  διαμορφωθούν και οι ανάλογοι μηχανισμοί προκειμένου παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον να αντιμετωπίζονται εξίσου αποτελεσματικά. Ο διχασμός και η ανευθυνότητα ανήκουν στο παρελθόν.

 

Πώς σχολιάζετε τη στάση των τοπικών αρχόντων μας, Δημάρχων και Περιφερειάρχη, όσο αφορά το προσφυγικό; Έχετε ζήσει από κοντά τις περισσότερες από τις συζητήσεις  τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο…

Παραμένει ακλόνητη πεποίθησή μου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες προσβλέπουν στο καλό του νησιού μας. Η προσέγγιση του ζητήματος είναι διαφορετική, με συνέπεια να υπάρχουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Όλοι τους όμως αποβλέπουν στο καλό του τόπου μας και εκεί ακριβώς εδράζεται η αποτελεσματική διακυβέρνηση του κράτους. Έχω τονίσει ότι επιβάλλεται ψύχραιμος διάλογος και συναίνεση έτσι ώστε να έχουμε τις καλύτερες και συμφέρουσες για το νησί μας λύσεις. Και θεωρώ, πλέον, ότι αυτό έχει επιτευχθεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

 

Συμμερίζεστε τη θέση «Καμία δομή» που τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης υποστηρίζουν;

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησής μου, αλλά και επειδή πολύ μελάνι και λασπολογία έχει αναπτυχθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, καλό θα ήταν να γίνει κατανοητό για ακόμη μία φορά το εξής: Κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή της υφιστάμενης ανοιχτής δομής της Μόριας σε κλειστή ελεγχόμενη δομή. Τώρα, εάν λόγω της πανδημίας κριθεί ότι προσωρινές δομές, για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας της Λέσβου, πρέπει να δημιουργηθούν και μόνο μέχρι την ασφαλή αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ζήτημα το οποίο άπτεται αποκλειστικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Λαμβάνοντας δε υπόψη την απόλυτη επιτυχία της Επιτροπής στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της υφηλίου, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει κάποιος να είναι ή τρελός ή αφελής για να μην ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις και τις προτάσεις της.

 

Με αιχμή το προσφυγικό έχουμε δει τους δυο Δημάρχους, ουκ ολίγες φορές, να έρχονται σε ανοιχτή σύγκρουση. Είναι οι τοπικισμοί που βλάπτουν τελικά;

Νομίζω ότι ήδη σας έχω απαντήσει, αλλά επειδή θεωρώ ότι και οι δύο Δήμαρχοι έχουν αδικηθεί από την κριτική που τους έχει ασκηθεί, το επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά.

Όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες προσβλέπουν στο καλό του νησιού μας, με διαφορετικές βέβαια προσεγγίσεις. Η πρόκληση είναι, και πάντα με γνώμονα το καλό των συμπολιτών μας, να αναζητείται η καλύτερη λύση και να ικανοποιούνται οι πάντες, κάποιες φορές και με εκατέρωθεν παραχωρήσεις. Η συναίνεση έχει σημασία και η αποτελεσματικότητα, όχι ο διχασμός.

Να πάμε πίσω στα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου. Ποια ήταν τα συναισθήματα του κυβερνητικού βουλευτή, παρακολουθώντας έναν «στρατό» ΜΑΤ να έρχεται στη Λέσβο, για να επιβάλει τη νέα δομή;

Έχετε δίκιο, ήταν πραγματικά καταστάσεις απαράδεκτες για το νησί μας και όχι μόνο. Να σας πω όμως, όλοι μας έχουμε το μερίδιο που μας αναλογεί για να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Η απόλυτη αρνητικότητα σε ο,τιδήποτε, η επιμονή να υλοποιηθούν άμεσα πολιτικές γιατί καθυστερήσαμε στις αντιδράσεις μας, η έλλειψη χρόνου για γόνιμο διάλογο με τους τοπικούς φορείς, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, αλλά και η  πρόχειρη και απρογραμμάτιστη επιλογή και στη συνέχεια η συνεχής αλλαγή τοποθεσιών για τη νέα δομή στο νησί μας, είχαν ως αποτέλεσμα να κλονισθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και να οδηγηθούμε σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ευτυχώς, με την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήραν τέλος. Όσον αφορά την «ΚΑΡΑΒΑ», ναι ήμουν αντίθετος στη δημιουργία δομής εκεί και υποστήριξα ότι έπρεπε να γίνει στα «Τοκμάκια» ως λύση ανάγκης, έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Τη λύση κάποιου ακατοίκητου νησιού εξακολουθώ να υποστηρίζω. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, πολύ θα ήθελα να μας πουν, όπως είπα και στη Βουλή, ποια είναι η πρότασή τους όταν οι Ευρωπαίοι έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους μετανάστες. Ας μην υποκρίνονται.

Τι προτείνετε εσείς για τη  διαχείριση της κατάστασης. Η δημιουργία νέας δομής φαίνεται να μπαίνει στην άκρη, επί του παρόντος. Τι μπορεί να γίνει για επιτευχθεί η πολυπόθητη αποσυμφόρηση;

     Την ερώτηση αυτή μου τη θέτουν συνέχεια και η απάντησή μου είναι συνεχώς η ίδια. Εν συντομία, να σας απαντήσω ότι η επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος εδράζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος σχετίζεται με τις πολιτικές που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα μας, οι οποίες εστιάζονται στην επίσπευση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στη φύλαξη των συνόρων μας, στον έλεγχο της παραμονής των αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε κλειστές δομές και στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ΕΕ και αφορά την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, την αναθεώρηση του ενωσιακού δικαίου για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου καθώς και την υλοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης σχετικά με την κατανομή και υποδοχή προσφύγων από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Η Κυβέρνησή μας εργάζεται σθεναρά και προς τους δύο αυτούς άξονες.

 

 

Υπήρξε μια έντονη σύγκρουση με τον πρώην Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό . Ο πρώην Δήμαρχος , εμμέσως σας έχει δείξει ως υπεύθυνο, για τις σφοδρές  επιθέσεις που δέχθηκε, όσο αφορά το προσφυγικό. Κατά τη γνώμη σας ήταν «κακός» Δήμαρχος ο Σπύρος Γαληνός ;

Δεν αμφισβητώ την αγάπη του κ. Γαληνού για τον τόπο μας. Και θα ήταν άδικο να μην του το  αναγνωρίσω. Σφοδρές επιθέσεις δεν κάνω, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Τη στέρεα και αμετακίνητη θέση μου σε ζητήματα που άπτονται αρχές και αξίες υποστηρίζω. Η διαφωνία μου με τον κ. Γαληνό αφορούσε τη διαχείριση εκ μέρους του του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Του καταλόγισα και εξακολουθώ να το υποστηρίζω ότι ήταν λάθος του ότι ευθυγραμμίσθηκε με την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα άλλο πρόσωπο που θα ήθελα να σχολιάσουμε, η Χριστιάνα Καλογήρου. Τι δεν πήγε καλά εκεί;   Πού διαφωνήσατε;  Μήπως  κρίθηκε περισσότερο για θέματα επικοινωνιακά, παρά για το αποτέλεσμα της δουλειάς της ;

Η κ. Καλογήρου έκανε λάθος επιλογές. Επιλογές πολιτικές, στρατηγικής, αλλά και τακτικής. Και αυτό πλήρωσε.

 

Η Τουρκική προκλητικότητα κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται. Πιστεύετε ότι μπορεί να μην αποφύγουμε κάποιο θερμό επεισόδιο;

Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Οι πιέσεις που δέχεται σε οικονομικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο είναι αφόρητες. Έτσι,  η προκλητικότητα που επιδεικνύει αποτελεί μορφή άμυνας, αλλά και διατήρησης της εσωτερικής της συνοχής προκειμένου να αποφύγει εσωτερικές συγκρούσεις που τυχόν προκύψουν λόγω της τραγικής κατάστασης που σταδιακά αλλά σταθερά περιέρχεται. Προσωπικά, αποκλείω το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνησή μας έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και η αντίδρασή μας θα είναι η ενδεδειγμένη.

 

Δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω για την πανδημία και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Μήπως τα νησιά που πλήττονται και από το προσφυγικό και βίωσαν και τις επιπτώσεις της καραντίνας, θα έπρεπε να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα;

Δεν έχετε άδικο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας επέδρασαν πολλαπλασιαστικά για τα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα δε στη Λέσβο αλλά και στη Λήμνο όπου η κατάσταση είναι τραγική. Και οφείλω να επισημάνω, επίσης, τις πρόσφατες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν και έπληξαν άμεσα τους κτηνοτρόφους των νησιών μας αλλά και τους αγρότες, ιδιαίτερα δε τους ελαιοπαραγωγούς.

Το γεγονός ότι δημοσιονομικά τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ αναζητούν χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από την οικονομική κρίση και την ύφεση, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, δεν αποτελεί για μένα πανάκεια. Θεωρώ ότι πρέπει τα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό να βγουν μπροστά, να τύχουν ιδιαίτερης οικονομικής υποστήριξης και γι΄ αυτό το λόγο έχω ξεκινήσει επαφές με φορείς των νησιών μας, αλλά και με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου όλοι μαζί να πετύχουμε αυτά που δικαιωματικά ανήκουν στους Λέσβιους αλλά και στους Λήμνιους συμπολίτες μας που δεινοπαθούν καθημερινά. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ως Υπουργός στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνατε έργο στα νησιά μας και αυτό σας το αναγνωρίζουν όλοι. Σήμερα, με Κυβέρνηση πάλι της Ν.Δ. ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι τα νησιά μας έχουν αδικηθεί, διαχρονικά και έχουμε όλοι το χρέος να συμβάλουμε στην ανάπτυξή τους. Αυτός ήταν ο στόχος μου όταν αποφάσισα να πολιτευτώ και αυτός παραμένει. Έχω με αρκετούς Υπουργούς, τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους μας προγραμματίσει μια σειρά δράσεων για τον στόχο αυτόν. Θέλω πρώτα να επιτυγχάνω τους στόχους και μετά να προβαίνω σε ανακοινώσεις. Παρά τη δύσκολη συγκυρία αισιοδοξώ γιατί έχω αρωγό, στην προσπάθεια αυτή, την ειλικρινή βούληση και αγάπη για τα νησιά μας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εγώ, ως οφειλέτης του τόπου μου, το μόνο που θέλω είναι να εκπληρώσω τα όνειρά μου για τον τόπο μας, όπως έκανα και πριν με Κυβέρνηση πάλι της Νέας Δημοκρατίας.

Related posts