Scroll to top
© 2018, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Share

Συνέντευξη στο Lesvospen.gr


ADMIN1 - 27 Ιανουαρίου 2021 - 0 comments

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής & Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου όπως δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στο lesvospen.gr. Παρακάτω όλη η συνέντευξη:

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 άλλαξε η Διακυβέρνηση της χώρας και νέος Πρωθυπουργός εκλέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενάμιση χρόνο μετά και με τις συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, ποιος είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός της Κυβέρνησης της ΝΔ;

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους και καλή επιτυχία στην ιστοσελίδα σας.
Ο απολογισμός του έργου της Κυβέρνησής μας αποτυπώθηκε ευκρινώς στην τριήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια της Bουλής τον Δεκέμβριο.
Στη συζήτηση αυτή αναδείχθηκε το εύρος των μεταρρυθμίσεων και του έργου που η Κυβέρνησή μας παρήγαγε κατά το πρώτο 18μηνο της διακυβέρνησής της.

Κατ’ αρχάς, οι περισσότεροι διεθνείς θεσμικοί παράγοντες αλλά και οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες καταγράφουν ότι η εφαρμογή της Κυβερνητικής μας πολιτικής, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα πήγε και συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά. Έχει, μάλιστα, ήδη ανακοινωθεί πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ήδη έχουμε παρουσιάσει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι περισσότερες χώρες ακόμα δεν έχουν εκκινήσει καν την επεξεργασία του. Το κόστος δανεισμού της χώρας μας και οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου μας από τους διεθνείς οίκους αποδεικνύουν πως παρά την υπάρχουσα υγειονομική κρίση, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό δείχνει και την ποιότητα της δουλειάς του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης.

Το κυριότερο, όμως, στοιχείο είναι ότι η χώρα λειτουργεί πλέον στο πλαίσιο της κανονικότητας με συγκεκριμένο ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής, όπως τις κατευθυντήριες γραμμές χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ψήφιση 143 νομοθετημάτων, αλλάζουμε νοοτροπίες ετών και προσδίδουμε κύρος στη χώρα. Εγκαταλείπουμε την προχειρότητα στη νομοθεσία και την ανευθυνότητα στη διοίκηση.
Αιχμή στην πολιτική μας αυτή αποτέλεσε ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος, με τολμηρές, σύγχρονες και κυρίως σαφείς διατάξεις με συνέπεια να εκσυγχρονίζεται η δημόσια διοίκηση από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Με το ν/σ για το ΑΣΕΠ, το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για το νέο έτος, θεμελιώνουμε στη χώρα μας το Κράτος Δικαίου σε όλες τις εκφάνσεις του ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί τομή στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης , υιοθετώντας τη διαδικασία πρόσληψης στο Δημόσιο με Πανελλαδικές εξετάσεις, κατά τέτοιο τρόπο που να κατοχυρώνεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία σε όλο το εύρος του Δημοσίου.

Παράλληλα, έχουμε ήδη επιτύχει μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών των πολιτών και των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι βιώνουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία ενώ μεγάλη τομή αποτέλεσε και η αναθεώρηση του Συντάγματος μας, απαραίτητη για το θεσμικό εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Τέλος, η αναθεώρηση του Πτωχευτικού Δικαίου , ειδικότερα όσον αφορά την ατομική πτώχευση, είναι μία μεταρρύθμιση μοντέρνα και απολύτως φιλολαϊκή, διότι δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, που διαπιστωμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα χρέη τους, να απαλλαγούν από αυτά και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Η λογική της δεύτερης ευκαιρίας για τα φυσικά πρόσωπα συναντάται σε πολλά δικαιικά συστήματα και αποτελεί τάση σε όλο τον κόσμο ακριβώς γιατί αντιμετωπίζει το ζήτημα της συνεχούς εξάρτησης των πολιτών από προγενέστερα χρέη τους.

Και αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος των πολιτικών που ψηφίσαμε και υιοθετήσαμε μέσα στο 18μηνο της διακυβέρνησής μας. Η εφαρμογή πράσινης πολιτικής, η αντιμετώπιση των αδιεξόδων της ΔΕΗ, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου, η ενδυνάμωση της ναυτιλιακής μας πολιτικής, οι πολιτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, η αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεών μας, τα επιτεύγματά μας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι μόνο η αρχή και έπονται και άλλα.

 

Κύριε Αντιπρόεδρε, ζούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση καθώς και εάν πρέπει να γνωρίζουν κάτι περισσότερο οι πολίτες των νησιών μας.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί χιλιάδες εμβολιασμοί, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πολιτών συμπληρώνει καθημερινά την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα με την πρόθεσή του να εμβολιαστεί , γεγονός ελπιδοφόρο ως προς τη συνέχεια της πανδημίας στην πατρίδα μας. Ήδη η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει ακριβώς για το πως θα γίνεται ο εμβολιασμός καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άμεσες ενέργειες φρόντισε να υπάρχει επάρκεια εμβολίων για όλους και δωρεάν, ενώ φρόντισε να διαμηνύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και αυτών των υπόλοιπων εταιρειών. Παράλληλα, πρότεινε την αναγκαιότητα για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού στην διαδικασία εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός της Ένωσης.

Βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο δύσκολες στιγμές, αλλά τώρα οφείλουμε όλοι να εμβολιαστούμε με την προοπτική να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Όλοι μαζί ενωμένοι, οφείλουμε να συνεργαστούμε προς όφελος της δημόσιας υγείας και της πατρίδας μας.

 

Την προηγούμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Γραφείου του ΕΛΓΑ στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , το οποίο θα εδρεύει στη Μυτιλήνη. Πείτε μας λίγα λόγια για την εξέλιξη αυτή που υλοποιήθηκε προς όφελος των κατοίκων μας κατόπιν δικής σας προσωπικής παρέμβασης και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ενοχλήθηκε;

Η πρόταση μου για γραφείο του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνησή μας από το 2014. Σήμερα, καταφέραμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να ιδρυθεί γραφείο ΕΛΓΑ στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη, με στόχο να διασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση ερευνών σχετικών με τους φυσικούς κινδύνους στη γεωργία, καθώς και η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών.

Εάν δεν μεσολαβούσε η Κυβέρνηση της ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη θα λειτουργούσε στο νησί μας και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το γραφείο του ΕΛΓΑ που τόσο είναι αναγκαίο για τους αγρότες μας. Από τον περασμένο Ιούλιο είχα δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί (ιδρυθεί) αυτοτελές γραφείο ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και δεσμεύτηκα για την ίδρυση και λειτουργία του.
Το αίτημά μου και δεδομένου του ενδιαφέροντος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα, έγινε αποδεκτό από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και έτσι υπογράφηκε στις 7.12.2020 Συμφωνία Συνεργασίας (Μνημόνιο) μεταξύ του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το οποίο και εγκρίθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021 από το ΔΣ του ΕΛΓΑ. Κατά την αρχική λειτουργία του θα παραχωρηθεί από την Περιφέρεια γραφείο για τη στέγασή του και θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό του ΕΛΓΑ.

Σκοπός της παρούσας Κυβέρνησης είναι να είμαστε δίπλα στους πολίτες σε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν , πόσο μάλλον για τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο και τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη για την άμεση ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση του αιτήματός μου, με σκοπό να μπορέσει να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος των νησιών μας.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από άρνηση κάθε προσπάθειας που η κυβέρνησή μας κάνει για να βελτιώσει το επίπεδο, θεσμικό και οικονομικό, των αγροτών μας. Συνεπώς, η ίδρυση γραφείου ΕΛΓΑ στη Μυτιλήνη δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Ενοχλούνται οι άνθρωποι για ό,τι θετικό πραγματοποιούμε αντιλαμβανόμενοι τη γύμνια τους.

 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου πραγματοποίησε μία καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ΕΙΟ. Θα θέλαμε τη θέση και την άποψή σας για το θέμα αυτό. Επίσης, πιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον περαιτέρω περιορισμό της κακοποίησης γυναικών.

Η καταγγελία της κ. Μπεκατώρου δεν ήταν απλά μία γενναία πράξη. Ήταν μία πράξη ευθύνης. Μία πράξη σεβασμού προς τον εαυτό της και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «όχι πια σιωπή».
Είναι δε σημαντικό να τονίσουμε ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι αυτοτελές φαινόμενο, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη αντίληψη των κοινωνιών σχετικά με τη θέση των γυναικών.
Ως Νέα Δημοκρατία, επιζητούμε την ενδυνάμωση των γυναικών προκειμένου να προλάβουμε τη βία. Και ενδυνάμωση γίνεται με εκπαίδευση και κατάρτιση, επιχειρησιακά προγράμματα, ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ευέλικτες μορφές εργασίας, ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ ατομικής και επαγγελματικής ζωής κ.α

Προς τούτο, όταν είχα την τιμή να είμαι Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών το 2012, αυξήσαμε το δίκτυο των Συμβουλευτικών Κέντρων, ιδρύοντας τέτοια για τη βία κατά των Γυναικών (στην Τρίπολη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Σύρο, Κομοτηνή, Ιωάννινα) και επεκτείναμε το δίκτυο ξενώνων φιλοξενίας θυμάτων βίας και των παιδιών τους σε πολλούς δήμους και Περιφέρειες.

Έτσι σήμερα λειτουργούν 14 Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ (Γεν. Γραμματεία Ισότητας), 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων, ένα (1) Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας και 18 ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας με τα παιδιά τους, τα οποία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων νομικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Η γραμμή SOS 15900 αποτελεί τον άμεσο δίαυλο επικοινωνίας των θυμάτων με τα πιο πάνω Κέντρα.

Περαιτέρω, σήμερα και ενόψει και της πανδημίας, η Κυβέρνησή μας εξασφάλισε προσωρινά καταλύματα για τις γυναίκες θύματα και τα ανήλικα παιδιά τους σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Έδωσε δυνατότητα για Δωρεάν ιατρικές πράξεις σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.
Ενημερώνει πρόσφυγες και μετανάστριες για τις δυνατότητες που έχουν να καταγγέλλουν με ασφάλεια περιστατικά βίας. Πραγματοποίησε 2 μεγάλες καμπάνιες ευαισθητοποίησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που αποδείχτηκαν άκρως αποτελεσματικές, αφού το μήνυμα έφτασε σε κάθε γωνία της Ελλάδας.
Υποστηρίζει τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην εκστρατεία με τίτλο «Mask19». Οι γυναίκες θύματα μπορούν να απευθύνονται στους φαρμακοποιούς της γειτονιάς τους και αυτοί συμβουλεύουν για τα επόμενα βήματα.

Τέλος, συντάξαμε για 1η φορά την 1η Ετήσια έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών και συνεχίζουμε…

Δεν θα μπορούσαμε κ. Αθανασίου να μην αναφερθούμε στο μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα για το νησί της Λέσβου. Θα θέλαμε να μάς πείτε για την μέχρι σήμερα διαχείριση του μεταναστευτικού από τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα δομή.

Κατ αρχάς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνεπώς, η προσέγγιση του αφορά κυρίως τη διαχείρισή του.
Είναι γνωστή η καταστροφική, για τα νησιά μας και τη χώρα μας γενικότερα, πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσον αφορά το Μεταναστευτικό.

Μέχρι το 2014, όταν ο εμφύλιος πόλεμος μαινόταν στη Συρία, η Κυβέρνησή μας, της ΝΔ, αντιμετώπισε το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεσματικά , φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα και αποτρέποντας τις ροές από τη γείτονα Τουρκία, ενώ παράλληλα είχε ενεργοποιήσει και τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Με την κυβερνητική αλλαγή του 2015 και το δόγμα των «ανοιχτών συνόρων» του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι η «θάλασσα δεν έχει σύνορα», η χώρα μας εισήλθε σε μία περίοδο απραξίας και υποχωρητικότητας, με συνέπεια μόνο από τη Λέσβο το 2015 να περάσουν 524.000 μετανάστες. Και η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν μέχρι το 2019, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τη χώρας. Έτσι, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν, κυρίως, τρεις δράσεις: 1ον Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, 2ον Ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και 3ον Αποσυμφόρηση των νησιών.
Ήδη σήμερα οι μετανάστες στη Λέσβο, σε όλες τις δομές, είναι περίπου 7.500, ενώ στο τέλος του 2019 ήταν περίπου 21.000.

Όσον αφορά τη νέα δομή.
Μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια, έπρεπε οι μετανάστες να στεγασθούν σε έναν ασφαλή χώρο. Και αυτό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά και για λόγους ανθρωπιστικούς.
Επελέγη η τοποθεσία στο «Μαυροβούνι» (ΚΑΡΑΤΕΠΕ), ως προσωρινή λύση. Προσωρινή λύση, διότι η θέση αυτή είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης της Μυτιλήνης και θα μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία. Η νέα δομή θα είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και, βέβαια, μακριά από τις επιχειρήσεις και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Στη δομή αυτή θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται με ταχύτητα οι αιτούντες άσυλου, με στόχο όσοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας να πηγαίνουν όπου επιθυμούν, αλλά όσων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Τέλος, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η χώρα μας δεν είναι απομονωμένη και δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις .

Όταν ήσασταν Υπουργός στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενεργήσατε και πραγματοποιήθηκαν μεγάλα έργα στη Λέσβο, όπως η οδική αρτηρία Καλλονής-Σιγρίου , το λιμάνι Σιγρίου, οι νέες πτέρυγες του Νοσοκομείου, το γήπεδο «Νταρλάς», η πύλη εισόδου Σένγκεν στην Πέτρα κλπ. Ποια είναι τα σχέδιά σας σήμερα;

Πράγματι, επί των ημερών μας πραγματοποιήθηκαν σπουδαία έργα στα νησιά μας, σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό στα 4 ½ χρόνια που κυβέρνησε. Αντίθετα είχαμε στασιμότητα ,όπως πχ στην οδική αρτηρία Καλλονής-Σιγρίου, που ήδη σήμερα την προχωράμε με γοργό ρυθμό.
Με την έγκριση του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους του νομού μας, προγραμματίζουμε αρκετά αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα ανακοινώνουμε και θα πραγματοποιούμε σταδιακά, μόλις ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες. Έχουμε πολλά να κάνουμε για τον τόπο μας, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε οφειλέτες του.

Related posts